Όλη η ομιλία του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, στην εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος

Δημοσιεύτηκε στις 25/11/2016 στην κατηγορία Ηγεσία

του Τζον Κίτμερ

 

Κύριε Σκορδά, Κυρίες και κύριοι,

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα.

 

Φτάνω στο τέλος της πρεσβευτικής μου θητείας σύντομα, σε λιγότερο από είκοσι μέρες για να είμαι ακριβής. Όπως καταλαβαίνετε, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ασχολήθηκα με πολλά και διαφορετικά θέματα, απ’ τα οποία πολλά δεν ήταν αναμενόμενα τέσσερα χρόνια πριν.

 

Η αλήθεια είναι ότι συναντιόμαστε απόψε σε έναν κόσμο διαφορετικό, αλλαγμένο. Ποιος από μας, άραγε, είχε προβλέψει ένα χρόνο πριν αυτά που θα έρχονταν; Την σαφή και αποφασιστική εντολή του Βρετανικού λαού να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να οικοδομήσουμε ένα νέο όραμα για τη Βρετανία κι ένα μέλλον γεμάτο αυτοπεποίθηση και τόλμη. Και βέβαια, την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις, κι έφτασε ως τον Λευκό Οίκο.

 

Είναι εποχή αλλαγών. Κι όταν οι πολίτες απαιτούν αλλαγές, το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα. Θα ήθελα απόψε να αναφερθώ σε κάποια στοιχεία που με κάνουν σχετικά αισιόδοξο για το μέλλον της Βρετανίας, της Ελλάδας και των σχέσεών μας στο μέλλον. Βεβαίως, θα αναφερθώ και στο brexit– αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν βρίσκω τον όρο αυτό και πολύ χρήσιμο. Οι σχέσεις μας με την Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου, είναι περίπλοκες κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

Βεβαίως, θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της δομές. Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω αυτό: θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της δομές. brexit σημαίνει brexit. Όμως, δεν πρόκειται για μια απλή έξοδο, για μια σκηνοθετική οδηγία. Τα χρόνια που έρχονται, οι σχέσεις μας με ολόκληρη την Ευρώπη –πολιτικές σχέσεις, εμπορικές, πολιτιστικές– θα πάρουν νέα μορφή. Και πρέπει να είμαστε δημιουργικοί καθώς σκοπεύουμε να παραμείνουμε πρωταγωνιστές στην κεντρική σκηνή της Ευρώπης και του κόσμου.

 

Όσοι από σας ασχολείστε με την ιστορία, γνωρίζετε ότι η Βρετανία δεν μπόρεσε ποτέ να αποφύγει να παίξει ρόλο στα θέματα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κάποιοι λένε ότι ξεκίνησε αυτός ο ρόλος από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αν και η αλήθεια είναι ότι είχαμε εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη, και με την Ελλάδα βεβαίως, εκατοντάδες χρόνια πριν φτάσουν στις ακτές μας ο Καίσαρας κι οι ανιχνευτές του, ή, μερικά χρόνια αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Κλαύδιου. 

 

Είμαστε, και ήμασταν πάντα, ξεχωριστοί αλλά αχώριστοι. Ξεκινώντας απ’ αυτό το στοιχείο, πρέπει και είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε ένα όραμα μακράς πνοής. 

 

Στις 23 Ιουνίου, έγινε το δεύτερο δημοψήφισμα με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της Βρετανίας. Αυτή τη φορά, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Για πολλούς, το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχο και τα αναπάντεχα της ζωής συχνά σοκάρουν. Όμως, παρότι έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις και, πιθανόν, μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πραγματική, κεντρική θέση της Βρετανίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο εμπορικό σύστημα κι ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα συμμαχιών. Μέσα απ΄αυτά τα δυο συστήματα θέλουμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας- τις αξίες της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ελεύθερου εμπορίου, του σεβασμού προς το άτομο, τη διαφορετικότητα, τις μειονότητες, του σεβασμού προς ένα διεθνές σύστημα με νόμους και κανόνες για όλους.

 

Εκτιμούμε βαθιά τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είναι για μας πολύ σημαντικές και είμαστε αποφασισμένοι να τις διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερους τους στενούς μας δεσμούς.

