Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Δημοσιεύτηκε στις 19/12/2016 στην κατηγορία Κληρονομιά

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η είδηση πέρασε σχεδόν «στα ψιλά». Η αντίδραση των πολιτικών φορέων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, των Μέσων Επικοινωνίας ήταν ανύπαρκτη, σα να μην υπήρξε ποτέ αυτή η είδηση. Έτσι, κινδυνεύει να εξαφανιστεί στη χοάνη της ασταμάτητης ροής ειδήσεων, εξελίξεων, γεγονότων, που την σκεπάζουν και την οδηγούν στη λήθη.

 

Τι έλεγε αυτή η είδηση; Έλεγε ότι το δικαστήριο, μετά από πολύ καιρό κι αφού εξέτασε ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, απεφάνθη -με πρόταση της εισαγγελέως, παρακαλώ- ότι άπαντες οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Βατοπεδίου είναι αθώοι!

 

ΑΘΩΟΙ! Δηλαδή ο μόνος θεσμός που πάνω από όλους έχει τη δικαιοδοσία να αθωώσει ή να καταδικάσει έναν πολίτη στη Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, απεφάνθη ότι άπαντες είναι αθώοι!

 

Αθώοι, λοιπόν. Ο μοναχός Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, κι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο πολύκροτο «σκάνδαλο» (τώρα ΔΙΚΑΙΩΣ βάζουμε εισαγωγικά) είναι α-θ-ώ-ο-ι.

 

Πάνω σε αυτή την υπόθεση, όμως, για την οποία όσοι κάθισαν στο σκαμνί του κατηγορουμένου, αποδόθηκαν αθώοι στην κοινωνία από τη Δικαιοσύνη, κτίστηκαν καριέρες. Δημοσιογραφικές υποστάσεις. Πολιτικές φιλοδοξίες. Επιχειρηματικά συμφέροντα. Κι από ένα σημείο κι έπειτα, ολόκληρη η επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή.

 

Δεκάδες τηλεοπτικών ωρών ξοδεύτηκαν για να μας πείσουν για το πόσο η πολιτική ηγεσία της εποχής επινόησε ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, αρπαγής δημόσιας γης, και σε αυτή την επιχείρηση ενέπλεξε μοναχούς. Ο σκοπός, προφανής: Δεξιά κι Εκκλησία, εναντίον δημοσίου συμφέροντος.

 

Κανείς δεν περίμενε την απόφανση της Δικαιοσύνης. Το πολιτικό κατεστημένο βρήκε ευκαιρία να αποδείξει για μια ακόμα φορά την ακαταλληλότητά του και την αναίσχυντη εκμετάλλευση των Θεσμών προς όφελος της πολιτικής ελίτ της χώρας και των ορατών τε και αοράτων δυνάμεων που τη στηρίζουν: Για την υπόθεση του Βατοπεδίου η Βουλή των Ελλήνων συνέστησε όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις Εξεταστικές Επιτροπές, ανάλογα με το ποια πολιτική δύναμη είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δηλαδή η διερεύνηση πιθανών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι αποτέλεσμα ερευνητικής διαδικασίας και στοιχείων, αλλά πολιτικών σκοπιμοτήτων και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η πολιτική, όχι η πραγματικότητα υπαγορεύει τα πορίσματα των Εξεταστικών αυτών Επιτροπών.

 

Η πρώτη από αυτές συστήθηκε όσο ακόμα ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, κι η πλειοψηφία της (ΝΔ) απεδέχθη ότι υπήρχαν πολιτικές ευθύνες, ενώ κατετέθησαν συνολικά πέντε πορίσματα: Κάθε κόμμα το δικό του, προς δόξαν των θεσμών της Δημοκρατίας, που για να ισχύουν πραγματικά δεν πρέπει μόνο να θεσπιστούν, αλλά και να εφαρμόζονται με Δημοκρατικό Πνεύμα, όχι με στρατοκρατική αντίληψη κομματοκρατίας. Η δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή συνεστήθη το 2010, με άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία έπρεπε ως Προκρούστης να κόψει και να ράψει το πόρισμα στα δικά της μέτρα. Κι η τρίτη Εξεταστική, που μετετράπη σε προανακριτική, συνεστήθη το 2011. 

 

Τηλεοπτικοί σταθμοί οργίασαν με «αποκαλυπτικές» έρευνες που –όλες…- κατέτειναν στην ενοχή των υπόπτων. Ποιος περιμένει τη Δικαιοσύνη, τώρα; Αυτό που προέχει είναι η πολιτική εκμετάλλευση. Δεκάδες πρωτοσέλιδα υποδείκνυαν ουσιαστικά, τους ενόχους, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αιδώ. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε από τους επαγγελματίες αγκιτάτορες και, μέσα σε αυτήν, όποιος αμφισβητούσε την ανελαστική, απόλυτη και μανιχαϊστική τους άποψη, προφανώς ήταν συνοδοιπόρος, αν όχι συνένοχος. Ποιο τεκμήριο αθωότητας; Ποιος σεβασμός στις προσωπικότητες ανθρώπων; Τίποτε από αυτά δεν ήταν υπέρτερο των προσωπικών, πολιτικών, οικονομικών- επιχειρηματικών επιδιώξεων.

