H θετική προσφορά της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2016 στην κατηγορία Ευρώπη

του Stephen Booth

Η νίκη του Trump στις αμερικανικές εκλογές, έχει δικαιολογημένα εστιάσει το μυαλό των ανθρώπων στις πιθανές επιπτώσεις για το παγκόσμιο εμπόριο, τις σχέσεις ΗΠΑ- Ηνωμένου Βασιλείου και την μελλοντική δέσμευση των ΗΠΑ στον ρόλο του ΝΑΤΟ ως εγγυητή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

 

Η νίκη του Trump πιθανώς θα εστιάσει την προσοχή στην συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια

 

Στο μέτωπο του Brexit υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Από την μία πλευρά, η νίκη του Trump θα μπορούσε να είναι επωφελής για το Ηνωμένο Βασίλειο με την έννοια ότι η ΕΕ ίσως είναι περισσότερο ανήσυχη για την αμερικανική απεμπλοκή από την Ευρώπη στα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής και ως εκ τούτου, να στραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια πιο στενή συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα. Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ασφαλώς θα τροφοδοτήσει την ανησυχία των ηγετών για την προοπτική να αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι δύσκολες εκλογικές διαδικασίες, και θα μπορούσαν ως εκ τούτου να προκαλέσουν μια έλλειψη ευελιξίας σχετικά με την προσέγγιση του Bbrexit.

 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Βρετανία του Brexit να πετύχει οικονομικά και θα μπορούσε επίσης να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερες επιλογές -αν και μένει να φανεί πώς θα συμβαδίσουν αυτά με την πιο προστατευτική τάση του εκλεγέντα προέδρου. ωστόσο, η Theresa May θα χρειαστεί επίσης να ισορροπήσει τυχόν κινήσεις προς μια στενότερη εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ και την αλληλουχία τους με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ορισμένοι αξιωματούχοι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πεπεισμένοι ότι ο λόγος για τον οποίο η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά ήταν τόσο πολιτικά δύσκολη για ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, ήταν πως θεωρήθηκε δούρειος ίππος για την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ (ΤΤΙΡ) και τους αμερικανικού τύπου lasses-faire ρυθμίσεων και προτύπων.

 

Ποιο από αυτά τα στοιχεία έρχεται στο προσκήνιο θα μπορούσε να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποια θετική προσφορά μπορεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ όχι μόνο στο εμπόριο, αλλά επίσης και σε μελλοντική συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφάλειας. Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το μόνο μέλος της G20 που καλύπτει τόσο τη δέσμευση απέναντι στο ΝΑΤΟ για δαπάνες του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα και το 0,7% του ΑΕΠ σε αναπτυξιακή βοήθεια, ασφαλώς έχει τα μέσα για να το κάνει. Αλλά απαιτείται δημιουργική σκέψη σχετικά με το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα assets για να δώσει νόημα στην δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Boris Johnson, ότι η αποχώρηση από την ΕΕ "δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αποχώρηση από την Ευρώπη”.

 

 

Οι κινήσεις προς μια άμυνα στην ΕΕ "δύο ταχυτήτων” κινδυνεύει να κατακερματίσει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της Ευρώπη

 

Η σημασία της διάστασης της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στην μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, έχει επίσης υπογραμμιστεί από τις πρόσφατες κινήσεις στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ είχαν προσφάτως μια κοινή συνεδρίαση για ένα προτεινόμενο ¨σχέδιο εφαρμογής για την ασφάλεια και την άμυνα", που παρουσιάστηκε από την επικεφαλής εξωτερικής διεθνών σχέσεων της ΕΕ (την Ύπατη Εκπρόσωπο) Federica Mogherini.

