«Η ζωή εν τάφω, κατετέθης, Χριστέ...»

Δημοσιεύτηκε στις 14/04/2017 στην κατηγορία Ψαρέψαμε...

Της Μαριλένας Καφούρου 

Στη Δυτική Εκκλησία, οι Χριστιανοί βιώνουν πολύ πιο έντονα τη Σταύρωση και το θάνατο του Χριστού παρά την Ανάστασή του. 

«Υπάρχει αυτή η απέραντη μελαγχολία που εκφράζει με πολύ όμορφο τρόπο η Εκκλησία με το να αφήνει γυμνή την Αγία τράπεζα. Δεν υπάρχουν λουλούδια, δεν υπάρχουν κεριά και τα στασίδια είναι άδεια. Το ιερό του ναού είναι άδειο και αυτή η εικόνα δημιουργεί μια περίεργη ατμόσφαιρα στην εκκλησία. Αλλάζει όλο το ύφος του ναού. Είναι πολύ περίεργο. Συνήθως η εκκλησία έχει μια ζεστασιά , όταν όμως βλέπεις το ιερό άδειο, όλα είναι διαφορετικά. Είναι απλά κενό. Έτσι υπάρχει αυτό το φοβερό αίσθημα της λύπης και όλοι περιμένουν, όλοι περιμένουν». 

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ρωμαιοκαθολική μοναχή Τζόζεφιν Ρόμπινσον, βιώνει κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή στην εκκλησία. 

Και προσθέτει: «Κατά μία έννοια μοιάζει με ταξίδι. Γιατί έχουμε δύο πολύ διαφορετικά συναισθήματα. Την έντονη θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής και της Μεγάλης Πέμπτης όπου περιμένουμε το μυστικό δείπνο και όπου όλοι ξέρουμε τι πρόκειται να επακολουθήσει». 

«Παρόλο που γιορτάζουμε το Μυστικό Δείπνο με λουλούδια και με μουσική, στο βάθος ξέρουμε ότι η χαρά αυτή δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ, γιατί την επόμενη ημέρα ο Χριστός θα σταυρωθεί. Μετά ακολουθεί και πάλι η χαρά... η χαρά της Αναστάσεως. Αυτά τα συναισθήματα βιώνονται απόλυτα στην λειτουργία μας», λέει η Τζόζεφιν Ρόμπινσον. 

Η Σταύρωση στην Ορθοδοξία 

Μπορεί οι Ρωμαιοκαθολικοί να τονίζουν πολύ περισσότερο τη σταύρωση και το θάνατο του Χριστού πάνω στο σταυρό, ενώ οι Ορθόδοξοι την Ανάσταση... όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το νόημα της Μεγάλης Παρασκευής υποβαθμίζεται στην Ορθόδοξη εκκλησία. 

«Η δόξα του Χριστού, είναι η Σταύρωση και όχι η Ανάσταση. Γιατί το λέω αυτό? Διότι από τη στιγμή που σταυρώθηκε και πέθανε επάνω στο Σταυρό, νικήθηκε ο Θάνατος. Ήδη απ’ αυτή τη στιγμή νικήθηκε ο Θάνατος. Και κήρυξε στον Άδη το Ευαγγέλιο. Και μετά την Τρίτη μέρα, Αναστήθηκε και αναστήθηκαν και πολλοί νεκροί μαζί. Αλλά η κορύφωση του Θείου Δράματος αλλά και της Αποστολής του Χριστού στη Γη ήταν η Σταύρωση», λέει ο μόνιμος εκπρόσωπος του Οικουμενικού πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο εκκλησιών, αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου. 

Για τον καθολικό ιερωμένο και καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Βατικανού, Δημήτριο Σαλάχα, είναι η ορθόδοξη εκκλησία που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τα νοήματα της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ τα τροπάρια που ακούγονται την ημέρα αυτή στους Ορθόδοξους ναούς αποτελούν αντικείμενο μελέτης για τους Δυτικούς. 

«Πρέπει να επισημάνω ότι η λειτουργική παράδοση της Ορθοδοξίας είναι ασφαλώς πλουσιότερη σε θρησκευτικά νοήματα και ιερούς συμβολισμούς. Οι ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδος ιδιαίτερα της Μεγάλης Παρασκευής και του Πάσχα στην Ανατολή είναι αφάνταστου πνευματικού και παιδαγωγικού πλούτου»λέει. 

Και συνεχίζει: «Ίσως στη Δύση οι συμβολισμοί του Μυστηρίου δεν συγκινούν πια τόσο στα πλαίσια ενός σημερινού αυξανόμενου ορθολογιστικού πολιτισμού και κουλτούρας». 

Η ρωμαιοκαθολική Μεγάλη Παρασκευή 

Στη Δυτική Εκκλησία, η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής μοιάζει με την ορθόδοξη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης. 

«Η Μεγάλη Παρασκευή είναι το Πάθος. Επικεντρώνεται στις Ευαγγελικές περικοπές του Πάθους πράγμα που κάνει η Ορθοδοξία την Μεγάλη Πέμπτη. Θυμάστε τα Δώδεκα Ευαγγέλια που είναι ακριβώς η εξιστόρηση του Πάθους. Αυτό στη Δύση γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή. Και μετά γίνεται ο Επιτάφιος με το σώμα του Κυρίου που είναι ένα άγαλμα με πολύ λαό γύρω, με ευλάβεια». 

«Θυσία Θεού, Θεοκτονία ανθρώπων» 

Για το διπλό μήνυμα που φέρει η Μεγάλη Παρασκευή μας μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος. 

«Είναι το αποκορύφωμα της άκρας ταπείνωσης του Θεού. Όταν ο Χριστός, ο γιος του Θεού που μπήκε στην Ιστορία σαν άνθρωπος ήρθε στον κόσμο απαρατήρητος, κήρυξε δημόσια αλλά συνελήφθη από τους ανθρώπους και καταδικάστηκε σε θάνατο από τη Ρωμαϊκή εξουσία» μας είπε ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Και κατέληξε: «Γι’ αυτό το γεγονός της Σταυρώσεως αποτελεί το αποκορύφωμα της θυσίας του Θεού υπέρ του Ανθρώπου. Κι ακόμα το αποκορύφωμα της Θεοκτονίας, ο Άνθρωπος γίνεται Θεοκτόνος»

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©