Τι έδειξε η έρευνα του ΡΕΥΜΑτος για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε στις 14/04/2020 στην κατηγορία Τάσεις

Το ΡΕΥΜΑ διεξήγε διαδικτυακή έρευνα με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου για να προσδιορίσει τις βασικές απόψεις των μελών και των φίλων του με αφορμή την επιδημία του COVID-19.Η έρευνα ολοκληρώθηκε 8-11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ του 2020 και συγκεντρώθηκαν 353 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από τα μέλη και τους φίλους του ΡΕΥΜΑτος.

 

Τα βασικά συμπεράσματα, όπως μπορείτε να δείτε στα αποτελέσματα της έρευνας που ακολουθούν, είναι ότι οι απαντήσεις καταγράφουν πολύ υψηλή αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων, πολύ υψηλή προσδοκία για κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, αμφισβήτηση της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, προβληματισμός για τις ατομικές ελευθερίες αλλά και στροφή στην εθνική αυτάρκεια.

 

Σημαντικά ζητήματα θέτει, μεταξύ άλλων, η απάντηση στο ερώτημα Δ, όπου προκύπτει μια περίπου ισόρροπη απάντηση (54% έναντι 46%) στο ερώτημα εάν οι ερωτώμενοι είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν μέρος της ιδιωτικότητάς τους (ουσιαστικά της ελευθερίας τους) με αντάλλαγμα μεγαλύτερη ασφάλεια, δηλαδή προστασία από επιδημίες, εγκληματικές ενέργειες κλπ.

 

Το διακύβευμα "περισσότερη ελευθερία ή μεγαλύτερη ασφάλεια" εκτιμούμε ότι θα είναι από τα κυρίαρχα στο δημόσιο διάλογο σε ολόκληρη τη Δύση, κατά το προσεχές διάστημα.

 

Αντίστοιχες συζητήσεις είχαν έλθει στο προσκήνιο και μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και το αμερικανικό Πεντάγωνο. 

 

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα πορίσματα της έρευνας σχετικά με τις υψηλές προσδοκίες από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του εγκλεισμού λόγω κορονοϊού, ενώ παράλληλα μειωμένες είναι οι προσδοκίες για αντίστοιχες παρεμβάσεις από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ωστόσο, τα προβλήματα στις οικονομίες της Ευρώπης θα έχουν τόσο πολλά κοινά σημεία -θα είναι συμμετρικά- που θα είναι πολύ δύσκολο -έως αδύνατο- να αντιμετωπιστούν σε εθνική βάση.

 

Πολλώ δε μάλλον, που δομικού τύπου λειτουργίες της οικονομίας, όπως η χάραξη νομισματικής πολιτικής, έχει μεταφερθεί από τα κράτη - μέλη στα όργανα της ευρωζώνης, κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

 

Όλα αυτά, μένει να τα δούμε και να τα αναλύσουμε μετά την ολοκλήρωση της περιόδου κατά την οποία μπήκε "λουκέτο" στις οικονομίες των δυτικών κοινωνιών.

 

Αφού ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν, σας γνωστοποιούμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

 

Α) Πώς αξιολογείτε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις:

 

1) Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία, ενίσχυση και λειτουργία του ΕΣΥ

 

 

2) Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της λειτουργίας σχολείων, επιχειρήσεων κλπ

 

 

3) Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κίνησης των πολιτών

 

 

4) Σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

 

 

Β) Η λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας σε όλες τις εκφάνσεις της (κίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων κλπ) διευκόλυνε την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας. Μετά το τέλος της κρίσης πιστεύετε πως πρέπει να: (επιλέξτε τη πρόταση που σας εκφράζει περισσότερο)

 

 

Γ) Ο περιορισμός ατομικών ελευθεριών προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η επιδημία: (επιλέξτε την πρόταση που σάς εκφράζει περισσότερο)

 

 

Δ) Η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης κάθε ατόμου σε ό,τι αφορά την κίνηση του και την γενική κατάσταση της υγείας του. Είστε διατεθειμένος να παραχωρήσετε το δικαίωμα της ιδιωτικότητας προκειμένου να εντοπίζεται εγκαίρως μια επιδημική ή και εγκληματική κατάσταση;

 

 

Ε) Οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της επιδημίας είναι δεδομένες. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για τον περιορισμό της ανεργίας και της ύφεσης:

 

 

 

ΣΤ) Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά αλληλεγγύης. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πιθανότερη συνέπεια:

 

 

Η) Η εθνική οικονομία για να θωρακιστεί απέναντι σε μεγάλες κρίσεις όπως αυτή του κορωνοϊού θα πρέπει να: (επιλέξτε την απάντηση που σάς εκφράζει περισσότερο από όλες)

 

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©