Η Ρωσία, σκιά του παλαιού εαυτού της

Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2017 στην κατηγορία Ευρώπη

του Μάριου Πομερσί

Σε απόσταση ασφαλείας ενός τετάρτου του αιώνα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, Δύση και Ρωσία βρίσκονται και πάλι απέναντι. Αυτή τη φορά όμως, τουλάχιστον όσον αφορά στη μία πλευρά, οι διαφορές τους σχετίζονται περισσότερο με τη γεωπολιτική ισχύ και όχι τόσο με τις ιδεολογίες. Η Δύση στήριξε με διάφορους τρόπους δημοκρατικά κινήματα στη μετα-σοβιετική επικράτεια και κρύβει με δυσκολία τον ενθουσιασμό της για σειρά εξεγέρσεων μέσω των οποίων αντικαταστάθηκαν παλιοί δικτάτορες με πιο συνεργάσιμους ηγέτες, αν και στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν είναι όλοι τους τόσο δημοκράτες όσο έδειχναν.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

 

Πολλές χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ παραμένουν υπό τον έλεγχο αυταρχικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τις εκλογές και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από τους κομμουνιστές προκατόχους τους. Προβάλλουν δε το σύστημά τους, ως «ανελεύθερη δημοκρατία» στη βάση ωστόσο του πραγματισμού και όχι μιας παγκόσμιας θεωρίας. Πρόκειται για ηγέτες που διατείνονται πως αυτός είναι και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να γίνονται πράγματα.

 

Βεβαίως, μια τέτοια μορφή διακυβέρνησης δεν βοηθά ιδιαιτέρως στη στήριξη μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, καθόλου τυχαία, το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι σήμερα στο 40% εκείνου της Γερμανίας και λίγο πάνω από το 50% της Γαλλίας. Επίσης το προσδόκιμο ζωής κατατάσσει τη Ρωσία στην 153η θέση στον κόσμο, μετά την Ονδούρα και το Καζακστάν.

 

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, η Ρωσία είναι στην 73η θέση πολύ χαμηλότερα από τους πρώην δορυφόρους της Σοβιετικής Ένωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η χώρα έχει αποβιομηχανοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της προέρχεται πλέον από φυσικές πηγές. Κι ενώ δεν μετεξελίχθηκε ποτέ σε μια «κανονική» οικονομία της αγοράς, έχει πάρει μια ιδιότυπη μορφή παλιομοδίτικου κρατικού καπιταλισμού.

Στην αρχή του χρόνου ο Ρώσος πρόεδρος διαπίστωνε σημεία ανάκαμψης στην οικονομία της χώρας του αλλά εξέφραζε ταυτόχρονα την ανησυχία του επειδή ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας παρουσιάζουν θετικό πρόσημο και αυξάνονται τα εισοδήματα των πολιτών, δεν αυξάνεται η παραγωγικότητα.

 

Μάλιστα, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στις 24 Μαρτίου που ασχολήθηκε με την πολιτική των επιτοκίων, ο πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε και τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πρόωρη μείωση του βασικού επιτοκίου. «Η μη τεκμηριωμένη, πρόωρη μείωση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει στον πληθωρισμό και να αποδυναμώσει το ρούβλι» είπε χαρακτηριστικά , επισημαίνοντας ότι «η βιασύνη, μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά, και στις επιχειρήσεις». ( Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 10% και έχει ορισθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016)

 

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Μακίμ Ορέσκιν είχε δηλώσει, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, ότι η οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσιάζει μια σταθερή ανάπτυξη και πως τον Ιανουάριο η δυναμική του ΑΕΠ, δεδομένης της χρονικής περιόδου ήταν θετική σε σχέση με εκείνη του Δεκεμβρίου. Με βάση τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2016 το ΑΕΠ της Ρωσίας σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,2% ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου καταγράφηκε ετήσια πτώση της τάξης του 0,6% .

 

Πολλοί είχαν αρκετά υψηλότερες προσδοκίες από τη Ρωσία και ίσως ευρύτερα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όταν έπεσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Μετά από επτά δεκαετίες κομμουνιστικής διακυβέρνησης, η μετάβαση σε μια δημοκρατική οικονομία της αγοράς δεν θα ήταν εύκολη. Ωστόσο, με δεδομένα τα προφανή πλεονεκτήματα δημοκρατικού καπιταλισμού της αγοράς έναντι ενός συστήματος που μόλις είχε καταρρεύσει, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η οικονομία θα άνθιζε και οι πολίτες θα ευημερούσαν.

 

Τι πήγε λάθος και σε ποιον πρέπει να αποδοθούν ευθύνες; Θα μπορούσε άραγε η μετάβαση στη μετακομμουνιστική Ρωσίας να είχε καλύτερα συντελεστεί;

Αυτά είναι ερωτήματα που δεν απαντώνται με βεβαιότητα επειδή η ιστορία τελικά, μάλλον δεν επαναλαμβάνεται αλλά σπουδαίοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι εν μέρει η κληρονομιά της ραγισμένης Συναίνεσης της Ουάσιγκτον, στη βάση της οποίας διαμορφώθηκε η μετάβαση της Ρωσίας στη νέα πραγματικότητα. Οι συνέπειες αυτού ακριβώς του πλαισίου αντανακλώνται στην τεράστια έμφαση που οι μεταρρυθμιστές έδωσαν στις ιδιωτικοποιήσεις, με την ταχύτητα να είναι ο παράγοντας που είχε το προβάδισμα έναντι κάθε άλλου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της θεσμικής υποδομής που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία της αγοράς.- 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Οικονομία και ανάπτυξη- η έρευνα της Καπα Research που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος

 

Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας

 

Πλάτων Μαρλαφέκας: Πώς η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

 

Άγις Πιστιόλας: Τι σημαίνει το τρίπτυχο "παραγωγή, έδρα, ιδιοκτησία";

 

Μανώλης Αγγελάκας: Τι περιμένουν από την Πολιτεία και την κοινωνία οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις;

 

Πάθος για την Ελλάδα: Η ομιλία του Θανάση Σκορδά

 

Η κίνηση της πατριωτικής οικονομίας 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©