Τι θα κάνει η Fed αυτή την εβδομάδα -και γιατί

Δημοσιεύτηκε στις 29/07/2017 στην κατηγορία Οικονομία

Του Mohamed El Erian

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι πιθανό να κάνουν τους αξιωματούχους της Federal Reserve πιο προσεκτικούς αυτή την εβδομάδα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) συνεδριάζει για να αξιολογήσει τις εξελίξεις που επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική και τις προοπτικές. Και θα έπρεπε. Αλλά η επιφυλακτικότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής δεν θα αλλάξει δραματικά το guidance της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τουλάχιστον για τώρα.

 

Η ανακοίνωση που θα εκδοθεί από τους αξιωματούχους της Fed σήμερα, μετά το πέρας των συνομιλιών τους  -αλλά και οι περισσότερες λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνουν τα πρακτικά που θα ακολουθήσουν σε λίγες εβδομάδες- είναι πιθανό να στείλουν τα εξής σήματα για τρία σημαντικά ζητήματα.

 

Οικονομικές προοπτικές: Μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. Η Fed θα είναι πιθανότατα λιγότερο σίγουρη για την ευρωστία της οικονομικής ανάκαμψης, επισημαίνοντας τις αντιξοότητες τόσο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης όσο και για τον πληθωρισμό. Ενώ η πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου θα βοηθήσει και στα δύο μέτωπα, είναι απίθανο να αποδειχθεί επαρκής για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των φιλοαναπτυξιακών πολιτικών (συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης και των δαπανών για υποδομές). Αυτή η μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα θα συνοδευτεί από λιγότερη σιγουριά ότι η οικονομική αδυναμία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προσωρινούς παράγοντες που θα αντιστραφούν από μόνοι τους. Η Fed πιθανότατα θα είναι περισσότερο ανήσυχη για τις διαρθρωτικές προκλήσεις, ειδικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής.

 

Επιτόκια: Διατήρηση του ίδιου σήματος, με μια υπενθύμιση των επιφυλάξεων. Παρά τις πιο υποτονικές οικονομικές συνθήκες, η Fed είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά τα σήματα που θα εκπέμψει  για την επιτοκιακή πολιτική αυτή την εβδομάδα. Θα περιμένει, για τώρα, προσπαθώντας να παραμείνει στη γραμμή του βασικού σεναρίου για μία ακόμη αύξηση το 2017 (κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο). Αλλά με αυτόν τον τρόπο, η Fed θα μας υπενθυμίσει επίσης τις επιφυλάξεις της, την τάση της  να είναι -πάλι - πιο ευαίσθητη και περισσότερο εξαρτημένη από τα οικονομικά δεδομένα υψηλότερης συχνότητας.

 

Ισολογισμοί: Προετοιμασία των αγορών ότι θα δουν το μελάνι να στεγνώνει. Η Fed θα συνεχίσει να προετοιμάζει τις αγορές για την έναρξη φέτος της σταδιακής συρρίκνωσης του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων μέσω της μείωσης των τοποθετήσεων της στα κρατικά ομόλογα και τους διασφαλισμένους με ενυπόθηκα πάγια τίτλους. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου και συνεπώς αβέβαιη διαδικασία, η Fed θα επιδιώξει να υποβαθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές, σηματοδοτώντας ότι η διαδικασία συρρίκνωσης θα είναι πολύ αργή, ιδιαίτερα επιφυλακτική και κατ 'ουσίαν, βαρετή.

 

Τίποτα από αυτά δεν θα αποτελέσει λογικά σημαντική εξέλιξη που θα μετακινήσει τις αγορές στο άμεσο μέλλον. Αλλά πίσω από την κουρτίνα, η Fed θα συνεχίσει να ασχολείται με τον ασυνήθιστο βαθμό οικονομικής αβεβαιότητας και ρευστότητας. Αυτό περιλαμβάνει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βασική κατανόηση της σημερινής δυναμικής των μισθών, της αποφασιστικότητας του πληθωρισμού και του μοτίβου της παραγωγικότητας. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει αρκετή δουλειά πάνω στις βασικές παραμέτρους πολιτικής πιο μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού του φυσικο΄τ επιτοκίου, της προσέγγισης στον περιορισμό των κινδύνων μελλοντικής οικονομικής αστάθειας, της απειλής για μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση και της αξιολόγησης των αποδόσεων της αγοράς που σήμερα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

 

Συνολικά, η συνάντηση αυτής της εβδομάδας είναι απίθανο να δημιουργήσει πυροτεχνήματα στην αγορά, την οικονομία ή την πολιτική. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να καλύψει κάποιες επακόλουθες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Fed. Λόγω των πολιτικών παραγόντων, η κεντρική τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες και παράπλευρες απώλειες των καθυστερήσεων στην πολυαναμενόμενο μετάβαση στην πολιτική για την οποία έχω γράψει επανειλημμένως - δηλαδή, από την υπερβολική εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική σε μια πιο περιεκτική προσέγγιση που θα εξαπολύει μια υψηλότερη και πιο περιεκτική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα μια γνήσια χρηματοοικονομική σταθερότητα.- 

Bloomberg view

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η έλλειψη Παιδείας κοστίζει 25 δισεκ, ευρώ ετησίως στους Έλληνες

 

Η Βρετανία έρχεται να προστεθεί στη σύγχυση της Δύσης

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια αληθινά ανοικτή κοινωνία;

 

Από τα κόμματα, στα πρόσωπα

 

Πώς βλέπει κάθε χώρα της Ευρώπης το brexit

 

Χρειάζεται η Ελλάδα έναν Μακρόν;

Γράψτε την άποψή σας

Ροή αναρτήσεων

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος γράφει για την Αρχοντιά!

Η νέα γενιά αλλάζει τα πρότυπα, αλλάζει όλη την κοινωνία

Τέσσερα χρόνια αριστερά, τέσσερα χρόνια capital controls

Υπόθεση Novartis: Ζητούμενο η αξιοπρέπεια!

Το «οικονομικό πρόγραμμα- φάντασμα» του Αλέξη Τσίπρα

Και ξαφνικά, ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για "προτίμηση στους φόρους"!

Ιμάμογλου, όπως λέμε Ερντογάν: Η οικονομία της Κωνσταντινούπολης, παράγει ηγέτες της Τουρκίας

Πρέπει να λυθεί ή όχι, ο «Γόρδιος Δεσμός» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο;

Να πώς ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη...

Βρετανία: Δέκα υποψήφιοι πρωθυπουργοί, δέκα εκδοχές για το brexit!

Πρώτη φορά Αριστερά: Ποια οικονομία παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Η Μέι τελείωσε, ο σεισμός του brexit συνεχίζεται...

Με το «παράλληλο νόμισμα», βαθαίνει το χάσμα Ρώμης- Βρυξελλών

ΡΕΥΜΑ: Μια Διακήρυξη για την Ευρώπη

Γάγγραινα...

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©