Άτοπη η τεχνητή ευφορία για τη μεταμνημονιακή εποχή...

Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2017 στην κατηγορία Πολιτική

του Αχιλλέα Σκυριανού

Αν σήμερα ο λαϊκισμός επιτάσσει την καλλιέργεια πανηγυρικού κλίματος για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, ποιος θα επωμιστεί την επερχόμενη μεταμνημονιακή στενότητα;

 

Ένα από τα σημεία αιχμής του προεκλογικού αφηγήματος της κυβέρνησης –διότι αναμφισβήτητα ήδη διανύουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο–, και ένα από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να αποδειχθεί η «επιτυχημένη» πορεία της –περιμένετε και την ΔΕΘ–, είναι και η απένταξη από την επιτήρηση των μνημονίων τον επόμενο Αύγουστο.

 

Αυτό βέβαια, ΑΝ συμβεί, είναι μόνο η μισή αλήθεια. Μπορεί τυπικά να βρεθούμε εκτός μνημονίων αλλά τελικά όλα είναι θέμα ονομασίας. Ο σχεδιαζόμενος εδώ και μήνες μηχανισμός επιτροπείας θα ξεκινήσει θεωρητικά μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και θα διαρκέσει –αρχικά– 4 χρόνια έως το 2022. Αυτό τουλάχιστον ήταν το σχέδιο που διεργάζονταν την άνοιξη στις Βρυξέλες με τη συμμετοχή του ESM.

 

Έχει γίνει σαφές από την αρχή πως ο νέος μηχανισμός δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδοτικό πρόγραμμα –όπως τα μνημόνια–, εκτός ίσως από κάποιες αδιάθετες «ουρές» του τρίτου, σε περίπτωση ανάγκης. Άρα, από τη μία θα υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία για τη τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά δεν θα υπάρχει «ανταμοιβή» με δόσεις και υποδόσεις από τους δανειστές αν είμαστε συνεπείς… Η υποστήριξη της εθνικής οικονομίας θα πρέπει να γίνει με ίδια μέσα, δηλαδή με επιτυχημένη έξοδο στην αγορά, –όχι όπως η τελευταία–, έχοντας στόχο επιτόκια 3% με 3,5% σε εκδόσεις  3 και 5 ετών.

 

Υπάρχουν αρκετοί σκόπελοι στην όλη διαδικασία, όπως τα stress test που πρέπει να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες το καλοκαίρι του 2018. Επίσης να μην ξεχνάμε πως η ποσοτική χαλάρωση προφανώς θα έχει λήξει τότε και το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τη χώρα θα είναι πρόβλημα. Αυτό είναι άλλο ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη ο μηχανισμός εποπτείας με την εξασφάλιση μιας «πιστωτικής γραμμής» που θα συμβάλλει στην εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού. Είναι ακριβώς αυτό που οι εκ διαμέτρου αντίθετες λαϊκιστικές φωνές –από την απέναντι της κυβέρνησης όχθη– ονομάζουν «τέταρτο μνημόνιο».

 

Με έναν τέτοιο μηχανισμό στενής επιτήρησης φαντάζει πολύ δύσκολο αυτό που προσπαθεί να «περάσει» η κυβέρνηση κλείνοντας το μάτι στην εκλογική της βάση, πως δηλαδή άπαξ και κλείσει το τρίτο μνημόνιο θα έχει λυμένα τα χέρια για να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που κατά καιρούς ανήγγειλε – αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε διότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις το απαγόρευαν. Αντικειμενικά, το σενάριο της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, το οποίο μπορεί να μην περιγράφει με λεπτομέρειες η κυβέρνηση, αλλά σαφώς το υπονοεί, φαίνεται μάλλον μακρινό όνειρο.

 

Για να παρηγορούμαστε, η επιτροπεία θα έχει όρια αποκλίσεων τόσο αρνητικά, όσο και θετικά. Για παράδειγμα αν το πρωτογενές μας πλεόνασμα ξεπεράσει την τιμή-στόχο του 3,5%, θα μπορέσει το υπερβάλλον ποσό να χρησιμοποιηθεί για παροχές, π.χ. φοροελαφρύνσεις.

 

Να σημειώσουμε πως ένας τέτοιος μηχανισμός «πιστωτικής γραμμής» στήριξης δεν θα συνεπάγεται τις αυστηρές υποχρεώσεις ενός μνημονίου, αλλά δεν θα είναι και απαλλαγμένος υποχρεώσεων. Το θετικό είναι πως θα σταματήσουν οι τρίμηνες μνημονιακές αξιολογήσεις, αλλά εδώ που τα λέμε, πότε τηρήθηκε αυτό το χρονοδιάγραμμα;

 

Ας γυρίσουμε όμως στο σήμερα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην επίπονη και βασανιστική πορεία προς «την έξοδο από τα μνημόνια» – όπως και όποτε την τοποθετεί κάθε κόμμα;

 

Προέχει η προετοιμασία για την τρίτη αξιολόγηση και είναι κοινό μυστικό πως τα προαπαιτούμενα εδώ –σύνολο 95(!)– θα είναι σκληρά για την κυβέρνηση όσον αφορά το πολιτικό κόστος.

 

Στο Eurogroup της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου έγιναν οι πρώτες επαφές, επιβεβαιώθηκε ο προγραμματισμός που προβλέπει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να είναι εφικτό το «κλείσιμο» του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

 

Και βέβαια στις 15 Σεπτεμβρίου υπάρχει το άτυπο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας και περιμένουμε τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει επίσημα η τρίτη αξιολόγηση.

 

Ας μην προτρέχουμε λοιπόν. Υπάρχουν πολλές προθεσμίες να προλάβουμε, περισσότερες υπογεγραμμένες υποχρεώσεις να εκπληρώσουμε και πάμπολλοι στόχοι να πιάσουμε. Αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε ίσως τον επόμενο Αύγουστο να μιλάμε για «κλείσιμο του τρίτου μνημονίου». Αυτό όμως δεν μεταφράζεται  ούτε «ξεμπερδεύουμε με τα μνημόνια», ούτε «τελειώνουμε με τους δανειστές», ούτε γινόμαστε εν μία νυκτί «ακηδεμόνευτη οικονομία». Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

 

Για όποιον έχει ακόμη αμφιβολίες, τις έλυσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για «τη λειτουργία της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, δηλαδή, κάθε πότε θα γίνεται αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από ποια θεσμικά όργανα κ.λπ., στην οποία θα ενταχθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τον παρέπεμψε στο κάτωθι απόσπασμα από το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα:

 

«Tα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».

 

Τέλος, μια σημείωση: Είμαστε σίγουροι πως τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Οι πρόωρες εκλογές είναι ένας παράγων που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει – ούτε η ίδια η κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθεί περί του αντιθέτου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η έλλειψη Παιδείας κοστίζει 25 δισεκ, ευρώ ετησίως στους Έλληνες

 

Η Βρετανία έρχεται να προστεθεί στη σύγχυση της Δύσης

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια αληθινά ανοικτή κοινωνία;

 

Από τα κόμματα, στα πρόσωπα

 

Πώς βλέπει κάθε χώρα της Ευρώπης το brexit

 

Χρειάζεται η Ελλάδα έναν Μακρόν;

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©