Πάνω στις στάχτες, τσακώνονται οι ολίγιστοι...

Δημοσιεύτηκε στις 18/08/2017 στην κατηγορία Κληρονομιά

της Διπλανής

Η εικόνα ενός πλήρως απαξιωμένου πολιτικού προσωπικού, να τσακώνεται όπως «τα κοκόρια», με αλλεπάλληλες κούφιες επιθέσεις, την ώρα ακριβώς που καιγόταν η Αττική, που η φωτιά στον Κάλαμο είχε μπει μέσα σε σπίτια κι έκαιγε περιουσίες, είναι ενδεικτική τόσο της ποιότητα τς πολιτικής μας ελίτ, όσο και της σχέσης που αυτή η ελίτ έχει αναπτύξει με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα «θέλω» της ελληνικής κοινωνίας.

 

Το σημερινό πολιτικό προσωπικό, απλώς αδυνατεί να βρει σημεία σύμπτωσης. Ο ελληνικός κομματισμός, έχει καταντήσει συνώνυμος με την τυφλή σύγκρουση επί παντός επιστητού. Αδύνατον να χωρέσει η λέξη «συναίνεση» στο λεξιλόγιο των σημερινών ηγετών και υποψηφίων ηγετών της χώρας, ακόμα και την ώρα που μια φυσική καταστροφή ενώνει όλους τους Έλληνες. Όχι τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

 

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στην Ισπανία, είδαμε την ισπανική πολιτική ελίτ, μονοιασμένη, να πορεύεται με τους αντιπάλους ηγέτες της δίπλα- δίπλα, σε μια συμβολική εικόνα ενότητος της Δημοκρατίας, υπεράνω κομμάτων, απέναντι στην τυφλή επιχείρηση κατάργησής της. Εμείς εδώ, την ώρα της μεγάλης καταστροφής, όταν Έλληνες πολίτες ολοφύρονταν πάνω στις καμένες τους περιουσίες, παρακολουθούσαμε τη δική μας πολιτική ελίτ να σκιαμαχεί: Ήταν εμπρησμός, όπως είπε ένας κυβερνητικός; Ήταν φυσικό φαινόμενο; Ευθύνεται η κυβέρνηση; Έπρεπε να πάει τελικά στο Συντονιστικό Κέντρο κατάσβεσης των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή η παρουσία του εκεί ήταν απαραίτητη, μόνο και μόνο για να δείξει την κυβερνητική απουσία; Κι όταν μέσα στη νύχτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπυολος μετέβη στο Συντονιστικό, τότε ο κ. Μητσοτάκης ματαίωσε τη δική του παρουσία εκεί. «Φταίει η κυβέρνηση» ισχυριζόταν η αντιπολίτευση. «Αφήστε τα αυτά τώρα, είναι δύσκολη η ώρα» αντέτεινε η κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση κρατούσε την ίδια αδιάλλακτη στάση, επί παντός επιστητού. Ο κομματισμός πάνω από όλα, όχι το δημόσιο συμφέρον.

 

Αυτό το θλιβερό φαινόμενο συμβαίνει σε κάθε καταστροφή, σε κάθε δύσκολη στιγμή της χώρας, σε κάθε στιγμή που σαν από ένστικτο, οι Έλληνες αφήνουν κατά μέρος κάθε τι που τους χωρίζει, κι ενώνονται ενώπιον ενός μείζονος κινδύνου. Και συμβαίνει, διότι η πολιτική ελίτ της χώρας, επιβιώνει όχι χάρη στην βιώσιμη, λυτρωτική, αποδεκτή από ένα μέρος της κοινωνίας πολιτική της πρόταση, αλλά αντίθετα επιβιώνει μέσα από την τυφλή αντίθεση, από την υποδαύλιση της απόρριψης εκ μέρους του εκλογικού σώματος, του πολιτικού αντιπάλου κάθε παράταξης. Η πολιτική ελίτ καλλιεργεί, γιγαντώνει, εκτρέφει την κοινωνική αποστροφή προς τον πολιτικό αντίπαλο, γίνεται απόλυτα αρνητική ως αντιπολίτευση, και έτσι ματαίως ζητεί εύλογη συναίνεση ως κυβέρνηση.

 

Ποτέ, μα ποτέ η σημερινή πολιτική ελίτ δεν κατάφερε να συνεννοηθεί στο εσωτερικό της και να εργαστεί υπέρ της πραγματική ανάπτυξης της χώρας. Ούτε ένας τομέας της δημόσιας ζωής δεν προσφέρεται για συναίνεση από τους ολίγιστους που επιβιώνουν μέσα από την υπερβολή της πολιτικής αντίθεσης.

 

Η πολιτική, όμως, στο τέλος της ημέρας αθροίζει δυνάμεις, δεν τις τεμαχίζει. Κι αυτό είναι το Ταντάλειο Άγος της σημερινής ελληνικής πολιτικής ζωής. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η έλλειψη Παιδείας κοστίζει 25 δισεκ, ευρώ ετησίως στους Έλληνες

 

Η Βρετανία έρχεται να προστεθεί στη σύγχυση της Δύσης

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια αληθινά ανοικτή κοινωνία;

 

Από τα κόμματα, στα πρόσωπα

 

Πώς βλέπει κάθε χώρα της Ευρώπης το brexit

 

Χρειάζεται η Ελλάδα έναν Μακρόν;

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©