Ο εκλογικός χάρτης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Δημοσιεύτηκε στις 31/05/2016 στην κατηγορία Ευρώπη

Του Καλλικέλαδου

Η Ενωμένη Ευρώπη ζει, για να ταλανίζεται από εσωτερικές αντιθέσεις. Ωστόσο, καταφέρνει και τις κρατά υπό έλεγχο, χάρη στο checks ‘n’ balances σύστημα διοίκησης που έχει εφαρμόσει, αλλά και στην ανοχή των κυβερνήσεων των κρατών- μελών της. Με μια ατέλειωτη αλυσίδα εσωτερικών συμβιβασμών, κατάφερε να διατηρήσει την ειρήνη στα εδάφη της για περισσότερα από 70 χρόνια, από εκείνη τη μέρα του Μαρτίου 1957 που υπεγράφη η Συνθήκη της Ρώμης έως σήμερα. Παράλληλα κατόρθωσε να διατηρεί, με διακυμάνσεις, ένα συνεχώς αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο για τους λαούς της.

 

Στις μέρες μας, όμως, η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών κρίσεων, το μέγεθος των οποίων δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το ευρωπαϊκό πείραμα. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη νέα, παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει στον ευρωσκεπτικισμό, ένα πρωτοφανώς μεγάλο κομμάτι των λαών της Ευρώπης.

 

Αυτή η εξέλιξη, έχει πολιτικό αποτύπωμα: την άνοδο της ακροδεξιάς. Το οριστικό γύρισμα της πλάτης των λαών της Ευρώπης στον κομμουνιστικό εφιάλτη, στρέφει ευρέα στρώματα των κοινωνικών της δημοκρατικής Ευρώπης προς την ακροδεξιά. Φυσικά, κι εκεί υπάρχουν αποχρώσεις: Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας, Νόμπερτ Χόφερ (ανεξαρτήτως του ποιος εξελέγη, τελικά, με την επιστολική ψήφο) ασφαλώς δεν είναι Μιχαλολιάκος. Αλλά μπορεί να γίνει, αν η άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη τις οδηγήσει σε επόμενη φάση να αναζητήσουν μια πολιτική ενότητα πανευρωπαϊκή.

 

Στα γραφήματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε (με κόκκινο) τις εκλογικές επιδόσεις των ακροδεξιών υποψηφίων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

 

 

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, επικεφαλής του εθνικιστικού και ξενοφοβικού Κόμματος της Ελευθερίας (Freedom Party) κέρδισε το 35,1% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας κι έχασε στο νήμα την εκλογή του στο ανώτατο πολιτεικό αξίωμα της χώρας. Στις επαναληπτικές εκλογές άγγιξε το 50% (τελικά κατέγραψε ένα 49,7%) κι έφερε το κόμμα αυτό, που ίδρυσαν παλαιότερα Τεύτονες και νεοναζί της Αυστρίας, μια ανάσα από την απόλυτη πλειοψηφία. Κεντρικό του σύνθημα ήταν "Πρώτα η Αυστρία" και ο πολιτικός λόγος του Χόφερ ήταν ένας λίβελος για τους μετανάστες και μια προσπάθεια ενίσχυσης των συνόρων της Αυστρίας με στρατεύματα, δηλαδή μια χώρα- φρούριο.

 

*****

 

 

Στις βουλευτικές εκλογές της περυσινής χρονιάς, το ακροδεξιό πολωνικό κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη" κατέγραψε νέο ρεκόρ, καθώς απέσπασε το 39% των ψήφων. Πρόκειται για το κόμμα που ίδρυσε το 2001 ο Λεχ Κατσίνσκι, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Γιαροσλάβ. Το κόμμα ήλθε στην εξουσία το 2005, ο Λεχ έγινε πρόεδρος της Πολωνίας και ο δίδυμος αδελφός του έγινε πρωθυπουργός. Πέντε χρόνια αργότερα ο Λεχ Κατσίνσκι σκοτώνετα ισε ένα αεροπορικό δυστύχημα και το κόμμα αναλαμβάνει ο Γιαροσλάβ.

