Η βούληση για μεταρρυθμίσεις είναι το πρωτεύον

Δημοσιεύτηκε στις 16/06/2020 στην κατηγορία Οικονομία

Η εξασθένηση βασικών οικονομικών δεικτών ήταν ορατή στα τέλη του περασμένου έτους.

 

Το τρίτο τρίμηνο του 2019 η μισθολογική δαπάνη σημείωσε μείωση (πρώτη φορά ύστερα από επτά τρίμηνα). Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ ήταν μειωμένο 0,7% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο και αυξημένο μόνο 1 ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

 

Φέτος, το πρώτο δίμηνο τα φορολογικά έσοδα έφεραν εμφανή σημάδια κόπωσης, υστερούσαν έναντι των στόχων.

 

Ενώ στο τρίμηνο το ΑΕΠ ήταν μειωμένο 0,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και (κάτι που είναι σημαντικό…) η βασική αιτία ήταν η μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου 6,4%. Με δυο λόγια, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση (μέσα Μαρτίου) η δυναμική της ελληνικής οικονομίας ήταν ασθενική. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία. Πού οφείλεται; Στην απουσία μεγάλων, αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

 

Βλέπετε η εξέλιξη δεν ήταν ξαφνική, δεν υπήρχε μια ισχυρή μηχανή που αιφνιδίως άρχισε να καίει λάδια, δεν τροχοδρομούσε η ελληνική οικονομία προς τη μεγάλη απογείωση και, ξαφνικά, πάτησε φρένο κι έκατσε στο έδαφος – όπως ισχυρίζεται μέρος της αντιπολίτευσης.

 

Η ελληνική οικονομία ασφυκτιούσε από βαριές παθογένειες, εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και μιας ενδημικής κοινωνικοπολιτικής αδυναμίας να υλοποιήσει ώριμες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να πάψει να σέρνει τα πόδια της με αναιμικούς ρυθμούς της τάξης του 1% ετησίως, να διεκδικήσει υψηλούς ρυθμούς και, κυρίως, να αλλάξει τροχιά.

 

Η απουσία τέτοιων μεταρρυθμίσεων εξηγεί την εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας. Το φρένο, με άλλα λόγια, το πάτησε (διαχρονικά το πατάει…) εκείνη η Ελλάδα που δεν θέλει αλλαγές.

 

Τώρα, όμως, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποκτά ειδικό βάρος. Αν δεν γίνουν, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε επάξια στην ιστορική ευκαιρία που αντιπροσωπεύουν τα 50+ δισ. ευρώ που αναμένεται να διατεθούν στη χώρα μας την προσεχή επταετία. Ητοι, τα 32 δισ. από το 2021 έως το 2024 κι επιπλέον 20 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ, από το 2021 έως το 2027.

 

Σχηματικά, θα πρέπει να είμαστε ικανοί να διεκδικούμε και να απορροφούμε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, ποσά θηριώδη για τα μέχρι σήμερα ελληνικά οικονομικά δεδομένα αλλά και τις μέχρι σήμερα ελληνικές ικανότητες σχεδιασμού και ορθολογικής απορρόφησης.

 

Για να αποφευχθούν γνωστές θλιβερές ιστορίες του παρελθόντος και για να καρπωθεί πλήρως η χώρα το αναπτυξιακό όφελος, θα πρέπει να υποδεχθούμε τα 50+ δισ. έχοντας θεσπίσει ένα σύγχρονο, διαφανές πλαίσιο εύπλαστων και ισχυρών θεσμών και κανόνων και αφού υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει.

 

Τα 50+ δισ. δεν θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα· αν η χώρα δεν θελήσει να μεταμορφωθεί, τα 50+ δισ. δεν θα κάνουν τίποτα – πιθανότατα ούτε καν θα απορροφηθούν. Τα 50+ δισ. μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να μεταμορφωθεί αν η ίδια, πράγματι, το επιθυμεί. Αν, δηλαδή, η ελληνική κοινωνία έχει τη βούληση και βρει και τη δύναμη να μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτή η απόφαση είναι το κύριο, το σημαντικό, το πρωτεύον. Τα λεφτά βοηθούν, αλλά έπονται.- 

 

Κώστας Καλλίτσης- Η Καθημερινή

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©