«Η κατσίκα του γείτονα» ως επίσημη πολιτική άποψη

Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2017 στην κατηγορία Τάσεις

Του Καλλικέλαδου

Η κοινή πρωτοβουλία Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσουν σχεδόν ταυτόχρονα στο Κοινοβούλιο ότι εφεξής δεν πρόκειται να ψηφίζουν νομοσχέδια ή τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, ακόμα κι στις περιπτώσεις που συμφωνούν με αυτά, εάν δεν υπάρχει η δεδηλωμένη επί του συγκεκριμένου προς ψήφιση μέτρου (δηλαδή εάν υπάρχει εσωτερική διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) είναι μια ευφυής σκέψη και πρωτοβουλία, που αναντίρρητα φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβερνητική συμμαχία, για τα προς ψήφιση νομοσχέδια στα οποία υπάρχει ενδοκυβερνητική σύγκρουση.

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέσυρε την επίμαχη τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», με σκοπό, όπως είπε «την καλύτερη προετοιμασία» για να την επανακαταθέσει σε δέκα μέρες. Αυτό σημαίνει, διαβουλεύσεις με τους ΑΝΕΛ και προσπάθεια εξεύρεσης χρυσής τομής. Αλλιώς, οριστική απόσυρση.

 

Από απόψεως πολιτικής τακτικής, λοιπόν, ήταν μια πετυχημένη κίνηση. Αλλά από απόψεως πολιτικών θέσεων και σεβασμού των θεσμών, ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι το πολιτικό κατεστημένο κυρίως ενδιαφέρεται για την δική του επιβίωση, παρά για τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη και της κοινωνίας.

 

Ας ξαναγυρίσουμε, λοιπόν, στα στοιχειώδη: Η Βουλή είναι άθροισμα 300 βουλευτών που εκπροσωπούν, με βάση το Σύνταγμα, τους Έλληνες πολίτες κι έχουν «απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου». Ας δεχτούμε ότι αυτό το «Απεριόριστο» σχετικοποιείται λόγω της ανάγκης για ύπαρξη πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει εγκριθεί από τους πολίτες.

Εάν, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο προάγει τις ιδέες, την πολιτική πρόταση, τη φυσιογνωμία της κοινωνίας που εσύ, ως βουλευτής ή ως πολιτικό κόμμα, πρεσβεύεις, η άρνησή σου να το ψηφίσεις και να το στηρίξεις δείχνει περιφρόνηση στους θεσμούς, απάρνηση της λαϊκής ψήφου στο πολιτικό σου πρόγραμμα, ουσιαστικά απάρνηση της ίδιας σου της ιδεολογίας, με μοναδικό σκοπό να φέρεις σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο.

Πώς το λέει ο λαός μας; «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», όχι να έχω κι εγώ δική μου κατσίκα. Αυτή την νεοΠΑΣΟΚική αντίληψη προωθεί και επιβραβεύει η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να ΜΗΝ ψηφίζουν νομοσχέδια, ακόμα κι αν συμφωνούν με αυτά, προκειμένου να δυσχεράνουν το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

 

Γι’ αυτό έχει αφυδατωθεί η πολιτική μας ζωή, σε ρηχές κοκορομαχίες, στη Βουλή ή στα κανάλια, με ξύλινο πολιτικό λόγο και συχνότατη επέκταση της αντιπαράθεσης και σε «προσωπικά» θέματα του «αντιπάλου» σε ένα panel ή στην κοινοβουλευτική συζήτηση.

 

Γι’ αυτό ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη.

 

Και γι’ αυτό, οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η μεγάλη καινοτομία στην πολιτική

 

Τρεις ειδήσεις, η εξής μία...

 

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

 

Ο Economist βλέπει και πάλι grexit

 

Βιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη Βρετανία

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©