Τα «κρυφά» μηνύματα του Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στις 17/10/2016 στην κατηγορία Πολιτική

Του Καλλικέλαδου

Ως συνήθως, η επικαιρότητα στέκεται κι αναπαράγει μερικά, μόνο, από τα αξιοπρόσεκτα συμπεράσματα ενός πολιτικού γεγονότος, όπως ήταν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο γήπεδο Τάε-κβο-ντο.

 

Εν προκειμένω, τη μεγαλύτερη δημοσιότητα κερδίζει το «σταλινικό» ποσοστό που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στην επανεκλογή του (άνω του 93%). Διαβάζουμε σχόλια αρνητικά, για την ανυπαρξία ανθυποψηφίου, λες και για πρώτη φορά ένας εν ενεργεία αρχηγός πολιτικού κόμματος είναι ο μόνος υποψήφιος κι επανεκλέγεται. Από την άλλη μεριά, εάν επανεκλεγόταν με χαμηλότερο ποσοστό, οι ίδιοι που σήμερα φωνασκούν για «σταλινικά ποσοστά» θα συμπέραιναν ότι η αμφισβήτηση είναι σημαντική κι εκδηλώθηκε, φτάνοντας μέχρι συμπεράσματα τύπου «τελειώνει ο Τσίπρας» κλπ. Άλλο θέμα που κερδίζει τις τελευταίες ώρες έδαφος αφορά στο μέγεθος, τη δομική διάσταση και το εύρος του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τον οποίο θα αποφασίσει στο άμεσο μέλλον ο πρωθυπουργός.

 

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά «κρυφά» συμπεράσματα από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν αμφισβητούνται, καθώς έχουν περιβληθεί με το αναμφισβήτητο μανδύα των αριθμών:

 

Συμπέρασμα πρώτο: Η εκρηκτική άνοδος σε ψήφους για την Κεντρική Επιτροπή, του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σε συνδυασμό με την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συνέδριο, φανερώνει ότι η σύγκρουση τελούσε εξ αρχής υπόψιν του Αλέξη Τσίπρα, είχε τις ευλογίες του αν όχι τη δική του «σφραγίδα» και δεν επρόκειτο, όπως έλεγαν διάφοροι, για δήθεν «λεκτικές υπερβολές» του υπουργού του. Επίσης φανερώνει ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί και, συνεπώς, θα θέσει σε δοκιμασία τη συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

 

Συμπέρασμα δεύτερο: Η μεγάλη άνοδος στις προτιμήσεις των συνέδρων, του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, επίσης αποτελεί μείζον πολιτικό μήνυμα: ο κ. Σκουρλέτης έχει εδώ και μήνες, με την πλήρη συμφωνία και στήριξη του πρωθυπουργού, ένα αριστερό, αντι-επιχειρηματικό προφίλ, που φυσικά δεν εξαντλείται στην κάθετη σύγκρουσή του με την επένδυση στις Σκουριές ή το πρόβλημα στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ. Χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν ο κ. Σκουρλέτης θα είναι ο νέος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτή του η ραγδαία άνοδος δείχνει τον αριστερό προσανατολισμό που διατηρεί το κυβερνών κόμμα, παρά το πολιτικό άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς τη σοσιαλδημοκρατία. Η αριστερά συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κεντροαριστεράς, καθώς πέραν του (κατά τη γνώμη μας ψευδεπίγραφου) ηθικού πλεονεκτήματος, το Μαξίμου κι η Κουμουνδούρου θεωρούν ότι κανένα από τα άλλα κόμματα που επιχειρούν να υποκαταστήσουν τον «πρώιμο» ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ουσιαστική απήχηση σε αριστερές δεξαμενές, συνεπώς το κόμμα που κυβερνά, δεν έχει κανέναν λόγο να αφήσει αυτόν το προνομιακό χώρο «ακάλυπτο».

 

Κατά συνέπεια, η διατήρηση της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ (που επισφραγίζεται με την πρωτιά Τσακαλώτου, του ατύπου ηγέτη των «53» της αριστερής αντιπολίτευσης) προδιαγράφει και την κυβερνητική πολιτική των επομένων μηνών: Χωρίς να διαταράσσει το μεγάλο του όπλο, που είναι η προνομιακές σχέσεις τις οποίες έχει φιλοτεχνήσει με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ταυτίσει στη συνείδηση του πολίτη την αριστερά με τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί –αποκορύφωμα αποτελεί η Συνταγματική Αναθεώρηση- αλλά και με την όποια βελτίωση των οικονομικών δεικτών, που συνεχίζει να παραμένει εξαιρετικά δύσκολος στόχος, ωστόσο στον κυβερνητικό σχεδιασμό κατέχει περίοπτη θέση.

 

Κάθε θετική εξέλιξη, θα είναι για την κυβέρνηση εφεξής, «νίκη της αριστεράς». Κάθε περαιτέρω οπισθοχώρηση, θα βαπτίζεται «ρεαλιστικά αναγκαίος συμβιβασμός». Σκοπός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αναλογίες να ευνοούν την πρώτη κατηγορία. Αν χρειαστεί, θα ανοίγει και νέα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως έκανε με τον εκλογικό νόμο, την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Και θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να πάει σε εκλογές, τις οποίες –ακόμα κι αν δεν κερδίσει- σχεδιάζει να τις χάσει με διαχειρίσιμη διαφορά, που θα αποτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης Μητσοτάκη χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει εκ νέου τη χώρα σε εκλογές, αυτή τη φορά με απλή αναλογική…

 

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©