Διαχειρίσιμη η ευρωπαϊκή κρίση- η συγκυρία ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2017 στην κατηγορία Ευρώπη

της Διπλανής

Η κρίση της ευρωζώνης κρίνεται τώρα πολύ λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με ό,τι συνέβαινε την περίοδο 2010-2013 οπότε και ήταν στο αποκορύφωμά της. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργήθηκαν πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μεταξύ 2014 και 2017.

 

Ωστόσο η τραπεζική ένωση είναι ακόμη ατελής, η Ελλάδα και ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας αντιμετωπίζουν προκλήσεις και οι μετασεισμικές δονήσεις της κρίσης του ευρώ θα μπορούσαν ακόμη να υπονομεύσουν τη σταθερότητα της ΕΕ ή ακόμη και να απειλήσουν το κοινό νόμισμα.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

 

Καίγοντας το χειρότερο σενάριο της νίκης των λαϊκιστών στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο και στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει μάλλον να αδράξουν την ευκαιρία και να επιδιώξουν τη δρομολόγηση πιο φιλόδοξων και ταυτόχρονα ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

 

Ως ένα πρώτο βήμα για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη δεν διαθέτουμε αποτελεσματικά εργαλεία συντονισμού πολιτικής. Αν και το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο δημιούργησε ένα ευρύ πλαίσιο συντονισμού δεν έχει καταστεί εφικτό να βελτιώσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη την ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη. Το «σχέδιο Γιούνκερ» για στοχευμένες επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ μπορεί μεν να αποτελέσει μέρος της λύσης αλλά δεν είναι αρκετό.

 

Επίσης είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα οικονομικά προβλήματα απαιτούν λύσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα διαιωνίζονται από τις κοινές αποτυχημένες πολιτικές επιλογές.

 

Καταγράφονται ταυτόχρονα σημαντικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ επειδή κάποιοι δεν εμπιστεύονται κάποιους άλλους για την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων. Το ένα στρατόπεδο, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία θεωρεί ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες πρώτα απ' όλα να ανταποκριθούν στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, τηρώντας από κοινού συμφωνημένους κανόνες. Η Γαλλία και οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιθέτως, υποστηρίζουν πως οι κυβερνήσεις χρειάζονται περισσότερη ευελιξία προκειμένου να αποφασίσουν για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως και ότι οι κυβερνήσεις με μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημερινών ανισορροπιών μέσω της αύξησης των δημοσίων δαπανών τους.

 

Όπως έκανε μάλιστα σαφές κατά τη σύνοδο της Μάλτας, η Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κατά των μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης με δικό της προϋπολογισμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, «για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν αλλαγές στις συνθήκες και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σήμερα. Δεν αξίζει τον κόπο αυτή τη στιγμή». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απέκλεισε επίσης και τα ευρωομόλογα: «Δεν (μπορούμε να) μιλάμε στα σοβαρά για τέτοια ομόλογα», διότι δεν θα είχαμε «καμιά ευρωπαϊκή υπεραξία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

«Ας επικεντρώσουμε στη επίλυση των κεντρικών προβλημάτων της Ευρώπης με ρεαλιστικό τρόπο», τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Στα προβλήματα αυτά περιλαμβάνονται η προσφυγική κρίση και η σταθεροποίηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. «Εν ανάγκη, αυτό θα πρέπει να γίνει με διάφορες ταχύτητες», αλλά «οι ισχύοντες κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται». Αντίθετα, το περιθώριο για περαιτέρω αλλαγές στην ευρωζώνη «είναι κατά το ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο εξαιρετικά περιορισμένο».

 

Είναι σαφές ότι για την προώθηση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα απαιτηθεί μια συνολική πολιτική διαπραγμάτευση. Αλλά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επαναφέρουν σε τροχιά το σχέδιο αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τρέχουσες αδυναμίες της ευρωζώνης θα υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της ίδιας της ΟΝΕ δημιουργώντας ανεξέλεγκτες δαπάνες που θα πρέπει να πληρώσουν όλες οι χώρες της ΕΕ.- 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Οικονομία και ανάπτυξη- η έρευνα της Καπα Research που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος

 

Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας

 

Πλάτων Μαρλαφέκας: Πώς η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

 

Άγις Πιστιόλας: Τι σημαίνει το τρίπτυχο "παραγωγή, έδρα, ιδιοκτησία";

 

Μανώλης Αγγελάκας: Τι περιμένουν από την Πολιτεία και την κοινωνία οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις;

 

Πάθος για την Ελλάδα: Η ομιλία του Θανάση Σκορδά

 

Η κίνηση της πατριωτικής οικονομίας 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©