Ναι στα αντιρρυπαντικά αυτοκίνητα, αλλά ναι και στη βελτίωση του σημερινού στόλου

Δημοσιεύτηκε στις 04/11/2019 στην κατηγορία Οικονομία

του Σωτήρη Ταγκόπουλου

 

Βλέπω την παρουσίαση του ΙΟΒΕ για τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων και προτάσεις για βελτίωση του στόλου αυτοκίνητων στην χώρα μας όσον αφορά στους ρύπους που παράγονται από αυτόν τον στόλο.

 

Είδα επίσης σε διάφορους πίνακες, πού κατατάσσεται η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες - δεν είμαστε και στα καλυτέρα επίπεδα...- και τέλος είδα και πίνακες με αποτύπωση ενδεχομένων βαρών στο δημοσιονομικό τομέα αν δοθεί βοήθεια στον καταναλωτή για να αλλάξει το αυτοκίνητό του.

 

Τα σενάρια για επιδότηση της απόκτησης αυτοκίνητων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας – ή, πιο σωστά, «λιγότερο ρυπαντικά» - δείχνουν πόσο θα βελτιωθεί η κατάσταση στην επιβάρυνση της ατμοσφαίρας στην χώρα μας αλλά και την αποφυγή νέων τελών άνθρακα.

 

Ομολογουμένως πολύ καλή η παρουσίαση του θέματος και μάλλον επηρέασαν και τον αρμόδιο υπουργό.

 

Διαβάζοντας την, όμως, μου γεννήθηκαν μερικά ερωτηματικά και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας σε μια προσπάθεια να δούμε το θέμα και από άλλες σκοπιές.

 

Στην Ελλάδα εισήχθησαν το 2018 λίγο πάνω από 100.000 καινούργια αυτοκίνητα και κυκλοφορούν πάνω από 4-5 εκατομμύρια ΙΧ επίσης. Έχουμε δε έναν από τους πιο γερασμένους στόλους!

 

Πρεπει δηλαδή σιγά- σιγά να αλλάξουν μερικά εκατομμύρια αυτοκίνητα!

 

Δυστυχώς δεν έχουμε στην Ελλάδα παραγωγή αυτοκινήτων!

 

Τα όποια κίνητρα δοθούν – αφού πάρουν βέβαια έγκριση από τους εταίρους, και αυτοί γιατί να μην την δώσουν άλλωστε, από αυτούς θα αγοράσουμε– θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ίσως με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να λογαριάσουμε το κόστος εισαγωγής.

 

Στην Ελλάδα βέβαια τα αυτοκίνητα που συντηρούνται σωστά, διατηρούνται περισσότερα χρόνια, λόγω της εύνοιας του κλίματος.

 

Μήπως θα πρέπει να γίνει και μια εκτίμηση της επιβάρυνσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας αν πριμοδοτήσουμε αυτή την αλλαγή;

 

Μήπως να γίνει εκτίμηση και προώθηση καλύτερης συντήρησης του στόλου που δίνει και δουλειές σε ντόπιους τεχνίτες;

 

Μήπως αν γίνει μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν παράπλευρες εργασίες σε συντήρηση, ανάπτυξη βιοτεχνιών ανταλλακτικών και (γιατί όχι;) μήπως ανοίξει η όρεξη κάποιων να γίνει και στην χώρα μας μια σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας βιομηχανίας στον τομέα αυτόν;

 

Ας δούμε μήπως οι Έλληνες τεχνικοί, επιστήμονες, εφευρέτες, εταιρείες πετρελαίων μπορούν να αναπτύξουν συστήματα που θα βοηθήσουν τον σημερινό στόλο να έχει λιγότερους ρύπους. Ίσως να θελήσουν να βοηθήσουν και οι εισαγωγείς αυτοκίνητων που έχουν, νομίζω, δύναμη να κάνουν κάτι για την χώρα τους.

 

Άλλωστε με βραδύτερο ρυθμό θα μπουν νέα αυτοκίνητα στην χώρα έτσι κι αλλιώς, γιατί να βιαστούμε τώρα που έχουμε ανάγκες και σε άλλους τομείς σε προτεραιότητα πχ εθνικής άμυνας, κοινωνικές δαπάνες και κρατικές επενδύσεις;

 

Επίσης, θα εξοικονομήσουμε πόρους και στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.

 

Βέβαια θα πρέπει να αναπτυχθούν αντιστάσεις στις κινήσεις μπιλιάρδου που μπορεί να μας επιβάλουν μέσω πχ της οδηγίας ρύπων κλπ. που δεν θα μας επιτρέπει να κάνουμε τίποτα εκτός να αγοράζουμε τα αυτοκίνητα που θα παράγουν άλλες χώρες.

 

Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα κατανοήσουν τις ανάγκες μας αφού άλλωστε δεν θα θέλουμε περισσότερα δανεικά για να αγοράζουμε νέα καταναλωτικά αγαθά!- 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©