Το «αόρατο» ΑΕΠ

Δημοσιεύτηκε στις 24/12/2016 στην κατηγορία Πολιτισμός

του Κυριάκου Κουβελιώτη

Τους τελευταίους μήνες έχουμε, σίγουρα, όλοι εμπλουτίσει τις γνώσεις μας περί μακροοικονομίας, μικροοικονομίας, χρεωκοπίας και άλλων συναφών. Είναι, επίσης, βέβαιο πως ξαφνικά η ζωή μας απέκτησε πραγματικό ιστορικό ενδιαφέρον. Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε όλοι να είμαστε στους δρόμους, χωρίς να γιορτάζουμε κάποιο γεγονός, αλλά υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα να γιορτάσουμε κάτι στο μακρινό μέλλον. Έχουμε ως λαός δοκιμάσει τα τελευταία 30 χρόνια άπειρα προγράμματα λιτότητας, οικονομικού «νοικοκυρέματος» και σύγκλισης. Όπως άπειρες είναι ιστορικά και οι θυσίες που έχουμε υποστεί.

 

Όπως γράφει ο Θόδωρος Παναγόπουλος, στο βιβλίο του «Τα ψιλά γράμματα της ιστορίας», «όλες αυτές οι ανθρώπινες θυσίες, έγιναν για να ικανοποιηθούν οι μωροφιλοδοξίες δυο – τριών ηλιθίων ανθρώπων. Τούτο είναι αρχαία συνήθεια. Του ενός η βλακεία, των πολλών η τιμωρία….». Ίσως, τελικά, να μην έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Ίσως μέσα από όλον αυτό τον κυκεώνα των αριθμών και την κρίση, προκύψουν νέα δεδομένα και αναδειχθούν εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να αντιστρέψουν τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες. Είναι σίγουρο ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον άλλες επιτροπές, ειδικούς συμβούλους και λαμπρά οικονομικά μυαλά. Ο René Descartes είχε πει πως τίποτα στον κόσμο δεν είναι πιο δίκαια μοιρασμένο από το μυαλό. Όλοι πιστεύουν πως έχουν αρκετό.

 

Σίγουρα ποτέ άλλοτε δεν γνωρίζαμε τόσα πολλά για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μας το περίφημο ΑΕΠ. Μάθαμε τη σημασία του τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, ακόμα και αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Έτσι, τώρα γνωρίζουμε τη σημασία του για τη ζωή μας, ειδικά για αυτή που δεν θα ζήσουμε.

 

Μάθαμε, λοιπόν, τα επιτόκια δανεισμού, τις δημοσιοοικονομικές προβλέψεις, τις επισφάλειες των ομολόγων, τις αναλογιστικές μελέτες και τις «αγορές».

 

Τελικά, τα πάντα έχουν σχέση με το ΑΕΠ: το ποσό που πληρώνουμε για την ΕΡΤ ώστε να βλέπουμε τηλεόραση (άσχετα αν δεν έχουμε), η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα (που μπορεί να μην εισπράξαμε), και η υποθήκευση του εθνικού πλούτου (που μπορεί να μην χαρήκαμε). Μάθαμε με ποιους τρόπους το ΑΕΠ επηρεάζει την οικονομία μας και πόσο απαραίτητο είναι για τον υπολογισμό των συντάξεων που δεν θα πάρουμε, των επιδομάτων που δεν θα λάβουμε και του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας που δεν θα γνωρίσουμε.

 

Παράλληλα πληροφορηθήκαμε τη σημασία των αριθμών, όταν αυτοί δεν λένε ψέματα, ιδιαίτερα για την Παιδεία μας, το κράτος πρόνοιας, τις κρατικές υπηρεσίες και τους δημόσιους λειτουργούς μας. Μάθαμε με άλλα λόγια πάρα πολλά. Εμπλουτίσαμε τη γλωσσομάθεια μας με τα «spreads«, τα «cds», τα «junk bonds» και κάθε είδους «junk», γενικώς. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν μερικά χρόνια μας έκαναν χρηματιστές, τώρα βάλθηκαν να μας κάνουν οικονομολόγους.

 

Θα παραφράσω ελαφρώς ένα τμήμα από έναν λόγο του Robert Kennedy, σημειώνοντας πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δεν αντισταθμίζει την υγεία των παιδιών μας, την ποιότητα της εκπαίδευσης τους ή τη χαρά των παιχνιδιών τους. Δεν περιλαμβάνει τη μαγεία της ποίησης μας, την οικογενειακή ευτυχία, και την ομορφιά της χώρας μας. Δεν μπορεί να μετρήσει ούτε το Ελληνικό φιλότιμο, ούτε τη γενναιότητα και το κουράγιο μας. Δεν υπολογίζει ούτε τη μόρφωση μας, ούτε το πνεύμα μας, την ανθρώπινη συμπόνια, την αγάπη για την πατρίδα μας. Με άλλα λόγια, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μετρά τα πάντα, εκτός από αυτά για τα οποία αξίζει να ζει κανείς! Το ΑΕΠ μπορεί να εξηγεί τα πάντα για τη χώρα μας, εκτός από εκείνα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες.

 

Το πραγματικό ΑΕΠ, λοιπόν, είναι αόρατο και υπάρχει μέσα μας. Για εκείνο το ΑΕΠ μπορούμε να είμαστε περήφανοι!  

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα αποδώσουν οι πολιτικοί τακτικισμοί της κυβέρνησης;

Έχει μέλλον το διεθνές εμπόριο;

Πόσα ακόμα «ώριμα φρούτα» θα καταναλώσει η Νέα Δημοκρατία;

Ο Τσίπρας φέρνει κοντά τις εκλογές και διεκδικεί την αντισυστημική ψήφο

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©