Guardian: Τεράστια σπατάλη πόρων στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε στις 14/03/2017 στην κατηγορία Οικονομία

του Καλλικέλαδου

Άρθρο-καταπέλτη που κάνει λόγο για τεράστια σπατάλη πόρων στην Ελλάδα για τη στήριξη των προσφύγων δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σε αυτό τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «ενώ είναι πολλές οι αναφορές για το πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελάχιστα αυτές έχουν γίνει κατανοητές».

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανεξάρτητου φορέα Refugees Deeply, από το 2015 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας περίπου 803 εκατομμύρια δολάρια σε κρατική βοήθεια και ιδιωτικές δωρεές για το προσφυγικό. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει διατεθεί για τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα – όχι για το σύνολο όσων πέρασαν από τη χώρα μας – το ποσό των $803 εκατ. αναλογεί σε περίπου 14.088 δολάρια για κάθε άτομο που έλαβε βοήθεια.

Κατά κεφαλήν πρόκειται ίσως για το ακριβότερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην ιστορία, σημειώνει η «Guardian». Παρά τα ποσά αυτά, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε κέντρα όπως η Μόρια διέμεναν υπό άθλιες συνθήκες σε σκηνές όταν χιόνιζε το χειμώνα.

Ανώτερος αξιωματούχος που ασχολείται με προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας εκτίμησε ότι το 70% των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τη στήριξη προσφύγων στη χώρα μας σπαταλήθηκε και δεν έχει πιάσει τόπο.

Μία από τις κύριες πηγές σπατάλης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται ότι είναι τα ανακριβή στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που πραγματικά φιλοξενούνται στα κέντρα ανά την Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη, έλεγχοι που έγιναν στη δομή του Ωραιόκαστρου κατέδειξαν ότι ενώ τα επίσημα ελληνικά στοιχεία έκαναν λόγο για 604 φιλοξενούμενους μετρήθηκαν μόνο 135 παρόντες.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε πως τα μέχρι τώρα έργα και ημέρες του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα συνεχίζουν να προσβάλλουν και να εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Σχετικά με το δημοσίευμα λέει ότι αποτυπώνει με στοιχεία την θλιβερή πραγματικότητα και αναδεικνύει με αριθμούς το εύρος της κακοδιαχείρισης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαχειρίστηκε ως λάφυρο τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει παραδεχθεί ότι οι πρόσφυγες είναι λιγότεροι κατά 13.000 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως, όταν η Wall Street Journal ανέφερε τον Δεκέμβριο, ότι χιλιάδες πρόσφυγες που περιλαμβάνονταν στους επίσημους απολογισμούς, «αγνοούνταν», το υπουργείο απέρριψε ως «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία στην Ελλάδα βρίσκονται περισσότεροι από 62.000 πρόσφυγες.

 

Επιπλέον, για τις ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, όπως επισημαίνεται, η ξαφνική εισροή κεφαλαίων ήταν τόσο ευπρόσδεκτη όσο και αποσταθεροποιητική.

Σύμφωνα με μια... ερμηνεία πάντως, όσο μεγαλύτερο είναι το χάος στην Ελλάδα και όσο πιο σκληρές οι συνθήκες, τόσο περισσότερο θα μπορούσε η κατάσταση αυτή να δρα αποτρεπτικά για άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που βλέπουν τη χώρα μας ως μια διαδρομή για το πολυπόθητο πέρασμα στην ΕΕ. Στο ίδιο το δημοσίευμα αφού αναφέρεται η άποψη αυτή, επισημαίνεται ταυτόχρονα πως οι ελληνικές αρχές αλλά και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδουν πως υπάρχει τέτοιου τύπου στρατηγική αποτροπής και επιμένουν πως αντίθετα είναι σε ισχύ δέσμευση για τη βελτίωση των συνθηκών, στις δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η μεγάλη καινοτομία στην πολιτική

 

Τρεις ειδήσεις, η εξής μία...

 

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

 

Ο Economist βλέπει και πάλι grexit

 

Βιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη Βρετανία

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©