Η κίνηση της πατριωτικής οικονομίας

Δημοσιεύτηκε στις 08/03/2017 στην κατηγορία Οικονομία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Άνθρωπος της αγοράς, με γνώσεις και πολλές εμπειρίες, ο κ. Αθαν. Σκορδάς ηγείται τις κινήσεως «Ρεύμα», η οποία φιλοδοξεί να ενισχύσει την εθνική παραγωγή, αλλά με πατριωτικά κριτήρια. Ήτοι, με εφαλτήριο αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, ικανές όμως να αποκτήσουν υψηλή εξωστρέφεια και υψηλά επίπεδα δημιουργίας άϋλων αξιών. 


Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση διοργάνωσε μία ενδιαφέρουσα εσπερίδα στην οποία πήραν μέρος επιχειρηματίες που έχουν ιδρύσει τον επιχειρηματικό φορέα «Ελλα-δικά μας». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία 29 ελληνικών επιχειρήσεων, στην οποία πρωτοστατούν οι εταιρείες Agrino και Λουξ, που υποστηρίζει και προβάλλει δράσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας. Επίσης, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει την σημασία των προϊόντων που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν σε ελληνικές εταιρείες, ως πηγές εθνικού πλούτου, αγαθά σύγχρονου πολιτισμού και πρεσβευτές της σημερινής παραγωγικής Ελλάδας ανά την υφήλιο.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...


Ανοίγοντας την εσπερίδα που προαναφέραμε, ο κ. Αθαν. Σκορδάς τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε φάση δραματικής παρακμής και είναι πλήρως εξαρτημένη από τα δάνεια των εταίρων-δανειστών της. Αντί, ωστόσο, να προσπαθεί να δημιουργήσει δικό της πλούτο, ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, εθίζεται όλο και περισσότερο στον αντιπαραγωγικό δανεισμό. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται χωρίς κάποια στιγμή να καταλήξει στην πλήρη διαρθρωτική κατάρρευση», είπε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης.


«Το Ρεύμα», πρόσθεσε ο κ. Σκορδάς, «αναδεικνύει με σθένος τις δημιουργικές εκείνες δυνάμεις της ελληνικής παραγωγής και του μόχθου των εργαζομένων που έχουν την ικανότητα να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, δημιουργώντας σταθερές θέσεις εργασίας, μεγάλη προστιθέμενη αξία, δυναμικές εξαγωγές και διάχυτα τοπικά και εθνικά οφέλη. Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για επιχειρήσεις που αντιστέκονται στην Ελλάδα της μιζέριας και της παρακμής». Μία Ελλάδα, θα προσθέταμε εμείς, που παραμένει προσηλωμένη στον κρατισμό και την διαφθορά του, παρά την υπερφορολόγηση και την ανέχεια που προκαλεί η κατάσταση αυτή. 


Στην εσπερίδα, την οποία συντόνισε ο συνάδελφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, για τον ρόλο των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας μίλησαν επίσης οι κ.κ. Άγις Πιστιόλας, διευθυντής μάρκετινγκ και εξαγωγών της Agrino και πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Ελλα-δικά μας», Πλάτων Μαρλαφέκας, αντιπρόεδρος της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Μαν. Αγγελάκας, γενικός γραμματέας της κίνησης Ρεύμα, και ο καθηγητής μάρκετινγκ Γ. Μπαλτάς. Παρουσίαση των τάσεων και αντιλήψεων για το επιχειρείν στην Ελλάδα έγινε από τον κ. Ν. Ρουτζούνη της Kapa Research, με χαρακτηριστικό το εύρημα ότι οι Έλληνες, αν και κρατιστές, αρχίζουν σιγά-σιγά να κατανοούν ποιον ρόλο παίζει στην οικονομική μεγέθυνση η ιδιωτική πρωτοβουλία.


Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη η οικονομία και οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν την μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια και συμφώνησαν στον διεθνή ρόλο που θα μπορούσε να παίζει το made in Greece. Υπογράμμισαν ακόμα την ανάγκη της πραγματοποίησης επενδύσεων, σε μία χώρα όπου, όπως είπε ο καθηγητής Γ. Μπάλτας, «αφθονούν οι σαμποτέρ των επενδύσεων». Θα έπρεπε να προσθέσει ο κύριος καθηγητής ότι οι σαμποτέρ αυτοί, πραγματικά κοινωνικά ιζήματα, φέρουν τεράστια ευθύνη και για την μεταπολιτευτική χρεοκοπία της χώρας.


Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι άπαντες οι ομιλητές, κάνοντας λόγο για «παραγωγικό πατριωτισμό», απέφυγαν να πέσουν στην παγίδα της εθνικιστικής εσωστρέφειας και της ανοησίας που παράγει. Αντιθέτως, τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη ενσωμάτωσης του made in Greece στην παγκοσμιοποίηση, υπογραμμίζοντας ποια είναι και τα βασικά του ατού.

Τώρα, κατά πόσον στην Ελλάδα του κρατισμού και της γραφειοκρατίας μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα που το σύστημα αυτό προκάλεσε, είναι κάτι που εναπόκειται στον ηρωισμό όσων Ελλήνων έχουν το κουράγιο να παραμένουν εδώ…-

europeanbusiness

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Οικονομία και ανάπτυξη- η έρευνα της Καπα Research που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος

 

Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας

 

Η μεγάλη καινοτομία στην πολιτική

 

Γιώργος Μπάλτας: Made in Greece-Εθνική υπόθεση η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας- πώς θα την επιτύχουμε

 

Πλάτων Μαρλαφέκας: Πώς η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©