Δέκα μύθοι για το επιχειρηματικό σχέδιο

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2017 στην κατηγορία Φροντιστήριο

Του Θεόδωρου Κόκκορη

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ σε μικρές και κυρίως ατομικές επιχειρήσεις σε δείγμα 29.000 έδειξε ότι οι 26.000 από αυτές απέτυχαν ή έκλεισαν . Από αυτές που έκλεισαν το 67% δεν είχαν φτιάξει επιχειρηματικό σχέδιο . Δηλαδή δεν είχαν ξεκάθαρους στόχους.

Σύμπτωση; Δεν νομίζω.

Με την ευκαιρία της υλοποίησης των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ , ιδιαίτερα για τους νέους επιχειρηματίες , η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου φαντάζει πλέον ως αναγκαία και επιτακτική και είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλισθεί στο μέγιστο δυνατό η βιωσιμότητα της νέας, της μικρής αλλά και της υφιστάμενης επιχείρησης.

Πέρα από το γενικότερο..γκρίζο … οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια,

Από έρευνες και από την εμπειρία χρόνων διαπιστώνεται ότι 2 είναι οι κύριες αιτίες αποτυχίας της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας

  1. Η έλλειψη στόχου και κατεύθυνσης. Δηλαδή το επιχειρηματικό σχέδιο.

  2. Η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας και φιλοσοφίας

Επιχειρήσεις που δημιουργούνται σε µία .. νύχτα χωρίς σχέδιο και σκοπό . Και μέσα σε µία νύχτα .... κλείνουν.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην εστίαση (ανάπτυξη .. το λένε) όπου οι καφετερίες, οι σουβλακερι και τα µπαρ. ανοίγουν και κλείνουν σε χρόνο - ρεκόρ και µαζι µε αυτά χάνονται και χιλιάδες ευρώ αλλά και θέσεις εργασίας και όνειρα νέων ανθρώπων. Κυρία αίτια: Η έλλειψη στόχου και κατεύθυνσης. Δηλαδή το επιχειρηματικό σχέδιο.

Αλλά γιατί οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες και πολύ περισσότερο οι νέοι επιχειρηματίες δεν µπαινουν στον κόπο να φτιάξουν ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ, ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ πριν ξεκινήσουν. Και εννοείται πριν αρχίσουν να ξοδεύουν τα δικά τους ... πολύτιμά λεφτακια ευρώ ... ?

Πιο κάτω θα αναλύσουμε 10 μύθους σχετικά µε τους λόγους και τις αιτίες που οι επιχειρηματίες δεν έχουν ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο. Απορρίψτε τους μύθους αυτούς και δείτε πως ένα Ε.Σ. μπορεί να είναι και εύκολο ,απλό και γρήγορο να φτιάχνεται και πως θα σας βοηθήσει σημαντικά στα πρώτα βήματα αλλά και στη συνέχεια στη δουλειά σας.

Βεβαία τα πάντα εξαρτώνται από εσάς και τη θέληση σας να έχετε µία βιώσιμή επιχείρηση και δουλειά. Χωρίς αυτό όλα τα άλλα είναι απλά πολυτέλεια.

Μύθος 1°ς. Δεν χρειάζομαι Ε.Σ. Τα ξέρω όλα. Είμαι µόνος µου

Όπως ο καπετάνιος πριν ξεκινήσει το ταξίδι του σχεδιάζει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει για να φτάσει στον προορισμό του έτσι και ο επιχειρηματίας σχεδιάζει τις κινήσεις και τις ενέργειες οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

Το να ξεκινήσεις χωρίς οδηγό δηλαδή χωρίς Ε.Σ. είναι σαν να πηγαίνεις ταξίδι χωρίς πυξίδα και χάρτη. Μπορεί να έχει ... πλάκα αλλά μάλλον θα καταλήξεις σε άλλο μέρος από αυτό που αρχικά είχες επιλέξει και μπορεί να χρειαστείς βοήθεια για να γυρίσεις πίσω.

Δείτε τι συμβαίνει με τα καφέ και τα σουβλατζίδικα. Ανοίγουν κατά χιλιάδες (από νέα παιδιά) και σε χρόνο απίστευτο κλείνουν. Γιατί άραγε? Έβαλαν τα ωραία τους (και συνήθως τις οικονομίες τους) λεφτά για το .. τίποτα? Όχι βέβαια.

