Τα παράδοξα της... ανάπτυξης, στην Ελλάδα των μνημονίων

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2017 στην κατηγορία Οικονομία

του δρ. Θεόδωρου Κόκκορη

Επιστρέφοντας από την Νότια Αφρική μετά από παραμονή 3 μηνών (αυτό γίνεται κάθε χρόνο) στις μεγάλες πόλεις αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω αυτό το κείμενο. Αναπόφευκτα η σύγκριση γίνεται στα καθημερινά καθώς και οι δυο χώρες έχουν αρκετές ομοιότητες.

Έχουν μεγάλη ανεργία , υψηλό δημόσιο χρέος αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν πόρους και ευκαιρίες ανάπτυξης. Η κάθε μια για διαφορετικούς λογούς.

Θα αναφερθώ μόνο σε μερικά σημεία ενδεικτικά της εικόνας που έζησα και της εμπειρίας και γνώσης που συνεχώς αποκτώ από την παραμονή μου εκεί. Κυρίως θα αναφερθώ στον τουρισμό που αποτελεί την βαριά βιομηχανία και των 2 χωρών (ή τουλάχιστον έτσι λέγεται..)

Μιας λοιπόν και ο τουρισμός είναι το δυνατό μας όπλο και ατμομηχανή ανάπτυξης στην Ελλάδα , τουλάχιστον στα βασικά έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι. Στα πολύ απλά δηλαδή : εμφάνιση , καθαριότητα , ευγένεια , εξυπηρέτηση (και όχι εκμετάλλευση).

Μια σύγκριση με τα αντίστοιχα των πόλεων της Ν. Αφρικής μας κάνει να στεναχωρηθούμε …δυστυχώς.

  • Πύλες εισόδου : Αεροδρόμια, Λιμάνια, σταθμοί. Μόλις βγήκα από το Ελ. Βενιζέλος πήγα στο σταθμό του προαστιακού. Η εικόνα είναι επιεικώς ….απελπιστική. Οι κυλιόμενες σκάλες (τουλάχιστον εκείνη την ημέρα ) για να κατέβεις στις αποβάθρες , εκτός λειτουργίας. Ο συρμός παν βρώμικος . Τα καθίσματα βρώμικα . Μερικά ξεχαρβαλωμένα. Γενικά μια εικόνα ..μουντάδας και εγκατάλειψης.

  • Αποβιβάστηκα στον σταθμό Κηφισιάς. Οι σκάλες εκτός λειτουργίας (έπρεπε να κουβαλήσω 30 κιλά βάρους στο άνω επίπεδο). Βρωμιά παντού. Τοίχοι με συνθήματα , μπογιές και ότι άλλο. Μια εικόνα μουντή και καταθλιπτική. Στην Ελλάδα με το λαμπρό φως. Αναρωτήθηκα. Είναι άραγε τόσο μεγάλο το κόστος (ακόμα και τώρα στην περίοδο της ύφεσης) να συντηρούνται οι σταθμοί και οι συρμοί??

  • Στο Πορτ. Ελίζαμπεθ (που θεωρείται μικρή πόλη -4η στη Ν. Αφρική ) (2 εκ κάτοικοι) οπού έμεινα μεγάλο διάστημα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αρκετές φορές το λιμάνι και να ξεναγηθώ από τους υπευθύνους εκεί. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η καθαριότητα και η τάξη σε ένα τόσο μεγάλο λιμάνι (εμπορικό και επιβατικό). Και αναρωτήθηκα . Γιατί? Τι έχουν αυτοί και κάνουν τη διαφορά ? Απλά, απάντησα, είναι η νοοτροπία και η επαγγελματικότητα που εκεί αντιμετωπίζουν τα πράγματα.

  • Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ν. Αφρικής με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα να κινούνται διαρκώς στους τεράστιους (σε αριθμό και μήκος) λεωφορειόδρομους δεν θα δεις ένα σκουπιδάκι. Πουθενά. Ούτε χορτάρια στα πλαϊνά. Όλα συντηρημένα άψογα . Κάντε τη σύγκριση με τους δικούς μας δρόμους.

