Ο Τραμπ και όσα αλλάζουν σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2017 στην κατηγορία Τάσεις

Σε μια περιοχή όπως η δική μας, με ανοικτές μια σειρά περιφερειακές εστίες έντασης, αποτελεί πρόσθετο πρόβλημα το ότι οι προοπτικές μιας λύσης δύο κρατών στη διαμάχη Ισραήλ- Παλαιστίνης για άλλη μια φορά εξασθενίζουν, καθώς το Ισραήλ αυξάνει τον έλεγχό του στη Δυτική Όχθη. Μετά από την αποτυχία των υπό αμερικανική αιγίδα συνομιλιών του 2014, η πρόοδος δεν φαίνεται πιθανή: καμία πλευρά δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις διαπραγματεύσεις ενώ και οι δύο είναι στενά περιορισμένες από την εσωτερική πολιτική.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να πετύχει την "τελική συμφωνία” και φαίνεται ειλικρινώς αποφασισμένος να πιέσει για ειρήνη. Αλλά ο Τραμπ στις τοποθετήσεις του ήταν ασαφής σχετικά με τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών.

 

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Τραμπ εμπλακεί εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, οι πιθανότητες προόδου ομολογείται παό γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, είναι μικρές, δεδομένης της δυσκολίας του να φέρουν τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν, και της απροθυμίας των εξωτερικών παραγόντων να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Η πρόοδος μέσω πολυμερών πρωτοβουλιών θα είναι επίσης δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανό να μπλοκάρει οποιαδήποτε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει να φέρει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

 

Αυτό το αδιέξοδο οδήγησε ορισμένους παρατηρητές να πιέσουν για μια άλλη λύση από αυτή των δύο κρατών. Ωστόσο, άλλα πιθανά μοντέλα, όπως η λύση του ενός κράτους, είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ανεφάρμοστα.

 

Ευτυχώς η λύση της ένοπλης, γενικευμένης σύγκρουσης, παραμένει μακριά. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν πιο παραγωγικό εάν η διεθνής διπλωματία εστίαζε στα άμεσα μέτρα για να έλθουν οι δύο πλευρές σταδιακά πιο κοντά χωρίς να προδικάζεται η μορφή μιας τελικής συμφωνίας.

 

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν τη σταδιακή πρόοδο σε αυτό το φλέγον περιφερειακό πρόβλημα, για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή. Θα πρέπει να τερματίσουν την κατασκευή ισραηλινών οικισμών και να βελτιώσουν τις συνθήκες στη Δυτική Όχθη. Θα πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να προχωρήσει στην σταδιακή απελευθέρωση γης για την παλαιστινιακή οικονομική ανάπτυξη, με αντάλλαγμα την λήξη της οικονομικής στήριξης από την Παλαιστινιακή Αρχή προς τρομοκράτες και τις οικογένειές τους.

 

Το νόημα αυτών των μέτρων θα ήταν να βελτιωθούν οι συνθήκες, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ότι μπορεί να επιτευχθεί μία λύση στη διαμάχη και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών.

 

Και η κυβέρνηση του Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν λόγους να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν: πολλά μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας είναι πρόθυμα να έλθουν αντιμέτωπα με μέτρα που ενισχύουν την ασφάλεια του Ισραήλ, όπως θα έκανε ο τερματισμός της επέκτασης των οικισμών, και μεγάλα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας εκτιμούν πως η επέκταση των οικισμών θα οδηγήσει τελικά σε διεθνή αποκλεισμό. Από την πλευρά της Παλαιστίνης, η Παλαιστινιακή Αρχή γνωρίζει οτι χάνει την εκτίμηση και την αποδοχή μεταξύ των Παλαιστινίων, και εύλογα θέλει να ενισχύσει τη θέση του.

 

Η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση. Για να αυξηθούν οι πιέσεις στο Ισραήλ να συνάψει συμφωνία, θα πρέπει να αυξήσει τα υφιστάμενα μέτρα "διαφοροποίησης”, διαχωρίζοντας τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ από εκείνες με τις κατεχόμενες περιοχές. ΤΗν ίδια στιγμήν, θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη σημασία στις ανησυχίες της ισραηλινής ασφάλειας και να υποσχεθεί βαθύτερες οικονομικές σχέσεις εάν επιτευχθεί συμφωνία.

 

Εάν το Ισραήλ κάνει θετικά βήματα προς την ειρήνη, η Ευρώπη θα πρέπει να πιέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να ανταποδώσει. Στο μεταξύ, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της μπορούν να διαδραματίσουν ένα βασικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Παλαιστίνης και να λειάνουν το έδαφος για την εφαρμογή οποιασδήποτε λύσεως καταλήξουν οι δύο πλευρές.. Ετσι η Ευρώπη θα δώσει απτές αποδείξεις της διπλωματικής της βαρύτητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και θα προωθήσει το τέλος μιας διαμάχης δεκαετιών. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η έλλειψη Παιδείας κοστίζει 25 δισεκ, ευρώ ετησίως στους Έλληνες

 

Η Βρετανία έρχεται να προστεθεί στη σύγχυση της Δύσης

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια αληθινά ανοικτή κοινωνία;

 

Από τα κόμματα, στα πρόσωπα

 

Πώς βλέπει κάθε χώρα της Ευρώπης το brexit

 

Χρειάζεται η Ελλάδα έναν Μακρόν;

Γράψτε την άποψή σας

Ροή αναρτήσεων

Και ξαφνικά, ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για "προτίμηση στους φόρους"!

Ιμάμογλου, όπως λέμε Ερντογάν: Η οικονομία της Κωνσταντινούπολης, παράγει ηγέτες της Τουρκίας

Πρέπει να λυθεί ή όχι, ο «Γόρδιος Δεσμός» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο;

Να πώς ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη...

Βρετανία: Δέκα υποψήφιοι πρωθυπουργοί, δέκα εκδοχές για το brexit!

Πρώτη φορά Αριστερά: Ποια οικονομία παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Η Μέι τελείωσε, ο σεισμός του brexit συνεχίζεται...

Με το «παράλληλο νόμισμα», βαθαίνει το χάσμα Ρώμης- Βρυξελλών

ΡΕΥΜΑ: Μια Διακήρυξη για την Ευρώπη

Γάγγραινα...

Κατεβάστε τη διαφημισούλα που φτηναίνει την πατρίδα

«Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ»

Brexit: Πολύ κακό για το τίποτα...

Η αλήθεια για τη Βενεζουέλα και οι ευθύνες των... Ηνωμένων Πολιτειών...

Η μαφία των λαϊκών και οι τούμπες πάνω σε μια χούφτα ψήφους

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©