Τρεις ειδήσεις, η εξής μία...

Δημοσιεύτηκε στις 10/02/2017 στην κατηγορία Φροντιστήριο

του Μάριου Πομερσί

Διαβάζω στο σημερινό Τύπο τρεις ειδήσεις, που κανονικά θα έπρεπε να είναι μία. Πρώτη είδηση: Ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού δανειστών- Ελλάδας, συνάντηση Τσακαλώτου με εκπροσώπους των πιστωτών. Χουλιαράκης: Αν δεν κλείσει αμέσως η αξιολόγηση, πάμε για 4ο μνημόνιο. Δεύτερη είδηση: Στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα το χρέος της χώρας μας χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Τρίτη είδηση: Στο σφυρί βγαίνει το κεντρικό εργοστάσιο της πτωχευμένης ελληνικής βιομηχανίας Πετζετάκι στη Θήβα.

 

Μπορεί οι τρεις ειδήσεις να μιλούν για τρεις διαφορετικές εξελίξεις, ωστόσο είναι σαφές ότι πρόκειται για μια και μόνη είδηση (ΑΝ είναι είδηση): Ότι όσο η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας συρρικνώνεται αντί να επεκτείνεται, όσο καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ξεφύγει από την κρίση, ακόμα κι αν με κάποιο μαγικό τρόπο τα βρουν σήμερα ο  Τσακαλώτος με τους δανειστές, ακόμα κι αν δεν μπούμε σε τέταρτο μνημόνιο, ακόμα κι αν το χρέος μας γίνει δια μιας «βιώσιμο» ή ακόμα κι αν διαγραφεί τελείως, εξαφανιστεί, πάψει να υπάρχει. Ακόμα κι αν ένα πρωινό όλα μας τα οικονομικά προβλήματα εκλείψουν ως εκ θαύματος, είναι απλώς θέμα λίγων χρόνων για να φτάσουμε και πάλι στη σημερινή κατάσταση.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

 

Γιατί; Διότι η «ελληνική ιδιαιτερότητα» δεν μπορεί να παραγράψει τις βασικές παραδοχές της οικονομίας παγκοσμίως: Η συνταγή για να αναπτυχθεί μια οικονομία είναι πλέον γνωστή: Διευρυμένη παραγωγική βάση, κρατικές υποδομές με δημόσιες επενδύσεις ως προϋπόθεση ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, λογικό και γενικά αποδεκτό φορολογικό σύστημα, σαφείς κανόνες λειτουργίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ανάδειξη κι ενίσχυση εκείνων των κλάδων της οικονομίας που συμφωνείται ότι αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας εθνικής οικονομίας, αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας σε υπερεθνικούς Οργανισμούς για βελτίωση του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας κι όχι για την προκλητική εύνοια οργανωμένων μειοψηφιών. Συνεχή διεύρυνση της διαθεσιμότητας, του ρυθμού αύξησης και της ποιότητας των παραγωγικών συντελεστών της ελληνικής οικονομίας. Αύξηση της παραγωγικότητας των συντελεστών μέσα από επενδύσεις, εξειδίκευση μέσα από την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ποιότητα των θεσμών όπως το φορολογικό σύστημα, η αξιοπιστία των σχέσεων δημοσίου- ιδιωτικού τομέα, η απονομή της δικαιοσύνης σε σύντομο διάστημα, η λειτουργική απόδοση των υποδομών κλπ. Ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ελληνική επικράτεια, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

 

Αυτά, που σήμερα φαίνονται άπιαστο όνειρο, τα έκανε με τρόπο αποφασιστικό κι αποτελεσματικό πριν από μια 15ετία η Τουρκία, η οποία, μάλιστα, δεν είχε την Ευρώπη με τα αλλεπάλληλα «πλαίσια στήριξης» και την ετοιμότητα να χρηματοδοτήσει κάθε φιλόδοξη και ρεαλιστική αναπτυξιακή προσπάθεια ενός κράτους- μέλους.

 

Αλλά στην Ελλάδα, λείπει η πολιτική ηγεσία που θα καταρτίσει ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο, θα εμπνεύσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να εργαστούν για την εφαρμογή του, θα καταφέρει μέσα από το πολιτικό της εκτόπισμα να κάμψει αυτή την εθνοκτόνο αντίληψη «της πάρτης» που –τελευταίο παράδειγμα- έκανε τους πυροσβέστες να βανδαλίζουν τις εγκαταστάσεις του υπουργείου μιας πτωχευμένης χώρας, ζητώντας μονιμοποίηση και δια βίου πληρωμή από το χρεοκοπημένο δημόσιο, να συνταχθούν πίσω από ένα καθαρό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο εθνικό όραμα, που θα το ενσαρκώσουν πολιτικοί με άμεμπτο ήθος, που έχουν αποκτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, και που είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν και με τον διάβολο ακόμα, προκειμένου να ξαναβάλουν αυτό τον περήφανο, δουλευταρά και φιλότιμο λαό στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 

Ως τότε, θα υπομένουμε να κυβερνιόμαστε από μετριότητες, ανικάνους και ανάξιους πολιτικούς, που θα ορίζουν την πολιτική ατζέντα ανάλογα με τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους, θα υποδαυλίζουν τον τυφλό κομματισμό και την άλογη αντιπαράθεση στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και την Αγορά των Αθηνών, θα ζούμε μέσα στο λαγούμι...-

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Η ιστορική ομιλία της Τερέζα Μέι: Το brexit οδηγεί στην Παγκόσμια Βρετανία

 

Σε πλήρες αδιέξοδο το πολιτικό μας σύστημα

 

Τι έχασε η Ελλάδα στο Κυπριακό με το σχέδιο Άτσεσον, τι κέρδισε με το Σχέδιο Ανάν

 

Η Μεγάλη Μεταρρύθμιση

 

Έχει μέλλον το διεθνές εμπόριο;

Γράψτε την άποψή σας

Ροή αναρτήσεων

Για τις διεργασίες στο εσωτερικό της ελληνικής νεολαίας, ποιος νοιάζεται;

Ποιον προστάτευε το Τείχος του Βερολίνου

Ο Καραμανλής έδειξε πώς να «διαβάζουμε» τον κόσμο για να φτιάχνουμε εθνική στρατηγική

Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς την ιστορία επιτυχίας της Χιλής

Πώληση υπηρεσιών: Είστε ηγέτης ή ακόλουθος;

Ναι στα αντιρρυπαντικά αυτοκίνητα, αλλά ναι και στη βελτίωση του σημερινού στόλου

Η ερμηνεία της νέας φάσης των σχέσεων Αμερικής- Τουρκίας

Η Βρετανία κινδυνεύει να γίνει η «Σιγκαπούρη της Ευρώπης»

Πέρα από τα σύνορα...

Κυριάκο, παρ' το αλλιώς

Πολυπολιτισμικέ Κυριάκο, τρέλανέ μας κι άλλο...

Ανοικτή επιστολή προς τον δεκαεξάχρονο μαθητή που κατέβασε την κατοχική σημαία του Αττίλα

Η αλήθεια για τις κυβερνητικές εξαγγελίες προς τη μεσαία τάξη

Κομισιόν των ισορροπιών, ή της παραγωγής πολιτικής;

Η Δύση βρίσκεται επί πολύ καιρό σε άμυνα

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©