Τα τέσσερα όπλα του Τσίπρα στην επιχείρηση πολιτικής ανάκαμψης

Δημοσιεύτηκε στις 23/05/2016 στην κατηγορία Πολιτική

Tου Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του λεγόμενου «πολυνομοσχεδίου» στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο των απαιτήσεων των πιστωτών μας, που μεταφέρονται με κυβερνητική απόφαση ως επιβάρυνση κυρίως στους οικονομικά αδύναμους πολίτες, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι της Ελλάδας.

 

Ξαφνικά η κυβέρνηση παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, όχι μόνον οικονομικά, η αξιοποίηση των οποίων την κάνει να ελπίζει ότι θα επιτύχει την πολιτική ανατροπή, έναντι της σαφούς και συνεχούς δημοσκοπικής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα; 

 

1. Μεσοπρόθεσμη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κι η εκταμίευση της επόμενης δόσης μπορούν να βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα, καθώς αναμένεται βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά τόσο με την επιστροφή των waiver (της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση), την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου (που αναμένεται με ενδιαφέροντα φορολογικά κίνητρα) καιτην χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία με την αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους που έχει το Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα.

 

Τι σημαίνει «μεσοπρόθεσμη»; Σημαίνει ότι εάν λειτουργήσουν όλες αυτές οι παράμετροι, μετά το καλοκαίρι (και τη φυσιολογική χαλάρωση) τα ελληνικά νοικοκυριά θα επιστρέψουν μέσα σε ένα αρκετά βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, πράγμα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αμβλύνει αρκετά τις συνέπειες της εφαρμογής των επαχθών μέτρων τα οποία ψηφίστηκαν προχθές. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως «πατήματα» για να φτάσει μέχρι την ορατή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την προώθηση των μεγάλων έργων, πιθανές μεγάλες επενδύσεις τις οποίες διαπραγματεύεται τώρα, και άλλα «επιτεύγματα»...

 

2. Υπόσχεση για έξοδο στις αγορές, ίσως το 2017

Αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να το συνδυάσει με «την έξοδο από την κρίση» που θα έχει επιτύχει η αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του. Πρόκειται για επικοινωνιακή καταιγίδα, που προετοιμάζεται από τώρα με μεθοδικότητα, υπομονή και χωρίς δισταγμούς. Πάνω σε αυτή την επιδίωξη είναι πιθανότατο να στηρίξει ο σημερινός πρωθυπουργός την προσπάθεια επανεκλογής του, με αιφνιδιαστικές εκλογές μέσα στο πρώτο μισό του 2017. Στους κυβερνητικούς υπολογισμούς, γνωρίζουν καλά ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 207, η κατάσταση στην οικονομία και το επίπεδο διαβίωσης θα είναι εφιαλτική. Συνεπώς, δεν θέλουν να φτάσουν ως εκεί πριν αναβαπτιστούν στις κάλπες.

 

3. Aλλαγές στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο

Οι θεσμικές αλλαγές που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι θα του χρησιμεύσουν σε μεγάλο βαθμό στο κτίσιμο της προεκλογικής του επιχειρηματολογίας: Βγάζω τη χώρα από την κρίση, την οδηγώ στις αγορές, κατάφεραν αυτό που κανείς από τους προηγούμενους δεν είχε καταφέρει, και παράλληλα εξυγιαίνω το τηλεοπτικό τοπίο από τα συμφέροντα (ήδη το project αυτό είναι σε εξέλιξη), ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζω και κάνω πιο δημοκρατικούς τους μεγάλους θεσμούς της Πολιτείας: Τρόπο εκλογής του πολιτικού συστήματος και Σύνταγμα. Εάν προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίσει τη ΝΔ να σύρεται εκούσα- άκουσα πίσω από τις προτάσεις του, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίσει, θα την κατηγορήσει για εμμονή σε ένα χρεοκοπημένο τρόπο επιβίωσης του κατεστημένου στην Ελλάδα. Με αυτά, ή άλλα λόγια... Παρόμοιο παιχνίδι θα παίξει και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

 

4. Διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά

Η πολιτική μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ήδη τη στήριξή της σε κεντροαριστερά και μετριοπαθή αριστερά κοινωνικά στρώματα, που είχαν στηρίξει παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα βρίσκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα την πολιτική έκφραση που τους έλειπε επί καιρό. Ο εμπλουτισμός του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικά «ορφανά» στελέχη του χώρου θα είναι η απόδειξη των νέων κοινωνικών δεξαμενών τις οποίες θα εκφράσει το κόμμα που αποτελεί σήμερα τον κορμό της κυβέρνησης. Ο τρόπος της διεύρυνσης (ένταξη προσώπων ή συνασπισμών κομμάτων) θα είναι ευθέως ανάλογος με την τύχη του νέου εκλογικού νόμου που επίσης προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το οπλοστάσιο περιλαμβάνεται και ο επόμενος ανασχηματισμός, ο πολιτικ΄ςο χρόνος του οποίου θα προσδιορίσει και το μέγεθος των (θετικών) επιπτώσεων στην επιχείρηση πολιτικής ανάκαμψης του Αλέξη Τσίπρα.

 

Όλα αυτά, βέβαια, είναι το «καλό σενάριο» για τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά και τα περισσότερα είναι απρόβλεπτα. Ακόμα και όλα τα παραπάνω να πάνε καλά για τον σημερινό πρωθυπουργό και το κόμμα του οποίου ηγείται, υπάρχουν απροσδιόριστοι παράγοντες που μπορούν να φέρουν σε χρόνο μηδέν «τα πάνω, κάτω». Η εξαγωγή προς Δυσμάς της αυξανόμενης κοινωνικής έντασης στην Τουρκία, είναι ένας από αυτούς. Η ραγδαία επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ένας άλλος. Έτσι, οι κυβερνώντες ελπίζουν ότι το παραπάνω σχέδιο θα τους βοηθήσει αν πάνε όλα καλά. Γιατί αν δεν πάνε, ούτε που θέλουν να σκέπτονται στο Μέγαρο Μαξίμου, το τι θα (τους) συμβεί... 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©