Γιατί αστοχούν τα μακροοικονομικά μοντέλα πρόβλεψης

Δημοσιεύτηκε στις 01/03/2017 στην κατηγορία Οικονομία

της Κατερίνας Παναγιώτου

Διαψεύδοντας τα μοντέλα πρόβλεψης, η βρετανική οικονομία δεν επιβραδύνθηκε στον απόηχο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit και πολλοί από εκείνους που μετέχουν στη χάραξη πολιτικής αντιμετώπισαν με αμηχανία την έκρηξη δαπανών των Βρετανών καταναλωτών μετά την ψηφοφορία για την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη μια οι αναλυτές δεν δίνουν πειστική εξήγηση για την έξαρση αυτής της «παράλογης» συμπεριφοράς, από την άλλη όμως ο παραλογισμός δεν μπορεί να στοιχειοθετείται μόνο βάσει της απόκλισης από τις προβλέψεις που προκύπτουν μέσω εφαρμογής συγκεκριμένων μοντέλων.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

 

Το θέμα είναι μήπως οι οικονομολόγοι προσδιορίζουν την ορθολογική συμπεριφορά διαφορετικά από ό,τι η πλειονότητα των πολιτών. Και μόνο δηλαδή η αναφορά σε συγκεκριμένα μοντέλα πρόβλεψης, σημαίνει ότι αποδέχεται κανείς πως οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν καλή γνώση του εαυτού τους και του περιβάλλοντός τους, αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τις προκλήσεις του μέλλοντος και ενεργούν βέλτιστα για την επίτευξη των στόχων τους. Αυτό σημαίνει κατ' επέκταση πως το να ενεργεί κανείς ορθολογικά ταυτίζεται με το να ενεργεί σύμφωνα με τα μοντέλα των οικονομολόγων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση αντιδρούν όπως ο ράφτης που ρίχνει στον πελάτη του το φταίξιμο γιατί δεν χωρά στο κοστούμι που του έφτιαξε...

Το πλέον παράδοξο ωστόσο είναι ότι οι προβλέψεις που βασίζονται σε εξωφρενικά μη ρεαλιστικές υποθέσεις και παραδοχές, μπορεί να είναι απολύτως λειτουργικές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κι αυτό εξηγείται από το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος ενεργεί με βάση τη συνήθεια. Κατ' επέκταση επειδή οι προτιμήσεις αλλά και οι συνθήκες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη κι επειδή καθένας ως καταναλωτής θέλει να πιστεύει πως εξασφαλίζει την καλύτερη προσφερόμενη συμφωνία, η κανονικότητα προχωρά μερικές φορές με... αυτόματο πιλότο.

Έτσι τα στοιχεία δείχνουν ότι η βρετανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για απότομο «φρένο» εξαιτίας της απόφασης υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, για το σύνολο του 2016, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2%, οριακά βραδύτερο σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2,2$ του 2015. Παρ' όλ' αυτά, η Βρετανία κράτησε τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας μεταξύ των χωρών της G7, καταφέρνοντας να περάσει μπροστά από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που είχε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 1,9%.

Τα στοιχεία διέψευσαν ευχάριστα και τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός πως οι δαπάνες των Βρετανών καταναλωτών ήταν ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη. Ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,8% δίνοντας τον σχετικό αέρα, αν και οι προβλέψεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες.

«Η αβεβαιότητα θα έχει πολύ πιο άμεσο αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία το 2017 και το 2018», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας στον απόηχο του Brexit ήταν πολύ καλύτερες των προσδοκιών.

Όσο για τους αναλυτές η πρόκληση είναι να αναπτύξουν μακροοικονομικά μοντέλα που να μπορούν να είναι αξιόπιστα σε «θυελλώδεις» πραγματικές συνθήκες, ενσωματώνοντας τον παράγοντα της αβεβαιότητας κι ως εκ τούτου, τον υψηλό βαθμό του απρόβλεπτου της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η μεγάλη καινοτομία στην πολιτική

 

Τρεις ειδήσεις, η εξής μία...

 

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

 

Ο Economist βλέπει και πάλι grexit

 

Βιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαλλαγεί από τη Βρετανία

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©