Η σύλληση της εθνικής μνήμης και ο ρόλος των Δημοκρατών

Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2017 στην κατηγορία Κληρονομιά

του Μάριου Πομερσί

Τα δυο άκρα του πολιτικού μας εκκρεμούς, βρίσκουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, την ευκαιρία να συλλήσουν την εθνική και ιστορική μνήμη της νεότερης Ελλάδος, για τα γεγονότα που οδήγησαν στο Γράμμο και στο Βίτσι, με κατάληξη την 29η Αυγούστου 1949.

 

Το ΚΚΕ, από τη μια μεριά, προωθεί το σύνθημα “Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος; Στο τέλος, εμείς θα νικήσουμε”, ως η επόμενη πολιτική τους επιδίωξη, μετά το “όπλο παρά πόδα” των πρώτων χρόνων μετά τη λήξη του αιματηρού πολέμου, τα χνάρια του οποίου δεν αφέθηκαν να σβήσουν, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτής της πολιτικής των ηττημένων.

 

Από την άλλη μεριά, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να αυξήσει τη διείσδυσή της στην ελληνική κοινωνία επιχειρώντας -μεταξύ άλλων- να εκφράσει με τον οξύτερο δυνατό τρόπο την μια πλευρά του αδελφοκτόνου πολέμου, με αποτέλεσμα βέβαια να γελοιοποιείται: Όταν, για παράδειγμα, οι οπαδοί της φωνάζουν το σύνθημα “Στο Βίτσι και στο Γράμμο σας θάψαμε στην άμμο” απλώς θέλουν να συγκινήσουν όσους είναι απόγονοι εκείνων που νίκησαν σε αυτές τις μάχες. Γιατί αν ήξεραν, αν είχαν πάει στο βουνό να πολεμήσουν τους εχθρούς της Ελευθερίας, θα γνώριζαν ότι στα βουνά δεν υπάρχει άμμος, αλλά κακοτράχαλες πέτρες και αδιάβατες πλαγιές.

 

Η Ελλάδα κουράστηκε να κοιτάζει πίσω για να διαιρεθεί για μια ακόμα φορά. Όλο και λιγότερο κοιτάζουμε την ιστορία μας για να παραδειγματιστούμε από τις καλές στιγμές και να αποφεύγουμε τις κακές. Και σε κάθε βήμα μας, καιροφυλακτούν τα δυο άκρα, τα οποία ενώνονται από τις πρακτικές τους: Τρομοκρατία, βία, ψυχολογικός και σωματικός εξαναγκασμός σε συμμόρφωση προς τις εντολές των αντίστοιχων ελίτ.

 

Αλλά, το διακύβευμα πρέπει εμείς, οι πραγματικοί δημοκράτες να το διατυπώσουμε κι εμείς, επίσης, να δώσουμε την απάντησή μας. Θέλουμε να επαναφέρουμε τις στιγμές εθνικής διαίρεσης στο επίκεντρο της σημερινής μας πολιτικής αναζήτησης; Από την εξορία του Αριστείδη του δίκαιου και το κώνειο του Σωκράτη, μέχρι την περίοδο 1944-1949, θα είναι αυτές οι ώρες της εθνικής μας πορείας που θα μας καθοδηγούν; Κι αν συμφωνούμε ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, το επόμενο που πρέπει να λύσουμε είναι: Θα συνεχίσουμε δια της αδρανείας μας να επιτρέπουμε στα δυο άκρα, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, να επιχειρούν να κάνουν κεντρικά θέματα της πολιτικής μας συζήτησης, τις στιγμές διαίρεσης, με σκοπό να συνεχίσουμε να είμαστε τριχοτομημένοι ως μέλη μιας κοινωνίας;

 

Γιατί αν δια της αδρανείας μας το επιτρέψουμε, την απάντηση σε ποιο από τα δυο συνθήματα, αυτό των επιγόνων του Δημοκρατικού Στρατού ή εκείνο των σφετεριστών της κληρονομιάς του Εθνικού Στρατού, δεν θα αποφύγουμε να τη δώσουμε...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η έλλειψη Παιδείας κοστίζει 25 δισεκ, ευρώ ετησίως στους Έλληνες

 

Η Βρετανία έρχεται να προστεθεί στη σύγχυση της Δύσης

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια αληθινά ανοικτή κοινωνία;

 

Από τα κόμματα, στα πρόσωπα

 

Πώς βλέπει κάθε χώρα της Ευρώπης το brexit

 

Χρειάζεται η Ελλάδα έναν Μακρόν;

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©