Πότε θα έλθει η ανάπτυξη;

Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2017 στην κατηγορία Φροντιστήριο

Του Καλλικέλαδου

Η αξιολόγηση έκλεισε, τα νέα μέτρα έρχονται στη Βουλή και όλο το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα γυρίζει γύρω από την ουρά του: Ο Τσίπρας θα είναι ο νικητής των εντυπώσεων στο Κοινοβούλιο, ή ο Μητσοτάκης; Ποιος θα πει την καλύτερη ατάκα; Ποιος θα επιτεθεί σκληρότερα στον αντίπαλο; Ποιος θα εισπράξει τα περισσότερα χειροκροτήματα από τους βουλευτές του;

 

Τέτοιες, καφενειακού επιπέδου, είναι οι προσδοκίες για τις επόμενες μέρες από την ελληνική πολιτική ελίτ. Η πραγματικότητα, όμως, η ζωή, έχει εντελώς διαφορετικές παραμέτρους και προσδοκίες.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

 

Για παράδειγμα, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί καλύτερες μέρες στην ελληνική οικονομία. Το χρηματιστήριο έφτασε ήδη τις 800 μονάδες και φαίνεται ότι η ανοδική του τάση θα συνεχιστεί. Τα spreads έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. Οι ξένοι επενδυτές αυξήθηκαν αισθητά τις τελευταίες μέρες στην ελληνική χρηματαγορά.

 

Οι μεγάλες εταιρείες που ως τώρα κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, βλέπουν τα χειρότερα να είναι πίσω τους, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετώπισαν τα προβλήματά τους, κι απλώς αναμένουν τις καλύτερες μέρες. Και μετά την ψήφιση των μέτρων, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, ίσως δείξει ότι η τυπική ολοκλήρωση της κρίσης, με το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Ιούνιο του 2018, θα σημάνει και το τέλος του φαύλου κύκλου της ελληνικής οικονομίας. Τώρα πια τίποτα δεν φαίνεται να αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές πριν από το φθινόπωρο του 2018.

 

Αυτά, βέβαια, είναι τα καλά νέα. Γιατί, αναμφίβολα, υπάρχουν και άσχημα. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνει (ΑΝ γίνει) για εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα και με τα ποσά που δαπανώνται ανά μήνα για αγορά κρατικών ομολόγων να έχουν ήδη μειωθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος παραμένει προβληματική, όσο δεν βρίσκεται ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του φλέγοντος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Αυτό σημαίνει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, άρα αδυναμία να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό momentum για την ελληνική οικονομία.

 

Όλα τα θετικά που αναφέρονται παραπάνω, όμως, θα είχαν λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, κι όλα τα αρνητικά θα είχαν πολύ μειωμένη επίπτωση, εάν υπήρχε ο σημαντικότερος παράγων, που θα μπορούσε πραγματικά, όχι συγκυριακά, να απαντήσει αυθεντικά στο ερώτημα «τελείωσε η περίοδος της κρίσης στην Ελλάδα;». Αυτός ο παράγων είναι η πλήρης και αποφασιστική εκπόνηση κι εφαρμογή ενός συνεκτικού και ρηξικέλευθου αναπτυξιακού σχεδίου, δομημένου τόσο σε πανελλήνια όσο και σε περιφερειακή κλίμακα.

 

Μόνο αν η πολιτική ελίτ έχει μια ξεκάθαρη εικόνα των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων που έχει η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, μετά την κρίση, μπορεί και τους πολίτες να εμπνεύσει, αλλά και να εφαρμόσει ένα υπαρκτό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.

 

Εάν απλώς κυνηγάμε επενδυτές –καλό είναι αυτό...- για να τους δώσουμε το α ή το β  asset της σημερινής ελληνικής δημόσιας περιουσίας, τότε απλώς κάνουμε αποκρατικοποιήσεις, δεν εφαρμόζουμε –όπως έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα- ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο που θα απογειώσει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, την καθεμιά με αξιοποίηση των δικών της συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

 

Αυτό είναι που λείπει. Αυτό, και η επίγνωση του σημερινού πολιτικού προσωπικού ότι η έλλειψή του δεν πρόκειται να ανοίξει τον ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο για την Ελλάδα και τους πολίτες της, αλλά απλώς να επιτρέψει στον πιο επιτήδειο στην αποκόμιση εντυπώσεων πολιτικό αρχηγό, να δρέψει τις φθηνές, πρόσκαιρες δάφνες του... Τίποτε άλλο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Οικονομία και ανάπτυξη- η έρευνα της Καπα Research που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος

 

Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας

 

Πλάτων Μαρλαφέκας: Πώς η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

 

Άγις Πιστιόλας: Τι σημαίνει το τρίπτυχο "παραγωγή, έδρα, ιδιοκτησία";

 

Μανώλης Αγγελάκας: Τι περιμένουν από την Πολιτεία και την κοινωνία οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις;

 

Πάθος για την Ελλάδα: Η ομιλία του Θανάση Σκορδά

 

Η κίνηση της πατριωτικής οικονομίας 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©