Αλλά χωρίς σχέδιο , πλάνο και στόχο η κατάληξη είναι μαθηματικά βέβαιη. Πως θα μπορείτε να πάρετε αποφάσεις για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες της καθημερινότητας σε ένα πολύ αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον όταν δεν έχετε σχεδιάσει και δεν ακολουθείτε ένα σχέδιο??

Μύθος 2°ς Πρέπει να αγοράσω πρόγραμμα για Ε.Σ. πριν ξεκινήσω

Τα προγράμματα για το Ε.Σ. είναι πολλά και σε διαφορετικές τιμές. Τα περισσότερα απευθύνονται σε επιχειρήσεις με αρκετούς εργαζόμενους. Μπορούν να βοηθήσουν αλλά δεν είναι υποχρεωτικό και ταυτόχρονα χρειάζεται να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και γνώσεις για να τα συμπληρώσετε

Μύθος 3°ς Πρέπει να αποταθώ σε σύμβουλο να μου γράψει το Ε.Σ.

Οι σύμβουλοι είναι καλοί αλλά και ακριβοί για τη δική σας μικρή επιχείρηση. Η επιχείρηση είστε εσείς και επομένως εσείς πρέπει να ασχοληθείτε με το Ε.Σ. Νομίζετε ότι είναι δύσκολο?. Κάθε άλλο. Αλλά πρέπει να ασχοληθείτε. Είστε ο επιχειρηματίας. Αν παρόλα αυτά δεν θέλετε ή δεν μπορείτε τότε αποταθείτε σε σύμβουλο ή καλυτέρα σε έναν μέντορα ο οποίος θα σας καθοδηγήσει αλλά δεν θα κάνει τη δουλειά για σας.

Μύθος 4°ς Οι πίνακες του Ε.Σ. είναι πολύπλοκοι. Τους χρειάζομαι όλους??

Η συμπλήρωση όλων των πινάκων αφορά μόνο την τράπεζα και την περίπτωση δανεισμού. Εσείς απαντήστε στις βασικές ερωτήσεις και θα έχετε γρήγορα έτοιμο το σχέδιο :

  • Που βρίσκομαι τώρα?

  • Ποια η σημερινή κατάσταση?

  • Τι θέλω και τι μπορώ να κάνω?

  • Γιατί να το κάνω?

  • Που θέλω να πάω ? και πως θα πάω εκεί?

  • Πότε να το κάνω?

  • Τι προσδοκώ και τι περιμένω να κερδίσω?

 

Μύθος 5ος Το Ε.Σ. πρέπει να είναι τέλειο πριν ξεκινήσω.

Εάν θέλετε να είναι όλα τέλεια και στην λεπτομέρεια , τότε ίσως να μην ξεκινήσετε ποτέ. Αν όμως έχετε απαντήσει στις βασικές ερωτήσεις τότε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Κάντε το Ε.Σ. ένα ζωντανό, δυναμικό κείμενο-σχέδιο. Αναθεωρήσετε μετά από 3 μήνες αν χρειάζεται. Καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται ,αναθεωρήστε το τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Μύθος 6ος. Πρέπει να κάνω όλα όσα γράφω στο Ε.Σ.?

Πολλοί μικροί επιχειρηματίες δεν ξεκινούν κάποια δουλειά ή επιχείρηση ακριβώς γι' αυτόν το λόγο. Γιατί μένουν με την αίσθηση ότι η επιτυχία τους εξαρτάται από ένα γράψιμο της πένας ή από ένα κλικ στο P/C.

Δείτε το Ε.Σ. σαν ένα οδηγό για το ταξίδι σας. Θα χρειαστεί να κάνετε παρακάμψεις. Να είστε ευέλικτοι. Να πάρετε μονοπάτια που δεν έχετε σχεδιάσει από πριν. Και αν αυτό οδηγεί σε άλλο τέρμα από το προγραμματισμένο μπορεί να είναι και για καλό

Μύθος 7ος Ένα καλό Ε.Σ. είναι όμορφο, παρουσιάσιμο, με ελκυστικό εξώφυλλο , 40 σελίδες και τυπωμένο .....

Τέτοια Ε.Σ. απευθύνονται σε τραπεζίτες και επενδυτές. Οι μικροί επιχειρηματίες φτιάχνουν το Ε.Σ. για τον εαυτό τους. Μπορεί να είναι σε μια σελίδα, χειρόγραφο , σε tablet , σε εικόνες. Όσο εσείς γνωρίζετε τι θέλετε και έχετε το διαθέσιμο το Ε.Σ. ανά πάσα στιγμή ,αυτό και μόνο είναι αρκετό.

