Προς ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

Δημοσιεύτηκε στις 19/12/2017 στην κατηγορία Ευρώπη

των Daniel Gros και Thomas Mayer

Ήδη από το 2010, στην αρχή της κρίσης κρατικού χρέους, οι Daniel Gros και Thomas Mayer υποστήριξαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο (EMF). Στο μεταξύ, έχει δημιουργηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που εκτελεί τη λειτουργία ενός EMF. Ήταν κρίσιμο για τη συγκράτηση του κόστους της κρίσης και τέσσερα από τα πέντε προγράμματα χωρών, ήταν επιτυχημένα.

 

Αλλά η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει ότι χρειάζεται κανείς να είναι προετοιμασμένος και για την αποτυχία. Προτείνουν σε αυτό το δοκίμιο να κρατήσει τον ESM ουσιαστικά όπως είναι, αλλά να ενισχυθεί για να θέτει όρους στις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από αυτόν. Μια τέτοια στήριξη θα είχε όριο ωστόσο για να αποφευχθούν οι καταστάσεις στις οποίες ο ESM θα του "ανήκε’ μια χώρα.

 

Οι συγγραφείς εκλαμβάνουν στην κυριολεξία τον ESM/EMF ως έναν μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να διασφαλίσει ότι μια διάσωση δεν αποτελεί επιλογή χωρίς εναλλακτική (alternativlos) όπως συνηθίζει να λέει η Καγκελάριος Angela Merkel. Το 2010, η διάσωση της Ελλάδας παρουσιάστηκε ως ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) επειδή η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος όλης της ευρωζώνης φαινόταν ότι κινδύνευε.

 

Με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα να είναι εγγυημένη από το ESM/EMF σε συνδυασμό με την τραπεζική ένωση, η χρεοκοπία γίνεται μια εναλλακτική που θα πρέπει να εξεταστεί χωρίς πάθος. Εάν το χρέος μιας χώρας είναι βιώσιμο, σπανίως είναι γνωστό με βεβαιότητα εκ των προτέρων.

 

Συνεπώς, υποστηρίζουν ότι είναι σωστό η Ένωση, στο "πνεύμα της αλληλεγγύης”, αρχικά να δίνει σε μια χώρα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και να παράσχει οικονομική στήριξη για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά να προσέξει ότι η έκθεσή της να είναι περιορισμένη.

 

Εάν το πρόγραμμα πάει στραβά, ο ESM/EMF θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά, καθώς θα μπορούσε να προσφέρει μια χρηματοδότηση-γέφυρα για να μαλακώσει το κόστος της χρεοκοπίας.

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©