Η διά βίου εκπαίδευση, ακολουθεί τα χάλια της Παιδείας

Δημοσιεύτηκε στις 18/10/2016 στην κατηγορία Τάσεις

του Αχιλλέα Σκυριανού

Θα κάνω τη διαφορά, και ενώ όλοι αρθρογραφούν για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας μιλήσω για κάτι τελείως διαφορετικό, και κατά τη γνώμη μου και πιο ουσιαστικό…

 

Τα γνωρίζετε τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας; Ίσως τα έχετε ακούσει σαν ΣΔΕ. Πρόκειται για δημόσιες δομές εκπαίδευσης για ενηλίκους, όπου κάθε πολίτης ο οποίος δεν έχει αποκτήσει για διάφορους λόγους απολυτήριο γυμνασίου και είναι κάτοχος απολυτηρίου δημοτικού, να μπορέσει να το αποκτήσει σε ένα κύκλο διετούς φοίτησης.

 

Στα ΣΔΕ έχουν ευκαιρία να φοιτήσουν Έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας αλλά και αλλοδαποί κάτοικοι Ελλάδας με επαρκή γνώση της γλώσσας και αποδεικτικό φοίτησης σε αντίστοιχη δομή με το δημοτικό μας σχολείο. Στα ΣΔΕ συναντάμε παιδιά που άφησαν νωρίς το σχολείο και το μετάνιωσαν σε λίγα χρόνια, νοικοκυρές που αποφάσισαν μετά από χρόνια γάμου να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους, ανθρώπους που αναγκάστηκαν να δουλέψουν από μικρή ηλικία και δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσουν μετά το δημοτικό, ρομά, μετανάστες, ομογενείς, συνταξιούχους, κ.λπ.

 

Το εύρος ηλικίας κυμαίνεται από 18 μέχρι και πάνω από 60 ετών.

 

Τυπικά τα ΣΔΕ είναι ένας θεσμός που στηρίζεται από την μια μεριά στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και από την άλλη στην Εκπαίδευση της Δια Βίου Μάθησης. Πρόκειται για ένα ευέλικτο καινοτομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

 

Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ περισσότερο από ένα μέσο για να ανταποκριθούν κάποιοι στην αγορά εργασίας, και αυτό αποδεικνύεται από το ότι το παρακολουθούν και πάρα πολλά άτομα που δεν έχουν καμία βλέψη προς την αγορά εργασίας. Είναι ένα μέσο ένταξης σε κοινωνική ομάδα, ένα μέσο να βρουν κάποιοι συνάνθρωποί μας τον εαυτό τους. Να σημειώσουμε πως δομές ΣΔΕ λειτουργούν τόσο μέσα σε φυλακές όσο και σε κέντρα αποτοξίνωσης του ΟΚΑΝΑ.

 

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας δομή η οποία όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσει αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και σε επίπεδο λυκείου, όπως υποστηρίζουν σήμερα πολλές σημαντικές φωνές.

 

Πληροφοριακά, τα ΣΔΕ θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα με τον νόμο 2525/97, αποτελούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και Εθνικούς Πόρους.

 

Η ιδιαιτερότητα των ΣΔΕ είναι πως λειτουργούν εν μέρει με μόνιμους εκπαιδευτικούς και εν μέρει με ωρομίσθιους, με θέσεις που προκηρύσσονται κάθε χρόνο (κάτι σαν τις θέσεις των κρατικών ΙΕΚ) και καταλαμβάνονται βάσει πίνακα μοριοδότησης αναλόγως εμπειρίας και προσόντων. Κανονικά τα μαθήματα ξεκινούν μέσα στον Οκτώβρη και τελειώνουν τον Ιούνιο.

 

Πέρυσι, από το αρμόδιο φορέα, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), «ξέχασαν» να προκηρύξουν τις θέσεις των ωρομισθίων, πήραν άρον- άρον ωρομίσθιους αρχές Μάρτη(!) από τον προπέρσινο κατάλογο και τα περισσότερα ΣΔΕ της Ελλάδας αναγκάστηκαν να κάνουν αναπληρώσεις για να καλυφθούν οι απαιτούμενες ώρες για να αποφοιτήσουν οι μαθητές.

