Πιο ρεαλιστές δανειστές, πιο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση ζητάει ο Στουρνάρας

Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2016 στην κατηγορία Τάσεις

του Καλλικέλαδου

Μια ρεαλιστική πολιτική, απέναντι από την αριστερή ιδεοληψία της κυβέρνησης, αλλά και κόντρα στις ανελαστικές και κατ' επανάληψη διαψευσθείσες εμμονές των θεσμών, σκιαγράφησε ο διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τη μια μεριά μείωση του πλεονάσματος κι από την άλλη επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν τη χώρα από την οικονομική και αναπτυξιακή στασιμότητα.

 

Πρόκειται για μια συνταγή πάνω στην οποία συμφωνούν οικονομολόγοι και έμπειροι παράγοντες της αγοράς, που όμως έχει δυο μεγάλους αντιπάλους: Τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης, που κάνει τα ανοίγματά της με κόπο, αμφιθυμία και καθυστερήσεις, αλλά και τις ανελαστικές θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών, ιδιαίτερα του ΔΝΤ.

 

Οι απόψεις του Γιάννη Στουρνάρα κινούνται σε μια συνεπή γραμμή και είναι σαφές ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον ενός εκ των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο διοικητής της ΤτΕ έχει συζητήσει αυτές τις θέσεις του, μεμονωμένα ή ως μέρος μιας γενικότερης οικονομικής πλατφόρμας, με σειρά παραγόντων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, από διαφορετικές θέσεις ο καθένας.

 

Αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων είναι να έχει διαμορφωθεί ένας άτυπος κύκλος τεχνοκρατών, ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και πανεπιστημιακών, οι οποίοι καλλιεργούν, επηρεάζουν, στηρίζουν, προσδίδουν δυναμική και διαδίδουν την πλατφόρμα Στουρνάρα. Ο κύκλος αυτών των ανθρώπων έχει εντοπιστεί κι από τους δανειστές, οι οποίοι έσπευσαν να συναντήσουν τον κ. Στουρνάρα και -παράλληλα με τις υπό στενή έννοια αρμοδιότητες του, όπως η παρακολούθηση κι η συμβολή του στην αναδιάρθρωση των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών- επεδίωξαν να ανιχνεύσουν τόσο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που προκρίνει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, όσο και τους τρόπους που αυτό το μείγμα θα μπορούσε να δοκιμαστεί στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

 

Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει ότι υπό προυποθέσεις μπορεί η εθνική οικονομία να υπερβεί την κρίση και να ανοίξει έναν ενάρετεο κύκλο ποιοτικής ανάπτυξης. Αρκεί, βέβαια, να μειωθούν οι προσδοκίες για το πλεόνασμα βραχυπρόθεσμα και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με κύριο άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο.

 

Σε κάθε περίπτωση, το μείγμα οικονομικης πολιτικής που προτείνει ο κ. Στουρνάρας αποτελεί ένα "εθνικό plan b" σε περίπτωση που οι συμβατικές πολιτικές δυνάμεις συνεχίσουν να επιδεικνύουν αναποτελεσματικότητα, αδυναμία εφαρμογής της μόνης πολιτικής που απέδωσε παγκοσμίως και διάρρηξη των σχέσεών τους με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μόνιμη συζήτηση το «βαίνομεν προς εκλογάς»

Η πολυεπίπεδη κρίση στην Ευρασία θυμίζει τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Τα τρία πολιτικά αφηγήματα του Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Μεσογειακή Σύνοδος, ένα ωραίο προϊόν προς πώληση

Πόσο θα επηρεαστεί η αμυντική πολιτική της Ευρώπης από το brexit;

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©