 

 

Στον απόηχο του Brexit, οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, και Ισπανία, έχουν υποστηρίξει σε κοινή επιστολή ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε εξωτερικές κρίσεις χωρίς να στηρίζεται υπερβολικά στις ΗΠΑ. Μέρος του σχεδίου για ενίσχυση των ικανοτήτων της ΕΕ υπό την Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (CSDP) -που περιλαμβάνει την βελτίωση των ικανοτήτων σχεδιασμού της αποστολής- και να καθίσταται πιο εύκολο να αναπτύσσονται μάχιμες μονάδες- είναι μία συμφωνία για την διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια προσέγγιση "δύο ταχυτήτων" στη συνεργασία της άμυνας και την ενοποίηση. η οποία δίνει σε έναν βασικό κορμό χωρών της ΕΕ τη δυνατότητα να συνεργαστούν πιο στενά για θέματα άμυνας και στρατιωτικά, όπου μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Ενώ δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί καμία συγκεκριμένη πρόταση για μια να εμπροσθοφυλακή κρατών της ΕΕ που θα προχωρήσουν προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την άμυνα, το γεγονός ότι το σκέφτονται είναι σημαντικό.

 

Όπως επισημαίνει μια πρόσφατη έκθεση πoυ δημοσιεύθηκε από το Πολωνικό Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, το οποίο παραδοσιακά έχει στενούς δεσμούς με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών:

 

"Είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να μην συμφωνήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση της CSDP κάποια στιγμή σύντομα. Μια ομάδα κρατών μελών μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως πρόσχημα για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού "αμυντικού πυρήνα”. εάν αυτό συμβεί, μια νέα δομή βαθύτερης ενοποίησης θα εμφανιστεί στην ΕΕ. Ακόμη κι αν έχει περιορισμένα πρακτικά αποτελέσματα, η πολιτική σημασία αυτής της δομής θα ήταν υψηλή.Θα δημιουργούσε ερωτήματα αναφορικά με τους δεσμούς της με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, την συμβατότητα των αντιλήψεων για την ρωσική απειλή, και ίσως το πιο σημαντικό, τις επιδράσεις στο ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις- αν και οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ευρώπη θα ενισχύσει την στρατιωτική της ικανότητα, είναι επίσης καχύποπτοι για οποιαδήποτε προσπάθεια να αφαιρεθεί η πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ ως πυλώνας της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

 

Παρακολουθώντας την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες και στις παρατηρήσεις ότι αντανακλά πάρα πολύ την λογική που υπογραμμίστηκε παραπάνω, ο υπουργός Άμυνας Michael Fallon δήλωσε στα ΜΜΕ ότι "αντί να σχεδιάζουμε ακριβά νέα γραφεία ή να ονειρευόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό, αυτό που η Ευρώπη πρέπει να κάνει τώρα είναι δα ξοδέψει περισσότερα για την δική της άμυνα. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή προσέγγιση απέναντι στην προεδρία του trump”.

 

Είναι σαφές ότι πολλά κράτη της ΕΕ -τα πιο φιλοατλαντικά και εκείνα στην πρώτη γραμμή με τη Ρωσία- δεν θα είχαν πρόβλημα με το επιχείρημα ότι μια θετική δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα συνεχίσει να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, όσο αυτή συμπληρώνει το ΝΑΤΟ και βοηθάει ώστε να βελτιωθούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες, είναι η καλύτερη ελπίδα για την αποτροπή ενός επικίνδυνου χάσματος μεταξύ του αμυντικού πυρήνα της ΕΕ και των ΗΠΑ.

 

Τώρα είναι η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να σφυρηλατήσει ένα πιο εποικοδομητικό σχέδιο με εκείνες τις χώρες που θα δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΕ να υπαναχωρήσει από την δυνητική επιδίωξη του τι είναι πιθανό να είναι μια απατηλή επίδειξη εξουσίας στο πρόσωπο του Brexit και του Trump, που θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στις συμμαχίες που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

openeurope

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς δημιουργούνται και πώς επιβιώνουν οι ελίτ στη Δύση

Ας καλμάρουν, επιτέλους, οι έξαλλοι εχθροί του Τραμπ...

Ντόιτσε Μπανκ: πώς η ενσάρκωση των γερμανικών αξιών έφτασε στην άβυσσο

Η νίκη του Τραμπ και η ήττα των προβλέψεων

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©