Ο Νίκος Φίλης αλλοιώνει τη συζήτηση για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας

Δημοσιεύτηκε στις 05/10/2016 στην κατηγορία Πολιτική

Του Αχιλλέα Σκυριανού

Τελικά την αλήθεια για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την κωμωδία της αδειοδότησης την μάθαμε από εκεί που δεν το περιμέναμε… Από τον πληθωρικό –και στο λόγο του–, υπουργό Παιδείας κο Φίλη!

 

Σε συνέντευξή του στην φιλόξενη σε κυβερνητικά στελέχη Εφημερίδα των Συντακτών, σε ένα διάλειμμα από τις δηλώσεις του σχετικά με την εκκλησία, τα θρησκευτικά, την ορθή –κατά Φίλην– διαπαιδαγώγηση των ελληνόπουλων και άλλα τέτοια γραφικά, μας είπε και τη γνώμη του για το τηλεοπτικό γίγνεσθαι:

 

«Έπειτα από 27 χρόνια τελείωσε το καθεστώς της ασυδοσίας με τις λεγόμενες “προσωρινές” άδειες. Τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο που αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του χειμαζόμενου κοινωνικού κράτους. Για πρώτη φορά, κυβέρνηση δεν λειτούργησε με στερεότυπα τύπου παλιάς ή νέας διαπλοκής».

 

Λες και άκουγα τον Παππά… Τι καταλαβαίνει από όλη αυτή την ρητορική ο απλός πολίτης; «Όλα έγιναν για να τσιμπήσουμε τα 250 εκατομμύρια… Και ψίτ… πούσαι, ψηφοφόρε… Για σένα τα κάνω όλα… Για σένα βγήκα στο κλαρί και έγινα ρεντίκολο όλης της Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου με την υπόθεση των αδειών… Για να δώσω τα 250 εκατομμύρια στο “χειμαζόμενο κοινωνικό κράτος”, άσχετα αν τον χειμώνα τον φέραμε εμείς…».

 

Κανείς δεν κοιτάει τι γίνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Εδώ, στην Ελλάδα το κράτος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ελέγξει το τηλεοπτικό πεδίο και την ενημέρωση, και στις ΗΠΑ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρέδωσε την τεχνική επίβλεψη του παγκόσμιου διαδικτύου σε διεθνή μη κερδοσκοπική εταιρεία. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε το Σάββατο τη λήξη του συμβολαίου του με την ICANN, τη Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης, η οποία θα λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητος οργανισμός με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κυβερνήσεις, εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανώσεις. Οι ΗΠΑ κατείχαν τον έλεγχο της ICANN από τη σύστασή της το 1998. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της ICANN. Η ICANN είναι αρμόδια για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου, όπως .com ή .org, και επιπλέον ελέγχει τον βασικό κατάλογο διευθύνσεων στο Διαδίκτυο, το λεγόμενο DNS (Domain Name System), το οποίο αναλαμβάνει να συνδέσει κάθε διαδικτυακή διεύθυνση (π.χ www.politically.gr) με την αντίστοιχη αριθμητική διεύθυνση IP.

 

Εκεί το ζητούμενο είναι η ανεξαρτησία, εδώ η εξάρτηση…

 

Αυτό που δεν μας είπε στην εν λόγω συνέντευξη ο κος Φίλης είναι το γιατί η επιθυμία του τα θρησκευτικά από «ομολογιακό μάθημα να γίνουν μάθημα γνώσης των θρησκειών, με προτεραιότητα τη γνώση του ορθόδοξου πολιτισμού», συνδέεται με την αντιπαράθεση εκκλησίας- κράτους στην οποία έχει τεθεί επικεφαλής… Οι παλαιότεροι θυμόμαστε στα θρησκευτικά να μαθαίνουμε την υπεροχή της ελληνορθόδοξης πίστης –όπως και αν ορίζεται αυτό–, έναντι παντός άλλου(!) και οι ακόμη παλαιότεροι –όπως μου λέει ο πατέρας μου που πλησιάζει τα 90–, να μαθαίνουν απέξω απολυτίκια, ψαλμούς και το συναξαριστή (!)… Αυτά, σε συνδυασμό με μια ματιά στο βιβλίο θρησκευτικών του γιου μου πριν από λίγα χρόνια, όταν ήταν στις αρχές του Γυμνασίου, όπου έπεσα επάνω σε ένα σύγγραμμα με υπερβολικά λεπτομερή στοιχεία για την ιστορία των Ισραηλιτών που έφυγαν από την Αίγυπτο με ονόματα προφητών, βιβλικές λεπτομέρειες και ό,τι περιττή και άχρηστη πληροφορία μπορεί να βάλει ο νους σας, με έχουν πείσει πως η αναθεώρηση της διδακτέας ύλης είναι μια διαδικασία απαραίτητη και θα πρέπει να είναι συνεχής… Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από την εμμονή του κυρίου Φίλη με την εκκλησία.

