Πόσο θα επηρεαστεί η αμυντική πολιτική της Ευρώπης από το brexit;

Δημοσιεύτηκε στις 09/09/2016 στην κατηγορία Ευρώπη

Της Κατερίνας Παναγιώτου

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να κάνει κάποιες αλλαγές στον τομέα της αμυντικής της πολιτικής μετά το Brexit, αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει πρώτα, σε συνεργασία με οικονομολόγους, ερευνητές ακόμη και διανοούμενους να συζητήσει τρία σημαντικά ερωτήματα:

 

Ποιο είναι το πρόβλημα, πώς θα μπορούσε να αναζητηθεί μια λύση και ποιον αφορά στην ουσία μια τέτοια αναπροσαρμογή;

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα αξίζει να προβληματιστούμε για το αν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό παίκτη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2015 η Βρετανία είχε τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Διαθέτει εταιρίες κολοσσούς του τομέα που κάνουν χρήση τεχνολογίας αιχμής. Είναι μια απ' τις -μόλις- δύο ευρωπαϊκές δυνάμεις που διαθέτουν σύστημα αποτροπής πυρηνικής απειλής. Από την πλευρά των δυνατοτήτων της σε επίπεδο ήπιας ισχύος, βρίσκεται μεταξύ των ελάχιστων εκείνων ευρωπαϊκών χωρών που καλύπτουν το στόχο του 0,7 % στον τομέα της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας. Μ' άλλα λόγια, όπως κι αν το δει κανείς, αναμφισβήτητα η Βρετανία συμβάλλει σημαντικά στον στρατηγικό τομέα της Ευρώπης

 

Κάτι που εξίσου πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι ότι η Βρετανία ως μέλος της ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας. Αυτό σημαίνει ότι έδωσε προτεραιότητα στο ρόλο του ΝΑΤΟ και στη συνεργασία με τη Γαλλία σε βάρος της ανάπτυξης μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας.

 

Κι ενώ είναι αμφίβολο αν η Δύση και η Ευρώπη ειδικότερα ξέρει πώς να κάνει τον κόσμο πιο ειρηνικό και δημοκρατικό, το περιβάλλον των διεθνών πολιτικών εξελίξεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μη-μελετημένες κινήσεις

 

Κι αν μπορούσε να βρεθεί μια λύση, πώς περίπου θα ήταν αυτή;

 

Αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά που οι αρνητικές συνέπειες του Brexit είναι προφανείς, η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, που ανακύπτουν από την έξοδο της Βρετανίας, η οποία πολλές φορές ενήργησε αποτρεπτικά στην ανάπτυξη, ακόμη και την πρόοδο των ευρωπαϊκών θεσμών στον τομέα της άμυνας. Ίσως λοιπόν τώρα να πρέπει να δοθεί διαφορετική βάση στην άποψη εκείνων που επιμένουν ότι η ΕΕ είναι ανάγκη να πάψει να κρύβεται πίσω από άλλοθι συμμετοχής των χωρών-μελών της σε διεθνείς οργανισμούς άμυνας και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την ανάγκη δικής της αμυντικής υπόστασης. Αυτή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια μεταστροφή σε μια Ευρώπη που θα παρέχει ασφάλεια και δεν θα είναι πηγή ανασφάλειας.

 

Στο σημείο αυτό, ξεχωριστή αξία έχει η πρόταση εκείνων που θέλουν να μείνει ανοιχτό ένα παραθυράκι για μια «κατά περίπτωση νομολογία», με βάση την οποία δεν θα αποκλείεται ακόμη και η συμμετοχή της Βρετανίας. Ολοκληρωμένη η πρόταση αυτή, τονίζει πως η ΕΕ πρέπει να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για τους Βρετανούς ενώ την ίδια ώρα θα εξελίσσεται και θα προχωράει μπροστά.

 

Όσο για το ποιος τελικά θα χρειαστεί να επωμιστεί το βάρος της αλλαγής, πρέπει να συνυπολογιστούν συγκεκριμένοι παράγοντες.

 

Το βέβαιο είναι ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, τα δύο εναπομείναντα κράτη με τη μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ δηλαδή η Γαλλία και η Γερμανία θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στην οικοδόμηση της υπόστασης της ΕΕ σε επίπεδο στρατηγικής. Τα άλλα κράτη-μέλη θα παρακολουθούν και η ανάμιξή τους θα αποφασιστεί εν πολλοίς από τις γερμανικές και τις γαλλικές ενέργειες και όχι τόσο από τις πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών θεσμών. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά λένε διεθνείς σχολιαστές, προκειμένου να πετύχει μια γαλλο-γερμανική συνεργασία θα πρέπει η Γαλλία να αποκτήσει λίγη γερμανική συνείδηση και η Γερμανία μια ιδέα από γαλλική συνείδηση.

 

Η Γαλλία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πραγματιστική, αλλά σε επίπεδο αρχών συγκροτημένη στάση που θα επιτρέπει την καλύτερη κατανομή των βαρών μεταξύ των Ευρωπαίων. Εξίσου η γαλλική πολιτική στην Αφρική είναι ανάγκη να ακολουθήσει θετική εξέλιξη μέσω μιας περαιτέρω αποστασιοποίησης από τους ηγέτες που λίγο ενδιαφέρονται για το καλό του λαού τους. Μια αναδυόμενη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που θα συνδυάζει την αποφασιστικότητα των Γάλλων με τη σύνεση των Γερμανών θα μπορούσε να βελτιώσει κι αυτήν ακόμη την αποτελεσματικότητα εθνικών πολιτικών επιλογών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με σχολιαστές θα στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στη Ρωσία του Πούτιν να αποφύγει τα λάθη που έγιναν στη Λιβύη και να μοιραστεί το βάρος για να επιστρέψει η σταθερότητα σε χώρες όπως το Μάλι ή η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.-

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκληση για την Ανοικτή Κοινωνία, η ικανοποίηση των νέων αναγκών του ανθρώπου

Η αγραμματοσύνη, οδηγεί σε βέβαιη ήττα

Απορρίμματα κι απόβλητα, δεν ενοχλούν το πολιτικό κατεστημένο

Η Ευρώπη, ανάμεσα στη Μέρκελ και τη Λεπέν

Κι όμως, ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δώσει με αξιώσεις τη μάχη της οικονομίας

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©