 

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Πρωθυπουργός κυρία May παρουσίασε την κοσμοθεωρία μας: το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάντα ένας εξωστρεφής εταίρος παγκοσμίως, πάντα στην καρδιά των διεθνών προσπαθειών για ειρήνη και ευημερία όλων των λαών μας.

 

Και θα ήθελα, σήμερα να σας περιγράψω το όραμά μας για την το ρόλο της Βρετανίας, της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα, στο πλαίσιο αυτών των διεθνών προσπαθειών.  Θα κάνω μια μικρή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε την απόφαση του Βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα αναφερθώ στη σχέση μας με την Ελλάδα και στη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στον διασυνδεδεμένο κόσμο που ζούμε.

 

Η Βρετανία και ο κόσμος

 

Επιτρεψτε μου να ξεκινήσω από τις προτεραιότητες της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής και το ρόλο που θέλουμε να έχουμε στη διεθνή σκηνή. Τα τελευταία 300 χρόνια η Βρετανία έχει συμβάλει στην διαμόρφωση του κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα, σε βαθμό που ξεπερνά το σχετικό μας μέγεθος. Είμαστε μια νησιωτική χώρα εξήντα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, με ένα υψηλό πολιτικό, αμυντικό, εμπορικό και πολιτιστικό προφίλ διεθνώς. Ένα μέρος του προφίλ αυτού οφείλεται, βεβαίως, στην ιστορία μας– όμως, διατηρείται μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας και την ηγετική μας θέση σε διεθνείς οργανισμούς και από την επιρροή μας παγκοσμίως.

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Βρετανία έχει επενδύσει περισσότερα από εννέα δισεκατομμύρια δολλάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, σώζoντας εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Πέραν της συνεχιζόμενης δράσης μας για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες της Συρίας μέσα στην περιοχή τους.

 

Στην Διεθνή Σύσκεψη για τη Συρία που συγκλήθηκε στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν συνολικά δώδεκα δισεκατομμύρια δολλάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ συγκεντρωθεί σε μια μόνο μέρα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανθρωπιστικής κρίσης. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και για την ζωτικής σημασίας οικονομική ανάπτυξη με οφέλη τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες και τις χώρες που φιλοξενούν προσφυγικούς πληθυσμούς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Όμως, όσο οι συγκρούσεις διαρκούν, έχουμε συμφωνήσει να υπάρχουν νέες δράσεις για τη στήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στις γειτονικές χώρες, δράσεις που περιλαμβάνουν εκπαίδευση και ευκαιρίες εργασίας.

 

Από το 2012, η Βρετανία έχει διαθέσει 1,1 δισεκατομμύριο στερλίνες για τη σίτιση, τη στέγαση και την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους. Η σημερινή μεταναστευτική κρίση αποτελεί, βεβαίως, ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και για τη Βρετανία. Θα αναφερθώ και λίγο παρακάτω στο μεταναστευτικό και την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα, πρώτα, να αγγίξω ένα ερύτερο θέμα που σχετίζεται άμεσα με την παρούσα κρίση: και το θέμα αυτό είναι μια νέα μορφή σκλαβιάς– μια σύγχρονη δουλεία. Κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, που βρίσκονται πίσω από αυτή τη σύγχρονη δουλεία, παρασύρουν, εξαπατούν και εξαναγκάζουν αθώους άντρες, γυναίκες και παιδιά να πέφτουν θύματα ακραίων μορφών εκμετάλλευσης. Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που όρισε μια ειδική Ομάδα Εργασίας στο πλαίσιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας, συντονίζοντας τις δράσεις όλων των σχετικών υπουργείων και κρατώντας έναν ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά της εκμετάλλευσης.

 

Στο ΝΑΤΟ πέρυσι η Βρετανία, όπως και η Ελλάδα, ήταν μεταξύ των πέντε μόνων κρατών που κατέβαλαν το συμφωνηθέν 2% (δύο τοις εκατό) του ΑΕΠ για την άμυνα. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει αυτή την συμφωνία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δέσμευση η οποία καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε στην πρωτοπορία της αμυντικής μας ικανότητας. Επίσης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών – έχουμε ήδη διπλασιάσει τη συμμετοχή μας, και με νέες αποστολές στη Σομαλία και το νότιο Σουδάν.Επιπλέον, οι βρετανικές δυνάμεις παίζουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή συμμαχία κατά του Daesh που σκοπό έχει την ήττα του Daesh στη Συρία και στο Ιράκ.