 

Φέτος, πάλι, είμαστε στα μέσα του Οκτώβρη και ακόμη δεν έχει βγει η προκήρυξη. Η δικαιολογία είναι πως επειδή τα ΣΔΕ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δεν έχουν κατατεθεί τα τεχνικά δελτία του ΕΣΠΑ για να εγκριθεί το κονδύλι!!! Αυτό έπρεπε φυσικά να έχει γίνει κάτι μήνες πριν, αλλά το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ μάλλον θα το «ξέχασε» κι αυτό… Όπως καταλαβαίνετε, και αύριο να κατατεθούν τα τεχνικά δελτία, το νωρίτερο που θα μπορέσουν να πάνε ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ΣΔΕ είναι ο… Φλεβάρης, αφού η προκήρυξη πρέπει να ακολουθήσει την έγκριση των δελτίων που απαιτεί ένα-δυο μήνες τουλάχιστον και φυσικά ισχύει ότι για όλες τις προκηρύξεις του δημοσίου…. Κατάθεση δικαιολογητικών, επεξεργασία, ανακοίνωση αποτελεσμάτων, κατάρτιση πινάκων, ενστάσεις, κάλεσμα επιτυχόντων κ.λπ.

 

Να φανταστείτε πως υπάρχουν ΣΔΕ που θα ξεκινούν να λειτουργούν με 1-2 εκπαιδευτικούς! Δηλαδή μόνο τον διευθυντή ή και τον υποδιευθυντή τους, όταν για ένα ΣΔΕ απαιτούνται καμιά δεκαριά εκπαιδευτικοί κατά μέσο όρο…

 

Και υπάρχουν κι άλλα προβλήματα… Πέρυσι, σε όλο το εξάμηνο υπήρχαν ΣΔΕ στην Αθήνα, όπου την καθαριότητα την έκαναν μαθητές και καθηγητές, επειδή πάλι κάποιος ξέχασε να προωθήσει προς έγκριση τα κονδύλια για τα συνεργεία καθαρισμού!!! Σκεφθείτε κάτι αντίστοιχο σε τυπικό σχολείο, να σας έλεγαν πως το σχολείο το καθαρίζουν μετά το μάθημα οι μαθητές, διότι δεν υπάρχουν καθαρίστριες!

 

Θα μου πείτε βέβαια, εδώ ολόκληρη η Ελλάδα βουλιάζει και εσύ μας λες για τα ΣΔΕ;

 

Ναι, διότι όλα αυτά τα μικρά- μικρά συνθέτουν την μεγαλύτερη εικόνα της παρακμής… Τα ΣΔΕ, η ανόητη κόντρα για τα θρησκευτικά, το αλαλούμ με τις αποδείξεις, η κατάντια των αστικών συγκοινωνιών όπου πληρώνει εισιτήριο ένας στους πέντε, οι παλινωδίες με τα τέλη κυκλοφορίας… Όλα αυτά τα φαινομενικά επουσιώδη συσσωρεύονται και προστίθενται στο σκορ αποτυχιών αυτής της κυβέρνησης…

 

Και να σας πω και κάτι; Δεν θεωρώ την υπόθεση των ΣΔΕ καθόλου επουσιώδη… Τίποτα σχετικό με την εκπαίδευση δεν είναι ασήμαντο, πολύ δε περισσότερο με την συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την δια βίου μάθηση. Και τελικά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με ανθρώπους που αποφάσισαν να κάνουν την υπέρβαση σε ένα στάδιο της ζωής τους, και να τους απογοητεύει με το να τους μεταχειρίζεται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 

Για όσους το σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή αυτό, αλλά και για όσους είναι υπεύθυνοι, ΝΤΡΟΠΗ τους.

 

Υ.Γ. Το πόσο «ενδιαφέρεται» το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. για τα ΣΔΕ μπορείτε να καταλάβετε πηγαίνοντας στη διεύθυνση http://sde.inedivim.gr/ , όπου σας ανακατευθύνει το ίδιο το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. μέσα από την κύρια ιστοσελίδα του, για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες…

Κάποιος «ξέχασε» να ανανεώσει το λογαριασμό ….. Η απόλυτη ξεφτίλα…

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Υπαρκτός σοσιαλισμός εντός της Ενωμένης Ευρώπης;

Με δημοψήφισμα έπεσε ο Κάμερον, με δημοψήφισμα και ο Ρέντσι;

Η ελληνική οικογένεια και οι εχθροί της

Τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν συζητούνται στην Ουάσιγκτον

Όταν ο Τσίπρας, ευτελίζει Εκκλησία και Δικαιοσύνη...

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©