Μύθος 8ος Δεν χρειάζομαι δάνειο. Αρά δεν χρειάζομαι Ε.Σ.

Εσείς είστε ο επενδυτής στην επιχείρηση σας. Θα επενδύατε σε κάτι που δεν βλέπετε τι προοπτικές έχει? Το να βλέπεις γραπτό το Ε.Σ. σου δίνει μια άλλη εικόνα της επιχείρησης. Δεν χρειάζονται πολύπλοκοι λογαριασμοί και υπολογισμοί. Φτιάξτε ένα απλό προϋπολογισμό που να δείχνει από πού έρχονται και που πηγαίνουν τα λεφτά της επένδυσης.

Μύθος 9ος Έχω το Ε.Σ. στο μυαλό μου. Είναι αρκετό.

Είστε σίγουροι?? Πόσες φορές δεν θυμάστε τι σχεδιάσατε χτες να κάνετε σήμερα? Ενώ αν τα είχατε γράψει κάπου?? Πολλοί γράφουν σημειώματα για τις δουλειές και τα ραντεβού που έχουν να κάνουν την επομένη μέρα. Ώστε να μην τα ξεχάσουν . Γιατί είναι σημαντικά. Σωστά?? Τα γραπτά έχουν πράγματι δύναμη. Το να γράψεις ένα σχέδιο σου ενδυναμώνει πραγματικά το υποσυνείδητο και σου δίνει τη δύναμη να προχωρήσεις στην υλοποίηση του. Και βεβαία - εννοείται - ότι είναι πιο εύκολο να θυμάσαι όταν το έχεις μπροστά σου. Αρα η αποτύπωση σε χαρτί βοηθά τον επιχειρηματία και του θυμίζει το όραμα του , συνεχώς.

Μύθος 10° Η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι η καλύτερη πηγή συμβουλών και βοήθειας για το σχέδιο μου.

Εκτός αν ο αδελφός σας είναι λογιστής και ο καλύτερος φίλος σας ειδικός στο marketing τότε μπορεί αυτό να είναι αλήθεια. Αλλά 9 στις 10 φορές αυτό δεν ισχύει. Η πραγματικότητα και η εμπειρία μας διδάσκει ότι η οικογένεια και οι φίλοι δεν είναι ο καλύτερος οδηγός και σύμβουλος για μια αντικειμενική και τίμια συμβουλή. Αντίθετα το καλύτερο και σωστό είναι να συνεργαστείτε με ειδικούς που ξέρουν, θέλουν και έχουν ενδιαφέρον να σας βοηθήσουν .

Ο Δρ. Θεόδωρος Κοκκορης είναι συγγραφέας του Best seller «Το Επιχειρηματικό Σχέδιο» «Πρακτικός οδηγός για τους ΜΜΕ» , καθηγητής Marketing και σύμβουλος Ανάπτυξης επιχειρήσεων

Γράψτε την άποψή σας

Ροή αναρτήσεων

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος γράφει για την Αρχοντιά!

Η νέα γενιά αλλάζει τα πρότυπα, αλλάζει όλη την κοινωνία

Τέσσερα χρόνια αριστερά, τέσσερα χρόνια capital controls

Υπόθεση Novartis: Ζητούμενο η αξιοπρέπεια!

Το «οικονομικό πρόγραμμα- φάντασμα» του Αλέξη Τσίπρα

Και ξαφνικά, ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για "προτίμηση στους φόρους"!

Ιμάμογλου, όπως λέμε Ερντογάν: Η οικονομία της Κωνσταντινούπολης, παράγει ηγέτες της Τουρκίας

Πρέπει να λυθεί ή όχι, ο «Γόρδιος Δεσμός» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο;

Να πώς ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη...

Βρετανία: Δέκα υποψήφιοι πρωθυπουργοί, δέκα εκδοχές για το brexit!

Πρώτη φορά Αριστερά: Ποια οικονομία παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Η Μέι τελείωσε, ο σεισμός του brexit συνεχίζεται...

Με το «παράλληλο νόμισμα», βαθαίνει το χάσμα Ρώμης- Βρυξελλών

ΡΕΥΜΑ: Μια Διακήρυξη για την Ευρώπη

Γάγγραινα...

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©