Η... αισθητική της αριστεράς, απειλεί να μας θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη!

Δημοσιεύτηκε στις 25/04/2016 στην κατηγορία Πολιτισμός

Της Κατερίνας Παναγιώτου

 

Μπορεί η ουσία να συνοψίζεται στη φράση του Σάκη Καράγιωργα, «σοσιαλισμός δεν γίνεται χωρίς σοσιαλιστές» και κάπως έτσι να εξηγείται το πώς από τη δήθεν «πολιτισμική ηγεμονία» και το εντελώς δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς ξεπέσαμε στις απειλές του Παύλου Πολάκη ότι θα θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους και την επίδειξη «συντροφικής αλληλεγγύης» από τη Θεανώ Φωτίου.

 

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η πραγματική εικόνα της Αριστεράς, απαλλαγμένη από επικοινωνιακές σκοπιμότητες, από την επίμονη και υπομονετική καλλιέργεια στη συνείδηση της κοινής γνώμης, της «παράταξης της ηπιότητας, του πολιτισμού και της ανοχής». Της παράταξης που στηρίζει κάθε τι διαφορετικό, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αδυνάτων και των εργαζομένων. Τώρα, ο υπουργός της Αριστεράς απειλεί ότι θα θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη έναν εργαζόμενο. Κι αν κάποιος θεώρησε ότι και ο Πολάκης είναι άνθρωπος, έχει νευρικό σύστημα και, κάποια στιγμή όπως συμβαίνει σε όλους μας, αυτό εξερράγη, έρχεται η Θεανώ Φωτίου που δήλωσε ψύχραιμη, νηφάλια και χωρίς καμία πίεση, να προσθέσει ότι εκείνη, «ίσως έλεγε χειρότερα».

Έτσι, η θεωρία της «Αγίας Αριστεράς» ζει στον κόσμο των παραμυθιών και των θεωρητικών κατασκευών των διανοουμένων της. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για τον Γκράμσι η πορεία προς τον σοσιαλισμό και ο ίδιος ο σοσιαλισμός υλοποιείται με όρους πολιτιστικούς (πνευματικούς – ηθικούς). Στο θέμα αυτό η άποψη του, όπως λέει ο Λουκάς Αξελός είναι «ότι απέναντι σ’ έναν τέτοιο πανούργο, πολυμήχανο και πάνοπλο αντίπαλο χρειάζεται ν’ αντιτάξεις ένα εξίσου πολυμήχανο αντίρροπο δέος κουλτούρας ότι, ο σοσιαλισμός ταυτίζεται με μία λογική πολιτισμού, με μία λογική κουλτούρας και δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτήν, ότι δεν είναι μόνον οι παραγωγικές δυνάμεις και οι παραγωγικές σχέσεις τα μοναδικά στοιχεία ερμηνείας των κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων». Ο ίδιος ο Γκράμσι τόνιζε εμφατικά: «Χωρίς τον καθορισμό αρχών που τείνουν να γίνουν οικουμενικές, μία οργάνωση είναι μόνο ένα είδος μαφίας».

Με δυο λέξεις: Ο Πολάκης κι η Φωτίου.

Αν χρειαζόμαστε κι άλλο θεωρητικό πλαίσιο υπάρχει: Ο Κώστας Παπαϊωάννου αμφισβητώντας τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό είναι (αντικειμενικός παράγοντας, οικονομικοί όροι) και στην ταξική πάλη (υποκειμενικός παράγοντας) και αναφερόμενος στις απόψεις του Μαρξ εκφράζει την ακόλουθη αντίληψη: «Με τη σκέψη στη σοσιαλιστική επανάσταση του μέλλοντος, πίστεψε πως έπρεπε οπωσδήποτε να συνδυάσει, στον ρόλο της «κινητήριας δύναμης» της ιστορίας, τον «αντικειμενικό» παράγοντα της πάλης των τάξεων. Ανεφάρμοστο στο παρελθόν το σχήμα αυτό, διαψεύστηκε ακόμα περισσότερο από το μέλλον που θα όφειλε να το νομιμοποιήσει: η πραγματική ιστορική εξέλιξη δεν άργησε να διαχωρίσει τους «αντικειμενικούς» απ’ τους «υποκειμενικούς» παράγοντες, το συνταίριασμα των οποίων προέβλεψε με τόση σπουδή ο Μαρξ.

Στην Ελλάδα του 2016, με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μια ωραία μέρα, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης μίλησε για «βοθροκάναλα της διαπλοκής και ύψωσε τους τόνους με ύβρεις και απρέπειες απέναντι σε δημοσιογράφους που όπως είπε «κανονικά έπρεπε να είχε σηκωθεί και να τους στείλει τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη, τρία μέτρα». Αυτή είναι η εφαρμογή των σοσιαλιστικών θεωριών, αφού, όπως είχε πει ο Καράγιωργας «σοσιαλισμός δεν γίνεται χωρίς σοσιαλιστές»

Και κάπως έτσι, η πληγείσα  υπεροχή της πρώτης –ή και δεύτερης- φοράς Αριστεράς περασμένη από το κόσκινο αντικειμενικότητας των σύγχρονων διαύλων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των «βοθροκάναλων», πέφτει ακόμη πιο χαμηλά, μέχρι και «τρία μέτρα κάτω απ’ το χώμα, τρία μέτρα».

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©