 

Το ΠΑΣΟΚ της εποχής, πρόθυμο να καρπωθεί πολιτικά τον θόρυβο, επένδυσε σε αυτή τη σκευωρία. Ο Γιώργος Παπανδρέου κι οι επιτελείς του, μάλιστα, χωρίς απόφαση της Δικαιοσύνης, υπόσχονταν στις παραμονές των εκλογών του 2009, την "παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων", που αυτοί οι ίδιοι, είχαν καταδικάσει για τους δικούς τους λόγους. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον κ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργό, να επισκεφθεί τη μονή Βατοπεδίου το 2011 και να φωτογραφηθεί χαμογελαστός με τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο. Γιατί όχι; Ο στόχος είχε επιτευχθεί. Το Βατοπέδι είχε αποδειχθεί μοχλός πολιτικής αλλαγής, από τον Καραμανλή στον Παπανδρέου.

 

Γιατί το Βατοπέδι είχε αποδειχθεί μοχλός πολιτικής αλλαγής; Διότι η κεντροδεξιά (και) της εποχής εκείνης, ενοχική, αμυντική, φοβισμένη, είτε υποδυόταν το ρόλο του… Ιησού Χριστού (στο σκαμπίλι των αντιπάλων της, έτεινε και το άλλο μάγουλο), είτε περίπου παραδεχόταν ότι «ε, ναι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες» είτε επιχειρούσε με το γνωστό αναποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο πολιτεύθηκε χωρίς εξαιρέσεις από την άνοιξη του 1980 μέχρι σήμερα, να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

 

Υπολήψεις σπιλώθηκαν, άνθρωποι έχασαν τον ύπνο τους, την υγεία τους, τη ζωή τους την ίδια, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι δεν είναι τα ανθρωπόμορφα τέρατα, που τους παρουσίαζαν οι αγκιτάτορες της «επιχείρησης Βατοπέδι». 

 

Πριν από ένα χρόνο η ελληνική Δικαιοσύνη δικαίωσε την Πολιτεία στη διαμάχη της με τη μονή Βατοπεδίου για τις περιοχές περί τη λίμνη Βιστωνίδα. Και πριν από λίγες ημέρες η ελληνική Δικαιοσύνη απέδωσε στην κοινωνία αθώους και όλους εκείνους που είχαν κατηγορηθεί.

 

Αθώοι, λοιπόν. Η είδηση πέρασε «στα ψιλά». Όλοι εκείνοι που έκτισαν πολιτικές καριέρες, επιχειρηματικά συμφέροντα, εκδοτικές επιδιώξεις λιθοβολώντας επί δικαίων –ως απεδείχθη- δεν είχαν το ελάχιστο ψυχικό, ανθρώπινο και πολιτικό σθένος να ψελλίσουν, καν, μια «συγνώμη». Κι ας μην την πίστευαν. Κι ας το έκαναν για τα μάτια του κόσμου. Ένα «συγνώμη», κατά τη γνώμη τους δεν το άξιζαν όσοι διαπομπεύτηκαν, σπιλώθηκαν, εξευτελίστηκαν. Όσοι γύριζαν στο σπίτι τους και ίσως για μια στιγμή αμφέβαλλαν αν στο βλέμμα των αγαπημένων τους ανθρώπων υπήρχε μια ελάχιστη, μια απροσδιόριστη σκιά, σαν κι αυτές που κατασκευάζουν τα θηριώδη ψεύδη με τα οποία κατακλύζεται η επικαιρότητα, η δημοσιότητα, ο περίγυρός μας.

 

Μια «συγνώμη», μια απλή λέξη, δεν ακούστηκε από όσους ποδοπάτησαν υπολήψεις, καταρράκωσαν την ηθική προσωπικότητα ευυπόληπτων και ακέραιων ανθρώπων, ψευδολόγησαν, διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για να πείσουν τους πολλούς περί των ψευδών τα οποία διακονούσαν. Οι αληθινοί ένοχοι αυτής της ιστορίας, δηλαδή όλοι εκείνοι που κατασκεύασαν «ενόχους» για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, δεν κατόρθωσαν να προφέρουν ούτε μια μικρή, τρισύλλαβη λέξη μεταμέλειας, έστω και εικονικής. «Συγνώμη», μια λέξη πολύ βαριά για τους πυγμαίους της σύγχρονης δημόσιας ζωής.

 

Αλλά, τι ψάχνετε; Ζούμε στη χώρα που φυλάκισε τον Κολοκοτρώνη, που εξόρισε τον δίκαιο Αριστείδη, που άφησε τον θριαμβευτή της Μάχης του Μαραθώνα να πεθάνει στη φυλακή.

 

Αθώοι! Αυλαία!-

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα αποδώσουν οι πολιτικοί τακτικισμοί της κυβέρνησης;

Έχει μέλλον το διεθνές εμπόριο;

Πόσα ακόμα «ώριμα φρούτα» θα καταναλώσει η Νέα Δημοκρατία;

Ο Τσίπρας φέρνει κοντά τις εκλογές και διεκδικεί την αντισυστημική ψήφο

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©