Τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις 12/04/2017 στην κατηγορία Φροντιστήριο

της Κατερίνας Παναγιώτου

Ανάμεσα στην παλιότερη και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών λέγεται ότι υπάρχει απόσταση στην προσέγγιση της «τεχνητής νοημοσύνης», κυρίως όσον αφορά στο κατά πόσον επηρεάζονται μέσω αυτής τα δεδομένα στον εργασιακό τομέα.

 

Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών ασχολείτο ευρύτερα με την επίδραση της τεχνολογίας στην απασχόληση ενώ ο διάδοχός του βλέπει ξεκάθαρα ότι η τεχνητή νοημοσύνη κόβει αμερικανικές θέσεις εργασίας.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

 

Οι συνέπειες της τεχνολογίας της πληροφορίας στην απασχόληση, από όποια πλευρά και να τις εξετάσει κανείς είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό ζήτημα την ίδια ώρα, που είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι προς το συμφέρον των σύγχρονων κοινωνιών να αποθαρρύνονται οι επενδύσεις σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα έχουν την αξία τους οι προσπάθειες του νέου υπουργού να ευαισθητοποιήσει εκείνους που δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των ειδικών, έναντι παρεμβάσεων που τους ωθούν να επενδύουν σε... κάστρα στην άμμο.

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «τρέφεται» με δεδομένα. Ήδη το 70% των αγοραστικών αποφάσεων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βασίζεται σε μηχανές που επεξεργάζονται τεράστιες βάσεις δεδομένων και προτείνουν στον επενδυτή τι να αγοράσει.

 

Και στο σημείο αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη υπερβαίνει τις οικονομικές θεωρίες όπως είναι αυτή της αποτελεσματικότητας της αγοράς (Fama, 1965).

 

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι τιμές των μετοχών απεικονίζουν πλήρως όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να «νικήσει» την αγορά χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία αφού αυτή, σύμφωνα με τη θεωρία, έχει ήδη προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στην τιμή της μετοχής. Η πληροφόρηση όμως είναι ατελής γιατί κάποιος δεν έχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Πλέον όμως με τη χρήση των μηχανών η αγορά μπορεί να νικηθεί λόγω των δεδομένων που διαθέτουν και μπορούν να επεξεργασθούν οι μηχανές.

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί ερωτήματα και για μία άλλη οικονομική θεωρία που είναι η θεωρία της προοπτικής των Kahneman & Tversky (1976).

 

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα άτομα όταν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις γνωρίζοντας την πιθανότητα των αποτελεσμάτων, σταθμίζουν τις πιθανές απώλειες με τα πιθανά κέρδη. Η θεωρία αυτή παίρνει ως δεδομένο ότι ο άνθρωπος λαμβάνει τις αποφάσεις. Τι γίνεται όμως όταν τις αποφάσεις τις παίρνει η μηχανή της τεχνητής νοημοσύνης, ο machina economicus;

 

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε και παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο Διεθνής Δικηγορικός Σύλλογος (IBA), οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής πιθανόν να αναγκάσουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ειδικούς νόμους για τους ανθρώπους εργαζομένους, να κάνουν τροποποιήσεις στις παραδοσιακές εργασιακές πρακτικές και να απαντήσουν σε διλήμματα που αφορούν στην ασφάλεια των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά εφαρμογών.

 

Από την έρευνα προκύπτει ότι το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας μεταπτυχιακού επιπέδου σε όλο τον κόσμο πιθανόν να αντικατασταθούν από μηχανήματα ή λογισμικό, ενώ προειδοποιεί ότι τα νομικά πλαίσια που ρυθμίζουν την απασχόληση και την ασφάλεια γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς παρωχημένα.

 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv επικαλούμενη τα στοιχεία της έκθεσης, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών -με βάση το φθηνότερο εργατικό δυναμικό- σύντομα θα εξαλειφθεί καθώς τα εργατικά κόστη θα μειωθούν σημαντικά με τη χρήση ρομπότ και συστημάτων πληροφορικής.

 

Η έκθεση των 120 σελίδων, η οποία επικεντρώνεται στις νομικές επιπτώσεις των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, συντάχθηκε από μια ομάδα δικηγόρων που ειδικεύονται σε θέματα απασχόλησης του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου. Στην έκθεση αναλύονται τόσο οι αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει στο χώρο στης εργασίας όσο και στις μελλοντικές επιπτώσεις της «Βιομηχανικής Επανάστασης 4.0».

 

Στην πράξη τώρα, εκείνο που οπωσδήποτε βοηθάει είναι οι κυβερνήσεις να είναι συνεπείς σε έναν σωστό μακροοικονομικό ρόλο και να διατηρούν σταθερή την οικονομία με χαμηλά ποσοστό ανεργίας, ώστε οι αγορές να λειτουργούν σωστά. Έπειτα η αναδιανομή του πλούτου πρέπει να αποτελεί τη βάση για μια ορθή κατανομή των εισοδημάτων. Εξίσου, η οικονομία της αγοράς, πρέπει να προωθεί αντί να υπονομεύει τους κοινωνικούς στόχους που είναι σύμφωνοι με τις αξίες και τα ήθη κάθε κοινωνίας. Τέλος, οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδεύονται και να καταρτίζονται ώστε να κάνουν χρήση όλο και περισσότερο των εργαλείων υψηλής τεχνολογίας, ώστε οι τομείς των δραστηριοτήτων τους να ανταποκρίνονται καλύτερα στη ζήτηση.-

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Οικονομία και ανάπτυξη- η έρευνα της Καπα Research που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος

 

Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας

 

Πλάτων Μαρλαφέκας: Πώς η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

 

Άγις Πιστιόλας: Τι σημαίνει το τρίπτυχο "παραγωγή, έδρα, ιδιοκτησία";

 

Μανώλης Αγγελάκας: Τι περιμένουν από την Πολιτεία και την κοινωνία οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις;

 

Πάθος για την Ελλάδα: Η ομιλία του Θανάση Σκορδά

 

Η κίνηση της πατριωτικής οικονομίας 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©