Γιατί επελαύνει ο λαϊκισμός στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις 25/10/2016 στην κατηγορία Ευρώπη

Της Κατερίνας Παναγιώτου

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα, τόσο στο χώρο της αριστεράς όσο και της δεξιάς, ελάχιστοι ηγέτες διακρίθηκαν κατά το 2016. Συνεπώς, δεν απαιτούνται περισπούδαστες αναλύσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι μεγάλες επιτυχίες δεν σημειώθηκαν σε κανέναν τομέα.

 

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μοιάζει όπως επισημαίνουν αναλυτές, με ελαττωματικό προϊόν καθώς ετοιμάζεται για τις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς. Η γαλλική οικονομία έχει κάποια οφέλη από την υψηλή παραγωγικότητα κι ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό αλλά συνδικαλιστές και ακόμη και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ. Ολάντ μπλοκάρουν μέτρα που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν μια ισχυρή ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ αγωνίζονται για τον έλεγχο της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης προκειμένου να πλήξουν τον Ολάντ και να πάρουν κεφάλι από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει επαναληπτικός δεύτερος γύρος μεταξύ της Λεπέν και του Σαρκοζί ή του Ζιπέ, κάτι που σημαίνει ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι θα χρειαστεί να επιλέξουν έναν συμβατικό συντηρητικό υποψήφιο αν φυσικά θέλουν να νικήσουν την κ. Λεπέν. Η υποψήφια του Μετώπου είναι απίθανο να κερδίσει αλλά όπως λένε σχολιαστές, μήπως αυτό δεν είπαν οι ψηφοφόροι και για το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία τον Ιούνιο ή ακόμη και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινούσε την εκστρατεία του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην προεδρική εκλογή;

 

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δέχθηκε τα βέλη των ψηφοφόρων της για την πολιτική που ακολούθησε στο Μεταναστευτικό. Το Αριστερό Κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρείται ελάχιστα αξιόπιστη εκλογική δύναμη ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, εκμεταλλεύεται τις εκρήξεις αγανάκτησης εναντίον των μεταναστών και ροκανίζει την υποστήριξη των κυβερνητικών κομμάτων (των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών) σε επίπεδο τοπικών εκλογών ακόμη και στο κρατίδιο που θεωρείται «σπίτι» της καγκελαρίου.

 

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αγωνίζεται να δώσει ώθηση στην οικονομία, με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση να κινείται αποπροσαντολισμένη μέσα σε μια πολιτική έρημο και να έχει ως κύριο αντίπαλό του το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων και πολιτικούς της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση το εθνικό πολιτικό κατεστημένο.

 

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, έδωσε τη δική του σκληρή μάχη να σχηματίσει κυβέρνηση αφότου το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα αρνήθηκε να τον υποστηρίξει, μέχρι προχθές που αναγκάστηκε να το κάνει, ενώ οι Καταλονοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χτυπούν τα τύμπανα της ανεξαρτησίας.

Στη Βρετανία, όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι της εργατικής και της μεσαίας τάξης (κυρίως στην Αγγλία) ώθησαν προς το Brexit, η σημερινή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αγωνίζεται να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός της. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου θέλουν την απόλυτη ρήξη με την Ευρώπη, ένα λεγόμενο «σκληρό Brexit» ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που πιο λογικά έχουν μια μετριοπαθέστερη προσέγγιση και υποστηρίζουν τη διατήρηση των εμπορικών σχέσεων ώστε να διοχετεύονται προϊόντα και υπηρεσίες σε μια σαφώς μεγαλύτερη αγορά.

Το θέμα είναι ότι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι λαϊκιστές βρίσκονται σε άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία. Τώρα μάλιστα που… ένας Τραμπ θα αισθανόταν σα στο σπίτι του στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου είναι περισσότερο από επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μια απάντηση στην κατά του κατεστημένου παν-Δυτική αντιδραστική έξαρση που αντιπροσωπεύει.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και σε ορισμένες περιπτώσεις η βαθιά ύφεση που ακολούθησε το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 λειτούργησε σαφώς ανασταλτικά όσον αφορά την αποδοχή των παραδοσιακών κομμάτων που κινούνταν γύρω από το μεσαίο χώρο. Κυβερνητικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς, συμφώνησαν σε γενικές γραμμές πάνω σε θέματα διεθνούς συνεργασίας, ελεύθερου εμπορίου, δημοσίων δαπανών και φορολογικών ελαφρύνσεων. Κι ενώ συντηρητικοί πολιτικοί αποδείχθηκαν στο παρελθόν γενναιόδωροι έως σπάταλοι, η συγκυρία οδήγησε τις παραδοσιακά αποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις σε μεγάλες περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

 

Το πρόβλημα ωστόσο μεγεθύνεται από τη στιγμή που σήμερα, λαϊκιστές πολιτικοί απαιτούν απλές, ή στην πραγματικότητα απλοϊκές απαντήσεις έξω από το πεδίο εφαρμογής της συναίνεσης. Ρίχνουν στην παγκοσμιοποίηση το βάρος της ευθύνης για την έκπτωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και των οικονομικών προοπτικών και αναζητούν έναν «εχθρό» τον οποίο θα μπορούν στο εξής να κατηγορούν για την αβεβαιότητα και την καθοδική κινητικότητα που προσδιορίζει την καθημερινότητά τους.

Η λαϊκιστική κοσμοθεωρία δεν δέχεται ωστόσο ότι υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι. Απορρίπτει τη μέση οδό και ταυτίζει την αναζήτηση συναίνεσης με την προδοσία. Μέσω μιας παράφορης δημαγωγίας, οι λαϊκιστές πολιτικοί γυρίζουν το ρολόι πίσω σε έναν προ-εμπειρικό κόσμο όπου οι δεισιδαιμονίες και ο σκοταδισμός κυριαρχούσαν.

Η ψύχραιμη προσέγγιση υπαγορεύει την άποψη πως οι λαϊκιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο, τα πρόχειρα επιχειρήματά τους να ανατραπούν σημείο προς σημείο και απέναντι στην οργή και την αντιδραστικότητά τους να αντιπαραταχθεί η ηρεμία και ορθολογική συζήτηση. Γιατί αν το βάλουμε στα πόδια, ή επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε την τακτική και τα επιχειρήματά τους, θα υπονομεύσουμε περαιτέρω το κοινωνικό συμβόλαιο που βρίσκεται στη βάση των δυτικών δημοκρατιών.-

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ- Ρωσίας, έχει επίκεντρο το Διαδίκτυο

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1974) μιλά για το μύθο του Σισύφου στην ελληνική πολιτική (video)

Ο Ιωάννης Κακριδής εξηγεί γιατί πρέπει όλοι να μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά

Το διεθνές εμπόριο σταμάτησε στη Βαλονία

Πότε θα σκάσει η φούσκα της κινεζικής ανάπτυξης;

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©