Η απούσα πολιτική

Δημοσιεύτηκε στις 06/07/2017 στην κατηγορία Πολιτική

Του Καλλικέλαδου

Καλά έκανε ο Πάνος Καμμένος που επικοινώνησε με τον ισοβίτη Γιαννουκάκη; Πολύ καλά, απαντά η κυβέρνηση. Καθόλου καλά και πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή, αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Έκανε ατόπημα ο κύριος Μπογδάνος λέγοντας ότι οι τρομοκράτες που κτύπησαν τον Λουκά Παπαδήμο ήταν «πρώην σύντροφοι» του πρωθυπουργού; Βεβαίως, λέει η κυβέρνηση, λιγότερο αυστηρή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Σωστά ο Πολάκης επιτίθεται στη Δικαιοσύνη; Σωστά, λέει η κυβέρνηση. Η επίθεση είναι εντελώς λάθος αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Έτσι αλλοτριώνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Αντί να αντιπαρατίθενται τα δυο μεγάλα κόμματα (τρόπος του λέγειν «μεγάλα») πάνω σε προγράμματα, σε πολιτικές προτεραιότητες, σε καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης τολμηρών πολιτικών πρωτοβουλιών, πράγματα δηλαδή που τα έχει ανάγκη ο πολίτης μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια ανηλεούς κρίσης, κατά τα οποία το βιοτικό του επίπεδο μειώθηκε περίπου κατά το ένα τέταρτο, η πολιτική ελίτ, δεξιά κι αριστερή, αναλίσκεται σε διαφωνίες περί θεμάτων θεσμικών.

 

Όχι ότι τα θεσμικά ζητήματα δεν είναι σημαντικά στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Είναι, χωρίς αμφιβολία. Και η συνομιλία ενός υπουργού με έναν ισοβίτη έχει σημασία σε μια αληθινή Δημοκρατία, και οι θεσμικές υπερβάσεις ενός δημοσιογράφου, όπως σοβαρό θέμα είναι και ο τρόπος και το ύφος των επιθέσεων ενός πολιτικού σε μέσα ενημέρωσης, δικαιοσύνη, άλλους πολιτικούς.

 

Πριν από αυτά, όμως, πρέπει να γίνει σαφής στον πολίτη η πολιτική διαφορά δυο διαμετρικά αντίθετων κομμάτων. Οι άλλες πολιτικές προτεραιότητες, οι διαφορετικές πολιτικές πράξεις –όχι οράματα, όχι αφηρημένα σχέδια, από αυτά χορτάσαμε στις 4 δεκαετίες της μεταπολίτευσης- αλλά οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.

 

Κι αυτές δεν ακούγονται. Και δεν ακούγονται διότι και τα δυο πολιτικά αφηγήματα πάσχουν. Η μεν κυβέρνηση αδυνατεί να εξηγήσει στους πολίτες την οβιδιακή της μεταμόρφωση και την υιοθέτηση μιας πολιτικής ατζέντας την οποία κατήγγελλε συνεχώς ως αντιπολίτευση. Κι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο προφανές ερώτημα της κοινής γνώμης: Αυτά τα ωραία που μας λέτε τώρα, γιατί δεν τα κάνατε όταν είχατε τη δυνατότητα είτε ως αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε ως συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

 

Όταν δεν υπάρχει πειστική πολιτική απάντηση στα κορυφαία ερωτήματα της κοινωνίας προς την πολιτική ελίτ, τότε η πολιτική απουσιάζει και η σύγκρουση εκτρέπεται σε θεσμικά ζητήματα ή σε ζητήματα πολιτικής συμπεριφοράς, κι όχι πολιτικής ουσίας.

 

Η πολιτική είναι ακόμα απούσα στην Ελλάδα, κι ίσως αυτός είναι ένας από του σημαντικότερους λόγους για το ότι ακόμα η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να βγει από τα μνημόνια και στην επιτροπεία. 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©