Απορρίμματα κι απόβλητα, δεν ενοχλούν το πολιτικό κατεστημένο

Δημοσιεύτηκε στις 09/09/2016 στην κατηγορία Κληρονομιά

Του Καλλικέλαδου

Πόσοι είναι οι τομείς πολιτικής, από τους οποίους μπορεί να κριθεί το πολιτικό προσωπικό μιας χώρας; Στις σύγχρονες κοινωνίες, ασφαλώς είναι περισσότεροι από όσοι παλαιότερα. Στους νεοεμφανισθέντες τομείς, συμπεριλαμβάνεται και η διαχείριση απορριμμάτων.

 

Είναι απίστευτος ο βαθμός χρεοκοπίας του πολιτικού κατεστημένου κάθε βαθμίδας, (κεντρικής, περιφερειακής, τοπικής) κι είναι απίστευτα πολλές οι αποδείξεις που υπάρχουν ενώπιον του πολίτη, καθημερινά. Για παράδειγμα, η αυτοδιοίκηση στην Πελοπόννησο, δίνει εξετάσεις πολιτικής ανευθυνότητας στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Με την πίεση των πραγμάτων, αφού η Πελοπόννησος είναι γεμάτη από κλειστές χωματερές, για τις οποίες η χώρα πληρώνει τεράστια πρόστιμα, στερείται ΧΥΤΑ, ενώ οι δρόμοι των πόλεων και των χωριών γεμίζουν συχνά με σκουπίδια που μένουν για πολλές μέρες, ακόμα και μήνες εκεί, βορά στα έντομα, στα τρωκτικά και στις ασθένειες που αυτά κουβαλούν.

 

Επί τέλους, τον Ιούλιο η αυτοδιοίκηση της Πελοποννήσου συμφώνησε σε ένα κοινό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο είδαν με ανακούφιση οι πολίτες. Μόλις ενάμιση μήνα αργότερα, χθες, 7 Σεπτεμβρίου, οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου πήραν πίσω τις υπογραφές τους, με δικαιολογίες του τύπου «άλλο κείμενο υπογράψαμε, άλλο εστάλη στο υπουργείο». Κι αντί ένα τέτοιο, ήσσονος σημασίας θέμα να λυθεί με ένα τηλεφώνημα, ουσιαστικά η αυτοδιοίκηση μετά το ένα καθοριστικό βήμα μπροστά του Ιουλίου, κάνει τώρα δυο πίσω, διαιωνίζοντας την τριτοκοσμική κατάσταση στην Πελοπόννησο και καταδικάζοντας τους κατοίκους να ζουν –από άποψη καθαριότητας- σε συνθήκες βραζιλιάνικων «φαβέλας» ή φτωχογειτονιών του Μπαγκλαντές.

 

Συγχρόνως η Ελλάδα παραμένει έως σήμερα η μόνη χώρα που δεν διαθέτει χώρο επεξεργασίας και ταφής επικίνδυνων αποβλήτων. Τα πρώτα πρόστιμα από τις Βρυξέλλες έφτασαν στην Αθήνα το 2009 κι έκτοτε, συνεχίζουμε να πληρώνουμε από τα χρήματα που με απίστευτη δυσκολία καταβάλει ο εργαζόμενος Έλλην πολίτης. Μετά από τη λήξη της προθεσμίας που είχε τεθεί στην Ελλάδα το 2009 (δηλαδή μετά το 2013) ξανάρχισε η επιβολή προστίμων. Κι από χθες, το πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων ευρώ θα αυξάνεται κατά 30.000 ευρώ ημερησίως, όσο καθυστερούμε να εφαρμόσουμε την κοινοτική νομοθεσία.

 

Με ποια νομιμοποίηση οι εκλεκτοί μας στην αυτοδιοίκηση και στις αρμόδιες καρέκλες των υπουργείων διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα σε πρόστιμα; Ποιοι γραφειοκράτες μπλέκουν τις αποφάσεις με τα έγγραφα που αποστέλλονται στον Γαργαντούα της γραφειοκρατίας, ο οποίος όλα τα αλέθει; Ως πότε οι ανάγκες του πολίτη θα μπαίνουν σε δεύτερη, τρίτη, νιοστή μοίρα;

 

Το ζήτημα των απορριμμάτων και των αποβλήτων αποτελεί απτό παράδειγμα της ποιότητας ζωής, που εξασφαλίζει στους πολίτες το κατεστημένο αυτού του τόπου. Η «βιτρίνα» του, είναι τα βουνά των σκουπιδιών σε πόλεις και χωριά, μέσα στους δρόμους, ανάμεσα στα σπίτια, δίπλα στα σχολεία...

 

Είμαστε αρκετά ανεκτικοί σε μερικά πράγματα, αλλά ως πότε;

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©