 

*****

 

 

Στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Όρμπαν και το δεξιό του κόμμα Fidesz κατέβηκαν στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με κοινές λίστες με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατέγραψαν ευρεία νίκη, προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς δυτικούς πολιτικούς κύκλους για τον αυταρχικό χαρακτήρα του. Ενδιάμεσα, η συμμαχία υπό τον Όρμπαν κέρδισε και τις ευρωεκλογές του 2014. Στις βουλευτικές εκλογές του 2014, όμως, προστέθηκε σε αυτό το συναπισμό και το Jobbik, ένα ακροδεξιό κόμμα που απέσπασε το 20% των ψήφων και την τρίτη θέση, είναι εναντίον των μεταναστών κι υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού, ζητεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει στον πολιτικό διάλογο της χώρας θέματα του τύπου "το σιωνιστικό Ισραήλ προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω στην Ουγγαρία και σε όλο τον κόσμο". Το Jobbik θέλει να αυξηθούν τα κονδύλια για τους Ούγγρους που ζουν εκτός των εδαφών της χώρας και ζητεί ποινή φυλάκισης 8 ετών για "σεξουαλικές παρεκτροπές" (ομοφυλοφιλία). Ο επικεφαλής του Γκαμπόρ Βόνα επιχειρεί μια σειρά "εκκαθαρίσεων" των πιο ακραίων στοιχείων του κόμματος, με σκοπό, όπως λέει, το Jobbik να εκλεγεί στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας το 2018.

 

*****

 

 

Οι ακροδεξιοί "Σουηδοί Δημοκράτες" απέσπασαν το 13% στις εκλογές του 2014, ποσοστό αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της Σουηδίας, ενώ αξιοποιούν υπέρ τους στη λαϊκή δυσφορία από την ασθενή κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Στον πολιτικό του λόγο ο επικεφαλής του κόμματος Τζίμι Άκεσον ζητεί δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πλήρη άρνηση στην Τουρκία για οποιαδήποτε σχέση με την Ευρώπη.

 

*****

 

 

Το γαλλικό "Εθνικό Μέτωπο" είναι ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό κόμμα με αντιευρωπαϊκές θέσεις και εχθρική στάση στους μετανάστες. Η θέση του είναι υπέρ μιας κλειστής, πατερναλιστικής οικονομίας που θα καταργήσει όλα τα δικαιώματα των μεταναστών, ακόμα κι αυτό της ιατρικής πρείθαλψης, προκειμένου αυτοί να εγκαταλείψουν τη Γαλλία. Το Εθνικό Μέτωπο ιδρύθηκε το 1972 από Γάλλους νεοναζί και από ανθρώπους που είχαν υπηρετήσει το καθεστώς του Βισύ. Το 2011 η μαρίν Λεπέν πήρε το κόμμα από τον πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν και επιχείρησε να του προσδώσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε κατηγορηθεί επανειλημμένως για ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις, καθώς και για την άρνησή του να αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα. Στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου το κόμμα είχε επιτύχει ένα 27%, αλλά στον επαναληπτικό γύρο ενώθηκαν οι αντίπαλοί του κι έτσι δεν κέρδισε καμία περιφέρεια. Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να είναι υποψήφια για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2017.

 

*****

 

 

Το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" εμφανίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια ως κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του ευρώ. Στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, όμως κατέγραψε μια αποδοχή της τάξεως του 25%, επίδοση που έθεσε εν αμφιβόλω μια σταθερά της γερμανικής πολιτικής ζωής, τη συναίνεση. Το 2013 δεν εκπροσωπήθηκε στη γερμανική Βουλή καθώς δεν ξεπέρασε το όριο του 3%, αλλά για τις εκλογές του 2017 οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 10 έως 12%. Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, θα μπει στη Μπούντεσταγκ ένα ακροδεξιό κόμμα, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

πηγή: The New York Times

*****

 

Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ (με κόκκινο)

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©