Τι κρύβουν οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στις 19/09/2017 στην κατηγορία Πολιτική

του Αχιλλέα Σκυριανού

Για όσους δεν δίνουν σημασία στην εμφάνιση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς η τελευταία δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το διάστημα ανάμεσα στις 7 και 11 Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ, δίνει την απάντηση.

 

Με τη σημερινή σύνθεση του κομματικού τοπίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 16,6%, η Νέα Δημοκρατία 22,7%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,9% , το ΚΚΕ 6%, ενώ τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,6%. Αν όμως στη δημοσκόπηση περιλαμβάνεται και ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, αυτός λαμβάνει 10,4% (!), ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3%, η Νέα Δημοκρατία 22%, η Χρυσή Αυγή 6,6%, το ΚΚΕ 6%, τα άλλα κόμματα είναι κάτω από το 3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,5%.

 

Η διαφορά του 6,9% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το 10,4% του νέου φορέα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ με τα δεδομένα της σημερινής βουλής. Και αν σκεφθεί κανείς πως ο αρχηγός δεν είναι ακόμη γνωστός, αυτή η δημοσκοπική τάση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Και τι δηλώνει; Πως πολύς κόσμος που δεν θέλει άλλο «πρώτη φορά αριστερά», αλλά για δικούς του λόγους δεν θα πάει εύκολα να ψηφίσει δεξιά, ψάχνει απεγνωσμένα τι να ψηφίσει διότι είδε πως αν κάτσει σπίτι και απέχει από τις εκλογές, βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές ακριβώς είναι και οι ψήφοι που κυνηγάει να παγιδεύσει η Κεντροαριστερά. Κάποιες από αυτές θα χάσει και η Νέα Δημοκρατία αν επιμείνει σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές – σε αντίθεση με αυτά που θεωρητικά ευαγγελίζεται ο αρχηγός της. Μιλάμε για την ανανέωση του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού και τη ρήξη με τους παγιωμένους αρτηριοσκληρωτικούς μηχανισμούς του κόμματος.

 

Όσον αφορά την αρχηγία του νέου φορέα, ο εκ των υποψηφίων Γιώργος Καμίνης έκανε μια ιδιαίτερα σωστή δήλωση: «Η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου, αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία». Με άλλα λόγια, «παιδιά ο κόσμος θα μας πάρει στο ψιλό.. Πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας και εμείς ακόμα συζητάμε τη διαδικασία…». Αμέσως ευθυγραμμίστηκαν μαζί του τόσο ο κος Μανιάτης, όσο και ο κος Θεοδωράκης, του Ποταμιού. Αυτή η συζήτηση «επί του διαδικαστικού», θυμίζει έντονα άλλες, παλαιότερες εποχές, όταν η διαδικασία ήταν σημαντικότερη και από τη θεματολογία… Κι όμως, η κα Γεννηματά επιμένει, διότι γνωρίζει καλά πως αν αποκλειστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι πιθανότητες εκλογής της πολλαπλασιάζονται αφού ο κομματικός στρατός του ΠΑΣΟΚ θα πάει να την ψηφίσει, ενώ ο απλός πολίτης δύσκολα θα σηκωθεί από το σπίτι να ψάξει εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει τον εκλεκτό του για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

 

Γεγονός είναι πως αν πάνε να ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα λίγες δεκάδες χιλιάδες Πασόκοι, και πάρει τα ηνία του νέου φορέα η κα Γεννηματά, τι είχαμε τι χάσαμε… Ποιος θα πιστέψει την αποπασοκοποίηση της κεντροαριστεράς; Κανείς νοήμων… Κι εδώ ο χώρος χρειάζεται ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και ο κος Καμίνης –είτε το θέλουμε, είτε όχι– προβάλλει ως ένας ιδανικός υποψήφιος. Και οι μη κομματοποιημένοι «κεντροαριστεροί» –δεν υπάρχει τέτοιο είδος στο πολιτικό μας οικοσύστημα, αλλά σύντομα θα εμφανιστεί–, θα τον ψηφίσουν εξ ‘ αποστάσεως, ηλεκτρονικά… Μόνο τότε θα σταματήσει να ισχύει «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ – ενωμένο δυνατό», και ίσως αυτό να είναι και επιθυμητό και για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία στην πιθανότατη περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα αναγκαστεί να αναζητήσει έναν συνέταιρο πιο αξιόπιστο από τον κο Καμμένο, στον οποίο κατέφυγε η σημερινή…

 

 

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©