  • Όταν κατέβηκα στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και κατευθυνθήκαμε στον έλεγχο διαβατήριων μας περίμεναν νεαρές Νοτιοαφρικάνες και μας μοίραζαν χάρτες της Ν. Αφρικής με τουριστικά αξιοθέατα . Απλά πράγματα . Που όμως δημιουργούν την πρώτη ..θετική εντύπωση και εικόνα της χώρας.

Αν θέλουμε να έχουμε τουρισμό υψηλού επιπέδου αυτά τα μικρά σημεία …πρέπει να προσέξουμε.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε έξυπνος λαός. Και ικανός. Και καινοτόμος. Μπορούμε να πέτυχουμε τα πάντα. Αρκεί να το θέλουμε.

Χωρίς όμως προσπάθεια δεν γίνεται τίποτα. Να καθόμαστε και να …κονομάμε είναι απαράδεκτο. Κι’ όμως όσες φορές προσπαθήσαμε …πέτυχαμε. Και μάλιστα είμαστε πρωτοπόροι. Γιατί λοιπόν να είμαστε πρωτοπόροι και τώρα στην εποχή της κρίσης??

Δεν θέλει χρήματα. Μυαλό , γνώση , θέληση και κυρίως νοοτροπία θέλει. Και το χρήμα θα έρθει.

Και εκεί όπως και εδώ ο τομέας εστίασης είναι μεγάλος. Αλλά εδώ … θεωρείται ανάπτυξη. Μέγα λάθος. Στην Ελλάδα οι καφετέριες, οι σουβλακερί και τα μπαρ ανοίγουν για λίγο και κλείνουν μόλις τελειώσουν τα πρώτα λεφτά. Ο κύριος λόγος; Η άγνοια του επιχειρείν. Η αντίληψη "να τ ’αρπάξουμε τώρα". Η ανικανότητα και αδιαφορία για το μέλλον.

Εκεί για να ανοίξεις μια τέτοια αλλά και οποία άλλη επιχείρηση πρέπει να έχεις σύμβουλο που θα σε κατευθύνει και θα σε καθοδηγήσει. Είναι ο μέντορας σου. Και έτσι εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η συνέχεια και η βιωσιμότητα της επένδυσης και της προσπάθειας.

Θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό? Αν ναι τότε να προχωρήσουμε σε βήματα που θα ενισχύσουν την απόδοση και αποτελεσματικότητα και κυρίως θα βελτιώσουν την εικόνα. Γιατί ο τουρισμός είναι κυρίως άνθρωποι και εικόνα.

Δεν αρκεί να έχουν τα καταλύματα , τα εστιατόρια , οι καφετέριες κ.α. ωραία εμφάνιση (βιτρίνα). Χρειάζεται και νοοτροπία εξυπηρέτησης και αλλαγή νοοτροπίας αντίστοιχη και άψογη.

Και αυτό δεν απαιτεί επενδύσεις και κεφάλαια. Απαιτεί αλλαγές.

Οι επιχειρηματίες (κυρίως οι μικροί) παραγωγοί , υπηρεσίες ,ξενοδόχοι, εστιάτορες, ταξιτζήδες, βιοτέχνες, κ.α. να επιδιώξουν την εκπαίδευση και κατάρτιση τους στη παροχή υπηρεσιών. Να μάθουν νέα πράγματα. Να ξεκολλήσουν από τα τετριμμένα. Να βρουν μέντορες και συμβούλους οι οποίοι να τους καθοδηγούν. Και αυτό κοστίζει ελάχιστα μπροστά στο όφελος.

Όχι στο κέρδος της στιγμής , της αρπαχτής. Ναι στο κέρδος της οργανωμένης επιχείρησης με σχεδιασμό και προοπτική για το μέλλον.

Η εξωστρέφεια , η επαφή με τους ξένους , η αντιγραφή καλών πρακτικών , η ειλικρίνεια και η σοβαρή προσπάθεια θα φέρουν την ανάπτυξη και όχι η πρόσκαιρη δουλειά και η εκμετάλλευση των άλλων.

Γνώση και Θέληση. Τα κλειδιά της επιτυχίας

(*) Σύμβουλος επιχειρηματικής και τουριστικής ανάπτυξης - Καθηγητής Διεθνούς marketing

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η μεγάλη καινοτομία στην πολιτική

 

Τρεις ειδήσεις, η εξής μία...

 

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

 

Ο Economist βλέπει και πάλι grexit

 

Βιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη Βρετανία

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©