Αρχαία Ρώμη, Bretton Woods και Τσεχοσλοβακία, στέλνουν μηνύματα για την ΟΝΕ

Δημοσιεύτηκε στις 12/05/2016 στην κατηγορία Κληρονομιά

Της Κατερίνας Παναγιώτου

Η οικονομική και νομισματική ένωση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντελέστηκε με τις καλύτερες προοπτικές και πάντως με τις πλέον ελπιδοφόρες, ώστε μια μέρα να γίνει πραγματικότητα η ενιαία Ευρώπη της ανάπτυξης, της ευμάρειας και της προκοπής. Πέρα από το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης που καταδίκασε σ’ ένα μεγάλο βαθμό τις προοπτικές αυτές, η ιστορία έχει δείξει πως εγχειρήματα ενιαίων νομισματικών συστημάτων δεν είχαν και στο παρελθόν την καλύτερη εξέλιξη.

 

Η οικονομική και νομισματική ένωση ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως αναλυτικά αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα «εμπεριέχει το συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, μια ενιαία νομισματική πολιτική και ένα κοινό νόμισμα». Παρόλο που και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην οικονομική ένωση, ορισμένες χώρες έχουν κάνει ένα επιπλέον βήμα προς την ολοκλήρωση, υιοθετώντας το ευρώ.

 

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση για τη δημιουργία της ΟΝΕ ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Μάαστριχτ το Δεκέμβριο του 1991. Τότε ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομική ολοκλήρωσης της ΕΕ είχαν αξιολογηθεί η εσωτερική αποδοτικότητα και η ευρωστία της οικονομίας, που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

 

Στην πράξη η ΟΝΕ σημαίνει: συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, κυρίως με τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, ανεξάρτητη νομισματική πολιτική την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EΚΤ) και ενιαίο νόμισμα και ευρωζώνη.

 

Κάποιοι μίλησαν για συναρπαστική πορεία προς το ναυάγιο κι άλλη για ένα σύστημα απροετοίμαστο κι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο με σοβαρές αδυναμίες που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2007-2008 κι εξαπλώθηκε γρήγορα σαρώνοντας τα πάντα. Μήπως όμως είναι η ίδια η «φύση» της νομισματικής ένωσης που φέρει τη δικιά της παθολογία και τελικά, ποιος μπορεί να θεωρηθεί ο «κρίσιμος χρόνος» για να κριθεί οριστικά η πορεία και το μέλλον της;

 

Η νομισματική ένωση διαφορετικών κρατών δεν είναι μεν μια καινούργια ιδέα, αφού είχε βρει εφαρμογή από τους αρχαίους ακόμη χρόνους. Εκείνο όμως που τελικά είναι καθοριστικό και μπορεί ενδεχομένως να μας διδάξει, είναι μια αναδρομή προς διερεύνηση του πόσο μπορεί να διαρκέσει μια τέτοια νομισματική ένωση καθώς και αν η πτώση ενός ενιαίου νομισματικού συστήματος συντελείται ραγδαία ή αντίθετα αργά.

 

Ειδικοί που μελέτησαν την πτώση της Ρώμης, αναπαράγοντας ένα παγκόσμιο νομισματικό σύστημα μέσω της αγοράς ρωμαϊκών νομισμάτων από όλο τον κόσμο και δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τέτοια συλλογή, αποφαίνονται ότι η πτώση ήρθε ραγδαία όπως πέφτει ένας καταρράκτης. Ένα σύστημα που χρειάστηκε μια χιλιετία να στηθεί σε όλη του την έκταση χρειάστηκε μόλις 8,6 χρόνια για να καταρρεύσει. Η παρακμή και η πτώση σε νομισματικό επίπεδο ήταν ταχύτατη και έγινε οριστική όταν ο Βαλεριανός Α αιχμαλωτίστηκε από τους Πέρσες το 260 μΧ και ο γιος του Γαλλιηνός σκοτώθηκε το 268 μΧ.

 

Η απάντηση στους σκεπτικιστές που βιάζονται να απορρίψουν κάθε στερεότυπο το οποίο πιθανόν προκύπτει από την ιστορική διαδρομή, υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά οι συνθήκες είναι διαφορετικές, αρκεί ίσως να αναλογιστούν ότι to σταθερό νομισματικό σύστημα Bretton Woods άρχισε να δέχεται πιέσεις και τελικά κατέρρευσε τον Αύγουστο του 1971. Πότε είχε ξεκινήσει η άσκηση πιέσεων; Περίπου 8,6 χρόνια πριν, όταν ο Κένεντι συμφώνησε να σταματήσει η κοπή νομισμάτων σε ασήμι. Αυτό έγινε το 1963 και το τελευταίο ασημένιο νόμισμα κόπηκε το 1964.

 

Ακόμη πιο κοντά μας, βρίσκουμε το παράδειγμα της Τσεχοσλοβακίας, που το 1992 συμφώνησε να χωριστεί σε Δημοκρατία της Τσεχίας και της Σλοβακίας.. Μετά τη διάσπαση τον Ιανούαριο του 1993, επιχειρήθηκε να διατηρηθεί μια οικονομική και νομισματική ένωση για ένα διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο δεν υπήρχαν αποτελεσματικά μέσα για να εξασφαλίσουν πραγματικά μια τέτοια ένωση μεταξύ ανταγωνιστικών πολιτικών συμφερόντων. Έτσι η νομισματική ένωση κατέρρευσε μέσα σε μόλις 33 μέρες.

 

Άρα; -

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©