Πόσο κινδυνεύει ο κόσμος από τον «παράφρονα με τα πυρηνικά»;

Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2016 στην κατηγορία Φροντιστήριο

της Κατερίνας Παναγιώτου

Η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί άλλο ένα ζοφερό ορόσημο σε μια χρονιά με πολλά πλήγματα για την ασφάλεια της Βορειοανατολικής Ασίας. Πρόκειται για τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στο 2016, η οποία θα μπορούσε να είναι η πλέον καταστροφική με εκτιμώμενη απόδοση μεταξύ 10 και 20 κιλοτόνους. Σύμφωνα άλλωστε με το ελεγχόμενο από το καθεστώς Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δοκιμή αποσκοπούσε στον «έλεγχο της δομής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κίνησης» για πυρηνικές κεφαλές που μπορεί να τοποθετηθούν σε «μονάδες πυροβολικού Hwasong», με αναφορά ουσιαστικά σε μια κατηγορία βαλλιστικών πυραύλων που έχουν βεληνεκές από 300 έως 100 χιλιόμετρα. Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση, συνεχιζόταν με την προσθήκη ότι «η τυποποίηση των πυρηνικών κεφαλών θα επιτρέψει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει στην παραγωγή μιας ποικιλίας μικρότερων, ελαφρύτερων και ευρείας γκάμας πυρηνικών κεφαλών».

 

Πέρα από τις δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων το 2016, η Πιονγκγιάνγκ εξέλιξε σημαντικά τους βαλλιστικούς πυραύλους της κατά το τελευταίο έτος. Μετά από κάποιες αρχικές δυσκολίες και αποτυχίες, το πρωτόλειο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στις 24 Αυγούστου, όταν πύραυλος που εκτοξεύτηκε υποβρυχίως έκανε πτήση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων. Όσο για το πρόγραμμα χερσαίων εκτοξεύσεων, η πιο πρόσφατη επιτυχημένη δοκιμή ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου με τρεις εκτεταμένου βεληνεκούς πύραυλοι Σκουντ (οι γνωστοί ως ER scuds)που εκτοξεύτηκαν από έναν αυτοκινητόδρομο και κάλυψαν απόσταση χιλίων μέτρων προς το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο. Το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης τεχνολογίας πυρηνικών όπλων και συστημάτων διανομής της Βόρειας Κορέας, συνιστά μείζονα απειλή για τη σταθερότητα της Ανατολικής Ασίας γενικότερα όπως και για τους συμμάχους των ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ειδικότερα.

 

Η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ θα αποτελούσε μια πολιτικά σπασμωδική αντίδραση με μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν με έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις αρχές του περασμένου Μαρτίου δεν εμπόδισαν  τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει στις πρόσφατες δοκιμές της ή να βελτιώσει την τεχνολογία των πυραύλων της. Άλλωστε ήδη μιλάμε για την πλέον απομονωμένη οικονομικά και διπλωματικά χώρα στον κόσμο κάτι που ακυρώνει τις καλές προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα τυχόν επιβολής επιπλέον κυρώσεων, σε βάρος της.

 

Η Κίνα που αποτελεί την τελευταία σανίδα οικονομικής σωτηρίας της Πιονγκγιάνγκ είναι πολύ δύσκολο (αν όχι ακατόρθωτο) να πειστεί να σφραγίσει τα σύνορά της κι έτσι η πλήρης απομόνωση δεν θα είναι δυνατή. Είναι σαφές ότι πίσω από τη σχέση αυτή υπάρχουν ισχυρότατα πολιτικά κίνητρα για το Πεκίνο, που ακόμη κι αν δεν εγκρίνει τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας, τη βλέπει ως ασπίδα έναντι των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα. Ταυτόχρονα, η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας με αιχμή τη διένεξή τους για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την επέκταση της αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα δίνουν στο Πεκίνο ελάχιστα κίνητρα να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των κυρώσεων. Εξάλλου, η Κίνα βασίζεται σε μια σχετικά μικρή αλλά βιώσιμη πυρηνική ισχύ. Αν λοιπόν η αμερικανική πυραυλική άμυνα περιορίσει τη δυνατότητα των κινεζικών όπλων να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ, τότε θα μειωθεί αυτόματα η αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της Κίνας. Κάτι που προοδευτικά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δίλημμα μεταξύ των δράσεων που αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον για να προστατεύσει τους συμμάχους της και των κινήσεων στις οποίες θα προχωρήσει η Κίνα προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των δικών της πυρηνικών όπλων.
 

Επίσης το να οδηγηθεί η Βόρεια Κορέα πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δύσκολο και γίνεται ακόμη δυσκολότερο όσο η Πιονγκγιάνγκ σημειώνει πρόοδο στην τεχνολογία κατασκευής και εκτόξευσης των όπλων της.
 

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή της Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται μεταξύ των προκλήσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι ενώ δεν υπάρχει εύκολος τρόπος επίλυσης ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, πρέπει τουλάχιστον η Ουάσιγκτον να προσπαθήσει να αποτρέψει μια κλιμάκωση της κατάστασης σε εκτεταμένη σύγκρουση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας επικίνδυνος δικτάτορας αυτό όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ενεργεί πέρα από τη λογική. Μάλιστα οι πλέον σκληροί «συμβουλεύουν» την αμερικανική ηγεσία  να διατυπώσει σαφή προειδοποίηση πως η χρήση πυρηνικού όπλου από τη Βόρεια Κορέα θα οδηγήσει αμέσως σε «αφανισμό της χώρας είτε με πυρηνικά είτε με συμβατικά μέσα». Σε κάθε περίπτωση η αποτροπή είναι ένας στόχος που για την ώρα έχει όλα τα περιθώρια να ευοδωθεί.

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μόνιμη συζήτηση το «βαίνομεν προς εκλογάς»

Η πολυεπίπεδη κρίση στην Ευρασία θυμίζει τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Τα τρία πολιτικά αφηγήματα του Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Μεσογειακή Σύνοδος, ένα ωραίο προϊόν προς πώληση

Πόσο θα επηρεαστεί η αμυντική πολιτική της Ευρώπης από το brexit;

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©