 

Αλλά και ευρύτερα, διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς με τους εταίρους μας στην Κοινοπολιτεία, αρκετοί από τους οποίους  αποτελούν αναδυόμενες οικονομίες με όλο και στενότερες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τη Βρετανία. Παράλληλα, εργαζόμαστε για ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες, προσπαθώντας από κοινού για την επίτευξη κοινών στόχων σ’ αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε.

 

Ένα παράδειγμα της δέσμευσής μας αυτής είναι η πρόσφατη απόφασή μας να ξεκινήσουμε την διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της συμφωνίας που διαδέχθηκε εκεινη του Κυότο. Η Διάσκεψη του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015 κατέληξε σε συμφωνία βάσει της οποίας ως το 2020 οι χώρες που την συνυπέγραψαν, δεσμεύονται να κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα χαμηλότερα των δύο βαθμών Κελσίου. Συμβάλαμε αποφασιστικά στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας– αλλά πήγαμε ένα βήμα παραπέρα ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες, ώστε να κυρωθεί ως το τέλος του 2016.

 

Η Βρετανία έχει και θα εξακολουθήσει να έχει μια σημαντική, ενεργό παρουσία στην παγκόσμια σκηνή.  Έχουμε επενδύσει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του μεγαλύτερου δικτύου διπλωματικών αποστολών κι αυτός είναι αναμφισβήτητα ένας παράγοντας που πολλαπλασιάζει τη φωνή μας.  Έχουμε περισσότερες πρεσβείες, προξενεία και γραφεία ανάπτυξης εμπορίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα– κι έχουμε την δυνατότητα αυτό το δίκτυο να το αξιολογούμε και να το επαναπροσδιορίζουμε, όπου και όταν χρειάζεται. Δεν πρόκειται να υπάρξει στρατηγική υποχώρηση σε κανέναν σημαντικό θέμα.

 

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση

 

Ιστορικά η Βρετανία έχει συμβάλει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η σχέση αυτή δεν ήταν πάντα εύκολη, όμως, έχει διαμορφώσει αυτό που είμαστε σήμερα. Πριν τέσσερα χρόνια, σε μια ομιλία του για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Bloomberg, o τότε Πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον είχε πει πως «από τις λεγεώνες του Καίσαρα ως τους Ναπολεόντιους Πολέμους, από τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και τη Βιομηχανική Επανάσταση ως την νίκη κατά του Ναζισμού, η Βρετανία συνδιαμόρφωσε την ιστορία της Ευρώπης– και Ευρώπη συνδιαμόρφωσε την ιστορία της Βρετανίας».  Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς μια Ευρώπη όπου η Βρετανία δεν θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

 

Στην ίδια ομιλία, ο Ντέηβιντ Κάμερον περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που έκρινε απαραίτητες για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποσχέθηκε στους Βρετανούς πολίτες ότι, εάν επανεκλεγεί, θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε μετά από την επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με 71,8% συμμετοχή, δηλαδή με πάνω από 30 εκατομύρια ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες, στις 23 Ιουνίου 52% ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έναντι 48% που ψήφισαν υπέρ της παραμονής. 

 

Η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη: το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του brexit συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο από οποιοδήποτε εκλογικό ποσοστό έχει λάβει οποιαδήποτε κυβέρνηση στην ιστορία της Βρετανίας. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Theresa May κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμμία προσπάθεια παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πίσω πόρτα». Η Βρετανική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει τη σωστή συμφωνία για τη Βρετανία και θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους καλή τη πίστει. Θέλουμε να παραμείνουμε ένας φωτεινός φάρος σε ο,τι αφορά το ελεύθερο εμπόριο και να διατηρήσουμε ως χαρακτηριστικό μας γνώρισμα, την ανεξαρτησία μας και την εξωστρέφειά μας. Βεβαίως και θέλουμε να επιτρέψουμε στις Βρετανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους στην ενιαία αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Όμως, το πολιτικό μάθημα του δημοψηφίσματος είναι σαφέστατο: πρέπει, επίσης, να επανακτήσουμε τον έλεγχο του αριθμού των Ευρωπαίων που έρχονται στη Βρετανία.

