Αυθεντική ηγεσία, το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός

Δημοσιεύτηκε στις 17/01/2017 στην κατηγορία Ηγεσία

της Διπλανής

Το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας είναι «Υπεύθυνη και Ετοιμόλογη Ηγεσία». Όμως αρκεί να ρίξει κανείς μια διερευνητική ματιά στις διεθνείς εξελίξεις για να καταλάβει ότι οι ανά τον κόσμο ψηφοφόροι μπορεί και να μην ενδιαφέρονται τόσο για την υπευθυνότητα των ηγεσιών τους όσο για την «αυθεντικότητά» τους.

 

Από κει ξεκινάει ένας άλλος μεγάλος προβληματισμός για το κατά πόσο αυτή η γνησιότητα περιλαμβάνει δόσεις απερισκεψίας και υιοθετεί πολιτικά ορθές πρακτικές αποφεύγοντας τα δύσκολα θέματα και εστιάζοντας σε αυτά που είναι εύκολο να δικαιολογήσει. Ή μήπως η γνησιότητα έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του άγχους και της αγωνίας, που ο Ζαν-Πολ Σαρτρ έλεγε ότι συντροφεύουν αναπόφευκτα την ελευθερία και την ευθύνη;

 

Τέτοια ερωτήματα προκύπτουν για εκείνους που χαράσσουν οικονομική πολιτική όσο και για όλους τους άλλους. Από την πλευρά τους εκείνοι που χαράσσουν πολιτική προσεγγίζουν το έργο τους με δύο ριζικά διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας αφορά τις οικονομικές πολιτικές ως ένα σύνολο ολοκληρωμένων, βέλτιστων πρακτικών. Ο δεύτερος τρόπος θεωρεί ότι οι όποιες πολιτικές μπορούν να δώσουν λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα. Επειδή κάθε κοινωνία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, περιορισμούς και στόχους, οι πολιτικές της επιλογές έχουν κατ’ επέκταση σχέση με την ιδιοσυγκρασία της. Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει κανείς να αγνοεί τα διδάγματα που μπορεί να πάρει μέσα από την εμπειρία των άλλων, με δεδομένο ταυτόχρονα ότι η μίμηση χωρίς την απαραίτητη προσαρμογή είναι μια αναποτελεσματική συνταγή που μπορεί να υπαγορεύσει λύσεις σε προβλήματα που δεν υπάρχουν και, από την άλλη μεριά, να αφήσει άλυτα υπαρκτά προβλήματα.

 

Η αυθεντική ηγεσία απαιτεί λοιπόν δέσμευση εκπλήρωσης των πραγματικών στόχων, με πλήρη επίγνωση του ότι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα λύσεις πρετ-α-πορτέ, όπως ισχυρίζεται διαχρονικα΄και μερίδα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Το να προσαρμόσει τις πολιτικές σε συγκεκριμένα προβλήματα χωρίς να αγνοεί τα διδάγματα από το παρελθόν ή και από άλλα σύγχρονα ζητήματα, συνεπάγεται ότι κάθε ηγέτης με υπευθυνότητα θα βιώνει ταυτόχρονα το άγχος που μπορεί να ενισχύει με τις επιλογές του.

 

Είναι κοινός τόπος άλλωστε ότι η αποτελεσματική ηγεσία συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική συνοχή και επιφέρει ενότητα στις μαζικές προσπάθειες των διαφόρων ομάδων.

 

Κι εδώ έρχονται οι ερευνητές να μας δώσουν τα φώτα τους.

 

Η ηγεσία είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η νεότερη των επιστημών και, βεβαίως, αποτελεί ένα από τα πιο συζητημένα και αμφιλεγόμενα θέματα όσον αφορά τουλάχιστον τον τρόπο που ασκείται στο πεδίο της πολιτικής.

 

Οι περισσότερες περί την ηγεσία θεωρίες είναι αυτές των χαρακτηριστικών. Είναι θεωρίες που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την αποτελεσματική ηγεσία μέσω προσωπικών χαρακτηριστικών –λόγου χάρη μόρφωση, θέληση, αποφασιστικότητα, εντιμότητα, κλπ– σε μία σειρά ατέλειωτων επιθέτων. Υπέθεταν δηλαδή ότι, όποιος έχει κάποια από αυτά, θα είναι αποτελεσματικότερος.

 

Κάποια θεωρήθηκαν κληρονομικά και κάποια επίκτητα. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, η περίφημη ερώτηση «γεννιέσαι ή γίνεσαι;» απαντήθηκε: Γεννιέσαι και κάτι μπορεί να γίνει και στον δρόμο.

 

Πρόσφατη μελέτη συγκέντρωσε τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των προηγούμενων μελετών στα εξής τέσσερα: 1) Εξυπνάδα –αλλά όχι πολύ πάνω από τον μέσον όρο(!), 2) Αυτοπεποίθηση –εμπιστοσύνη στις δυνάμεις, 3) Πρωτοβουλία –γρήγορη αντίληψη της ανάγκης για δράση,4) «Ελικόπτερο» –να σηκώνεσαι από το έδαφος και να βλέπεις τα πράγματα σφαιρικά από ψηλά και όχι το δέντρο να σού κρύβει το δάσος, δηλαδή να μην ασχολείσαι με λεπτομέρειες.

Πίσω από τη θεωρία των χαρακτηριστικών κρύβεται μία ελιτίστικη ιδεολογία κάποιων «προνομιούχων» οι οποίοι για κάποιο λόγο «δικαιούνται» να ασκούν εξουσία.

 

Ολόκληρα εκπαιδευτικά συστήματα στηρίχθηκαν στη θεωρία των χαρακτηριστικών –εσώκλειστοι μαθητές του Μεσοπολέμου στην Οξφόρδη, το Ήττον κλπ– πιστεύοντας ότι παράγουν την μελλοντική ηγεσία.

 

Κανείς σήμερα δεν πιστεύει ότι το ζήτημα είναι τόσο απλοϊκό. Η ύπαρξη κάποιων από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ίσως «αναγκαία» αλλά όχι «ικανή» συνθήκη αποτελεσματικής ηγεσίας.- 

 

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αυτά ήταν τα τελευταία Χριστούγεννα με αριστερή κυβέρνηση;

Η Βρετανία αναζητεί τις Αξίες που ενώνουν το λαό της. Η Ελλάδα, όχι...

Γιατί ο Πούτιν συνεχίζει να κερδίζει τον ιδεολογικό πόλεμο

Πότε θα πάρει αποστάσεις από τον Σόιμπλε η Νέα Δημοκρατία;

Η Ελλάδα θα κάνει στροφή προς τα δεξιά. Όπως και η Μέρκελ

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©