Ώρα επιλογής στρατοπέδου

Δημοσιεύτηκε στις 04/03/2017 στην κατηγορία Ψαρέψαμε...

«Δώσε μου τόπο να σταθώ και θα μετακινήσω τη Γη» (αρχαία: «Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω»). Το είπε ο Αρχιμήδης μόλις ανακάλυψε τη λειτουργία των μοχλών. Ο αρχαίος πρόγονός μας, που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ., ήταν φυσικός, μαθηματικός, μηχανικός, εφευρέτης αλλά και αστρονόμος. Ωστόσο, αυτή η φράση του έχει απόλυτη εφαρμογή στην πολιτική.

Κάθε συλλογική προσπάθεια και κάθε ατομική πρωτοβουλία πρέπει να έχουν μια βάση. Από εκεί θα δύνανται να πραγματοποιούνται «εξορμήσεις» για την επίτευξη πολλών στόχων. Δίχως σημείο εκκίνησης, ουδέν γίνεται εφικτό. Η άσκηση πολιτικής προϋποθέτει την ύπαρξη «χώρου» μέσα στον οποίο μπορούν να κινηθούν και να αναπτυχθούν οι δυνάμεις που θα διατηρήσουν όσα αξίζουν και θα προσθέσουν ωφελήματα στους πολίτες. 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

Αυτή την περίοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιλογή πολιτικού χώρου έχει διλημματικό χαρακτήρα: Τα κόμματα και οι παρατάξεις είτε θα ενταχθούν στο παγκοσμιοποιητικό, νεοταξικό στρατόπεδο είτε θα ταχθούν δίπλα στα έθνη που αγωνίζονται να διατηρήσουν το αυτεξούσιο και την ταυτότητά τους. Μέση οδός δεν προβλέπεται για κανέναν. 

Εχουμε ήδη παρακολουθήσει τις πρώτες μεγάλες μάχες των δύο ανταγωνιστικών μεγεθών και των δύο αντιθετικών κοσμοθεάσεων. Το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και η αύξηση της απήχησης των πατριωτικών κινημάτων στην Ευρώπη ορίζουν τις ράγες στις οποίες κινείται η ατμομηχανή της Ιστορίας. 

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά, η οποία εκπροσωπείται από μια φαινομενικά ετερόκλητη συσσωμάτωση μεγάλων δυνάμεων. Σ’ αυτόν τον χώρο υπάρχουν η Κίνα, που εξυπηρετείται όσο καμία χώρα από την παγκοσμιοποίηση, οι Ευρωπαίοι φεντεραλιστές, οι νεοφιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι και οι σοσιαλίζοντες «ελευθεριακοί» και «Δημοκρατικοί» των ΗΠΑ, ο χώρος των τραπεζών και των αδηφάγων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, οι πολυεθνικές και τα διεθνή ΜΜΕ.

Κοντολογίς, από τη μια πλευρά εκπροσωπούνται οι λαοί, η Ιστορία τους, η σχέση τους με τον Θεό, η παράδοσή τους και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, και από την άλλη εκείνοι που προσπαθούν να αποδομήσουν, να γκρεμίσουν τα πάντα για να δημιουργήσουν μια δύσμορφη πυραμίδα με τους εαυτούς τους στην κορυφή και δισεκατομμύρια «δούλους» στη βάση.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να πάρει θέση στο δίλημμα. Με ποιους συντάσσεται και ποιους παραμερίζει, ώστε να τους αντιμετωπίσει στη συνέχεια. Ποια είναι η θέση της στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα (έθνος, λαθρομετανάστευση, χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, χριστιανικός και εθνικός χαρακτήρας του κράτους, εκτρώσεις, γάμοι ομοφυλοφίλων και υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια κ.ά.). Αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να την αποφύγει ούτε να την αναβάλλει επ’ άπειρον.

Οι υπεκφυγές δεν πείθουν κανέναν.

dimokratianews

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η μεγάλη καινοτομία στην πολιτική

 

Τρεις ειδήσεις, η εξής μία...

 

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

 

Ο Economist βλέπει και πάλι grexit

 

Βιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη Βρετανία

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©