 

Δεν προφασιζόμαστε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Αν μη τι άλλο, μιλάμε για την αναδιαμόρφωση συνθηκών και συμφωνιών που έχουν συναφθεί τα τελευταία 43 χρόνια και αφορούν χιλιάδες διαφορετικά θέματα. Και ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει προηγούμενο αποχώρησης κράτους- μέλους– δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία. Στη Βρετανία συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την βέλτιστη ισορροπία που απαιτείται σε μια σειρά από θέματα. Και, βεβαίως, γνωρίζουμε ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν τα δικά τους θέματα να τους απασχολούν, για παράδειγμα, οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το 2017.

 

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει, να γίνει η αποχώρηση: ήτοι να ενεργοποιήσει η Βρετανία το Άρθρο 50.  Το Άρθρο 50 δίνει στις δύο πλευρές δύο χρόνια να συμφωνήσουν τους όρους αποχώρησης. Σε αυτό το θέμα, μετά από μια απόφαση του δικαστηρίου, περιμένουμε την ακρόαση και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε σχέση με την κοινοβουλευτική διαδικασία που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση. Η έκβαση δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμά μας.

 

Μόλις ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις, θα αρχίσετε να έχετε μια πιο σαφή ιδέα του είδους της συμφωνίας που θα επιδιώξει η Βρετανία.

 

Πρέπει να γίνουν πολλά, όχι μόνο σε ότι αφορά την αποχώρηση αλλά και τις μελλοντικές σχέσεις. Η εμπορική συμφωνία θα είναι πιθανώς ένα πολύπλοκο μέρος της διαπραγμάτευσης επειδή χρειάζεται  την ομόφωνη έγκριση πάνω από 30 εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων σε όλη τν Ευρώπη, κάποιο από τα οποία ίσως θελήσουν να κάνουν δημοψηφίσματα. Η Theresa May έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2017, που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να έχει αποχωρήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2019, κάτι που εξαρτάται βέβαια από το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

 

Η Βρετανία στην Ελλάδα

 

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την σκέψη μου με την Ελλάδα και μερικά σχόλια κάποιες αναφορές στη σχέση των δύο χωρών μας. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή σχέση με ιστορία σχεδόν διακοσίων ετών, με στενούς δεσμούς σε όλους σχεδόν τους τομείς– από στρατιωτικούς, πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς ως την σημερινή θέση της Ελλάδας ως αγαπημένος προορισμός των Βρετανών τουριστών. 

 

Όπου κι αν πάω στην Ελλάδα, μου κάνει πάντα εντύπωση η  αληθινά και γνήσια θερμή στάση προς τη Βρετανία αλλά και εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ των λαών μας.  Έχουμε μια μακρόχρονη συμμαχία, κοινή ιστορία και ανθρώπινους δεσμούς που συνεχίζονται παρά τις συγκυρίες. Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες εδώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν για το τι σημαίνει και πώς επηρεάζει η βρετανική απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και οι ακριβείς όροι θα αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης, αναμένουμε ότι η νομική θέση των υπηκόων της ΕΕ  που αυτή τη στιγμή ζουν στη Βρετανία, και αυτή των Βρετανών υπηκόων που ζουν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατευτούν σε μια αμοιβαίως εξασφαλισμένη βάση.  

 

Μου έχει κάνει εντύπωση η μετρημένη, θετική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Σήμερα, η Βρετανία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφάλειας. Ζούμε σε μια ταραγμένη/ επικίνδυνη περιοχή και, αν και η Ελλάδα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή, δεν είναι η μόνη που εκτίθεται σε κινδύνους. Η συνεργασία σε θέματα άμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αστυνομική συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και ούτω καθ’ εξής: όλα αυτά είναι και θα παραμείνουν πάρα πολύ σημαντικά.

 

Μίλησα για τους σημαντικούς πόρους που έχουμε διαθέσει παγκοσμίως για την υποστήριξη χωρών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές και άλλες χώρες-μέλη υποστηρίζουμε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

 

Η πρακτική μας αρωγή προς την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανθρωπιστική βοήθεια, αξίας £25 εκατομμύριων – βοήθεια η οποία πρόκειται να αυξηθεί. Οι πόροι αυτοί χρηματοδοτούν ένα δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και παρέχει σκηνές, κουβέρτες και άλλες απαραίτητες προμήθειες σε εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Στο Αιγαίο, συμμετέχουμε με σκάφη και προσωπικό στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε άλλους τομείς που μπορούμε να παράσχουμε χρήσιμη βοήθεια – όπως για παράδειγμα, την διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού στα hotspots και μεταφραστών για την υπηρεσία ασύλου. 