 

Να ξεκαθαρίσουμε πως ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας δεν συνιστά παρά μία μεταφορική περιγραφή της απόστασης της σχέσης μεταξύ της λεγόμενης «οργανωμένης θρησκείας» και του κράτους. Σε ένα βαθμό υποδηλώνει την πρόθεση αλλαγής της υπάρχουσας συνθήκης εμπλοκής της εκκλησίας σε θέματα κρατικής αρμοδιότητας. Αν λοιπόν ο κύριος Φίλης, δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως ήγγικεν η ώρα να αναθεωρηθεί αυτή η σχέση, ή καλύτερα, αυτός ο βαθμός εμπλοκής, μάλλον διάλεξαν λάθος ώρα, διότι απλώς ανοίγουν άλλο ένα μέτωπο στην ήδη βεβαρυμένη ατζέντα των αντιπαραθέσεών τους με κοινωνικούς και άλλους φορείς και ομάδες.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ιδέα του διαχωρισμού δεν αποτελεί ελληνική πατέντα… Έχει υιοθετηθεί σαν σκέψη σε αρκετά κράτη, και μάλιστα στο καθένα οι βαθμίδες του διαχωρισμού διαφέρουν κι εξαρτώνται από την ισχύουσα νομική δομή και την κρατούσα κοινή άποψη όσον αφορά στη σωστή σχέση μεταξύ θρησκείας και πολιτικής. Και είναι σύνηθες φαινόμενο, στα πλαίσια μιας επιδιωκόμενης ισορροπίας, ενώ η πολιτική ενός κράτους διαχωρίζει με σαφήνεια τη σχέση Εκκλησίας- Κράτους, να υπάρχει μία σχέση «από μακριά κι αγαπημένοι», στο πλαίσιο της οποίας οι δύο θεσμοί δρουν ως ανεξάρτητα σώματα.

 

Στην Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε όλοι τι συμβαίνει. Αυτό το «από μακριά κι αγαπημένοι» είχε αναχθεί σε πραγματική τέχνη από τις τελευταίες προ-συριζαϊκές κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας και ας φαινόταν πως η δεξιά δεν κάνει βήμα χωρίς την εκκλησία… Απλά, αφενός η καλή σχέση με την εκκλησία βολεύει σε πολλές περιπτώσεις (τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας), και αφετέρου είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας αυτή η –κατά πολλούς λανθασμένη–, ελληνορθόδοξη πεποίθηση που πολλές φορές φτάνει στα άκρα συμπλέοντας με εθνικιστικές συμπεριφορές.

 

Χρησιμοποίησα τη λέξη «πεποίθηση» και όχι «παράδοση», διότι –από πολιτισμικής άποψης–, η ελληνορθόδοξη παράδοση υπάρχει και θα συνεχίζει να υπάρχει, δεν μπορεί να ξεριζωθεί από κανέναν Φίλη ή ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαν να απαρνιέσαι και την ιστορία σου ως λαός… Και για όσους έχουν πρόβλημα με αυτό, να τους θυμίσω πως το «κόλπο» δεν είναι να κλείνεις μάτια και αυτιά και να απαρνιέσαι αυτά που δεν σε βολεύουν, αλλά να μάθεις την ιστορία σου σωστά, συμπεριλαμβανομένων και των ιστορικών λαθών που έκανες ως λαός…

 

Αλλά θα περάσουν πολλά-πολλά χρόνια και πολλές-πολλές κυβερνήσεις μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να διδάσκουμε στα σχολεία τα ιστορικά μας λάθη…

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©