Η αλήθεια για τις κυβερνητικές εξαγγελίες προς τη μεσαία τάξη

Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2019 στην κατηγορία Οικονομία

Οι μειώσεις φόρων είναι ένα βήμα απαραίτητο για να επανεκκινήσει η οικονομία και αυτονοήτως θα χαιρετίζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία.

 

Επειδή όμως, οι μειώσεις φόρων δεν στερούνται κοινωνικού προσήμου, καλό είναι να αξιολογήσουμε ποιους αφορούν οι παρεμβάσεις που επέλεξε η κυβέρνηση να κάνει στο φορολογικό πεδίο και αν αυτές υποστηρίζουν την επιδιωκόμενη ανάπτυξη.

 

Η μείωση του φόρου κερδών των εταιρειών από 28 σε 24% και η μείωση του φόρου μερισμάτων από 10 σε 5%, είναι θετική αλλά δεν έπρεπε να είναι η κύρια προτεραιότητα. Αφορά μόνο στις έχουσες ήδη κέρδη εταιρείες και δεν υποστηρίζει το βασικό ζητούμενο της Ελληνικής οικονομίας, μιας και τα διανεμόμενα κέρδη κυρίως ενισχύουν το ατομικό εισόδημα των μεριδιούχων και δεν επανεπενδύονται.


Θα ήταν πολλαπλώς χρησιμότερο, αν το ισόποσο αυτής της επιλογής κάλυπτε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών άμεσα – και όχι το β΄ εξάμηνο του 2020 – διότι, με αυτόν τον τρόπο:


• θα ενισχύαμε την ανταγωνιστικότητα όλων των εταιρειών – και των ζημιογόνων –


• θα απολαμβάναμε το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου πολλαπλασιαστή και


θα θεραπεύαμε το κόστος που προκάλεσε η αύξηση του κατώτατου μισθού, που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Θα ήταν επίσης πολλαπλώς χρησιμότερο, αν είχε επιλεγεί η μείωση ή και κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Θα ήταν μέτρο άμεσης ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των αυτοεργοδοτούμενων, επιστημόνων, τεχνιτών και επαγγελματιών. Το εν λόγω μέτρο δεν αντισταθμίζεται παρά ελάχιστα, από την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%.

 

Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε την αναβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια, εκτιμήθηκε πόσο εισόδημα από τις εν λόγω κατηγορίες αυτοεργοδοτούμενων θα μεταφερθεί στην «μαύρη» οικονομία;


Θα ήταν επίσης πολλαπλώς χρησιμότερο, αν είχε επιλεγεί η ενίσχυση παραγωγικών κλάδων της οικονομίας μέσω φορολογικών κινήτρων. Η άμεση απαλλαγή των ασφαλίστρων για παράδειγμα, όχι μόνο θα αύξανε την απασχόληση και τον κύκλο εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά θα ανακούφιζε και τις δημόσιες δαπάνες είτε υγείας είτε αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές.

 

Αυτή, η πρώτη ανάγνωση των φορολογικών παρεμβάσεων που εξαγγέλθηκαν, δίνει το δικαίωμα να επισημάνουμε – τώρα που είναι νωρίς και όλοι απολαμβάνουν υψηλής δημοφιλίας – πως η τιμωρία της κυβέρνησης θα έρθει από την μεσαία τάξηκαι νωρίτερα απ’ ότι φοβούνται, εάν κάποιοι νομίζουν πως μπορούν με ψίχουλα να εξαπατούν μια κοινωνία καταπονημένη από την φοροεπιδρομή των προηγούμενων.

 

ΥΓ: Δεν σχολιάζω τα του ΕΝΦΙΑ, διότι η πρόωρη μείωση που έφερε η κυβέρνηση, στους έχοντες ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 500.000, μάλλον ενισχύει την συλλογιστική του παρόντος κειμένου παρά την αδυνατίζει.

 

newsbreak.gr

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©