 

Η δέσμευσή μας για αυτού του είδους τη συνεργασία με την Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απόφαση μας να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή ένωση. 

 

Επίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Βρετανία ενδιαφέρονται  για την Κύπρο - όχι μόνο ως εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και ως χώρες που επιθυμούν να δουν την ενοποίηση του νησιού να συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα. Σε αυτό, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, εργαζόμαστε στενά από κοινού. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του Sir Alan Duncan, Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το αποδεικνύει.

 

Συμπέρασμα

 

Κυρίες και κύριοι, στο πλαίσιο της ομιλίας μου επιχείρησα να κάνω μια σύντομη περιγραφή του οράματός μας και των στόχων μας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Υπογράμμισα –και θα ήθελα να το επαναλάβω– ότι η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει, σε καμμία περίπτωση αποχώρηση από την Ευρώπη.  Και κατέληξα με μια μικρή αναφορά στους βασικούς άξονες των άριστων σχέσεων Βρετανίας και Ελλάδας. 

Η εντολή του βρετανικού λαού είναι σαφής. Η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάραυτα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας  του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, των G7, των G20 και της Κοινοπολιτείας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αποτελεί μια δυνατή διεθνή φωνή. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη δέσμευσή μας και να διαθέτουμε το 0,7 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματός μας για την ανάπτυξη.  

 

Δεν υποτιμούμε το μέγεθος των προκλήσεων που έρχονται. Οι Υπουργοί μας έχουν καταστήσει σαφές ότι θα προσεγγίσουμε τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με σκοπό να διασφαλίσουμε μια συμφωνία που θα αφορά και θα έχει φτιαχτεί για τη Βρετανία- όχι μια «προκατασκευασμένη»  ή «τυποποιημένη» λύση.

 

Δεν τελειώνουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη- ξεκινάμε μια νέα σχέση, εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επιθυμούμε μια σταθερή και επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρησή μας.

 

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της επόμενης φάσης της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Ήταν μεγάλο προνόμιο να είμαι ο Βρετανός Πρέσβης εδώ, και ως θαυμαστής της Ελλάδας, προετοιμάζομαι για το επόμενο βήμα μου με μια κρυμμένη λύπη.  Φεύγω σε μια στιγμή μεγάλων αλλαγών για τη Βρετανία και την Ελλάδα αλλά οι δεσμοί μας είναι ισχυροί και θα αντέξουν.

 

Σε λίγα χρόνια, θα γιορτάσουμε μαζί την επέτειο διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 με μια δεκαετία εορτασμών. Επιτρέψτε μου να  υπενθυμίσω ότι το 1821, οι διεθνείς υποστηρικτές της Ελλάδας ήταν μια χούφτα φιλελλήνων, ένα συνοθύλευμα ρομαντικών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.  Ήδη το 1823, ο Λόρδος Βύρων είχε φέρει στην Ελλάδα το κύρος, τη φήμη, τις φιλελεύθερες αξίες του και χρήματα από το City. Το 1830 είχατε πίσω σας επίσης τις Μεγάλες συντηρητικές Δυνάμεις. Το πολιτικό τοπίο αλλάζει αλλά οι ουσιαστικές ιδέες και αξίες παραμένουν ζωντανές. Το 2021, κατά την έναρξη των εορτασμών της διακοσιοστής επετείου, θα έχουμε ήδη αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να είστε βέβαιοι ότι η δέσμευση στην πολύχρονη συμμαχία μας με την Ελλάδα και τις συμμαχίες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα παραμείνει ένα ουσιαστικό κομμάτι της ταυτότητάς μας ως Βρετανών.  Να αναμένετε περισσότερη, και όχι λιγότερη διπλωματία στα επόμενα χρόνια.

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.-

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένας εξέχων φιλέλλην, καλεσμένος του ΡΕΥΜΑτος

H θετική προσφορά της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

O λαϊκισμός, ο νεποτισμός και ο ελιτισμός υπονομεύουν την εθνική πορεία

Φιλόδοξος, αλλά μετ' εμποδίων ο δρόμος της Τερέζας Μέι

Πολιτική υπέρ των αδυνάμων υπόσχεται η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©