Με αργούς ρυθμούς η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα

Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2017 στην κατηγορία Οικονομία

του Μάριου Πομερσί

Ρεαλιστικά ή όχι, κάποιου τύπου ψυχολογική προκατάληψη μας οδηγεί συχνά να πιστεύουμε ότι τα έκτακτα γεγονότα δίνουν προοδευτικά τη θέση τους σε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο η παγκόσμια οικονομία απέχει πολύ από το να επιστρέψει στην προ του 2008 κανονικότητα με τα περισσότερα εμπόδια για μια ισχυρή ανάκαμψη να πλήττουν κυρίως την… πλευρά της ζήτησης.

 

Πλέον πολλοί οικονομικοί σχολιαστές επικεντρώνονται στις προοπτικές εξόδου από μια δεκαετία σχεδόν, εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με τις κεντρικές τράπεζες να μειώνουν τους ισολογισμούς τους σε «κανονικά» επίπεδα και να αυξάνουν σταδιακά τα επιτόκια. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι απέχουμε πολύ από την επιστροφή στην προ κρίσης ομαλότητα.

 

Κι ενώ επί χρόνια ήταν χαμηλές οι προβλέψεις για την παγκόσμια  ανάπτυξη, το 2017 καταγράφηκε σημαντική άνοδος και ενισχύθηκε η προοπτική για ελαφρές αυξήσεις των επιτοκίων. Την ίδια ώρα πάντως, οι προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να καταγράφουν υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό και μόνο μέτρια ανάπτυξη ενώ η ανάκαμψη θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίσει να βασίζεται σε δημοσιονομικά κίνητρα, υποστηριζόμενη εάν είναι απαραίτητο από την εξασφάλιση εσόδων από χρέη.

 

Από το 2007,  το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%, 4,4% και 5% αντίστοιχα. Μέρος της επιβράδυνσης σε σχέση με τα προ της κρίσης ποσοστά της ετήσιας ανάπτυξης κατά 1,5-2% ενδέχεται να επηρεάζει την προσφορά. Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με σειρά δομικών ανωμαλιών.

 

Μέρος του προβλήματος μπορεί να είναι η ανεπαρκής ονομαστική ζήτηση. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, το ονομαστικό ΑΕΠ από το 2007-16 αυξήθηκε κατά 2,8% ετησίως στις ΗΠΑ, 1,5% στην ευρωζώνη και μόλις 0,2% στην Ιαπωνία, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη μέτριας αύξησης συν τον ετήσιο πληθωρισμό, σε εναρμόνιση με το στόχο του 2%.  Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κάτω από το στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής επί πέντε χρόνια κι έχει μειωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Αντιμέτωποι με αυτή την ανωμαλία, ορισμένοι οικονομολόγοι αναζητούν έκτακτους παράγοντες, όπως τα «δωρεάν» λεπτά στην κινητή τηλεφωνία των ΗΠΑ, που αποδυναμώνουν προσωρινά  τα μέτρα πληθωρισμού των ΗΠΑ. Ωστόσο, η τιμολόγηση των κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας έχει κολλήσει σε τιμές γύρω από το μηδέν. Κοινοί μακροοικονομικοίι παράγοντες πρέπει να εξηγούν αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η αύξηση των μισθών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμη και όταν η ανεργία πέφτε στα θεωρούμενα ως «κανονικά», προ κρίσης επίπεδα. Η Ιαπωνία είναι η πιο ακραία περίπτωση: με τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, την ελάχιστη μετανάστευση και το ποσοστό ανεργίας στο 2,8%, όλα τα τυποποιημένα μοντέλα προβλέπουν την επιτάχυνση της αύξησης των μισθών. Ωστόσο όσο κι αν ο πρωθυπουργός Σίντσο Άμπε παροτρύνει τους εργοδότες να δώσουν στους Ιάπωνες εργαζόμενους αύξηση, η ανταπόκρισή τους παραμένει υποτονική: τον Ιούνιο, οι μισθοί αυξήθηκαν στο σύνολό τους μόλις κατά 0,4%. Εξίσου, και στις ΗΠΑ, καταγράφεται από τη μια έντονη αύξηση της απασχόλησης και από την άλλη εκπληκτικά χαμηλή αύξηση των μισθών.

 

Σαφώς και μια σειρά πολύ-παραγοντικών αιτίων εξηγεί την κατάσταση αυτή. Ταυτόχρονα όμως, η πολύφερνη επιστροφή στην κανονικότητα εξακολουθεί να αποτελεί εν πολλοίς χίμαιρα. Καθώς οι ράγες πάνω στις οποίες μπορούν να τρέξουν οι οικονομικές επιδόσεις μετά την κρίση, είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η επιστροφή στην ομαλότητα είναι σαφές ότι θα καθυστερήσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η έλλειψη Παιδείας κοστίζει 25 δισεκ, ευρώ ετησίως στους Έλληνες

 

Η Βρετανία έρχεται να προστεθεί στη σύγχυση της Δύσης

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια αληθινά ανοικτή κοινωνία;

 

Από τα κόμματα, στα πρόσωπα

 

Πώς βλέπει κάθε χώρα της Ευρώπης το brexit

 

Χρειάζεται η Ελλάδα έναν Μακρόν;

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©