Βρετανία: Δέκα υποψήφιοι πρωθυπουργοί, δέκα εκδοχές για το brexit!

Δημοσιεύτηκε στις 11/06/2019 στην κατηγορία Ευρώπη

Μια δεκάδα υποψηφίων προέδρων για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών και στην βρετανική πρωθυπουργία, πόσα σχέδια brexit μπορεί να παραγάγει; Η απάντηση σοκάρει: Άλλα τόσα!

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, καθένας και καθεμιά από τους “δελφίνους” της Μέι έχει το δικό του οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση του brexit, πράγμα που δείχνει ότι αυτή η μεγάλη χώρα, με την ώριμη Δημοκρατία, τη μακραίωνη παράδοση και την ακμάζουσα οικονομία, τρία ολόκληρα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, οπότε αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ενωμένη Ευρώπη, δεν έχει διαμορφώσει μια στρατηγική που να απαντά στα βασικά ερωτήματα: Έξοδος με συμφωνία ή όχι; Έξοδος γρήγορα ή όχι; Πλήρης έξοδος ή ειδική σχέση; Δεύτερο δημοψήφισμα -δηλαδή δεύτερες σκέψεις για έξοδο- ή όχι;

 

Καθώς αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί από τη βρετανική πολιτική ελίτ, ούτε όμως κι από την κοινωνία, κάθε υποψήφιος διάδοχος της Μέι προβάλλει τη δική του εκδοχή: Ακούμε και διαβάζουμε διάφορα, από ρεαλιστικές προοπτικές, έως αυτά που οι Βρετανοί αποκαλούν wishful thinkings κι εμείς οι Έλληνες, ευσεβείς πόθους.

 

Ας δούμε, λοιπόν, το μωσαϊκό των θέσεων για το brexit που εκφράζουν οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέι:

 

1. Ο «σερίφης» Μπόρις Τζόνσον

Η άποψη του επικρατέστερου για τη βρετανική πρωθυπουργία είναι ότι το brexit πρέπει να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία, είτε όχι. Ο Τζόνσον έχει λύσεις, όπως λέει, είτε στη μια περίπτωση, είτε στην άλλη. Στο ενδιάμεσο, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία της Μέι, με προφανή στόχο να γίνει δεκτό από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η στρατηγική του έναντι των Βρυξελλών είναι «αυτή είναι η κατάσταση, αν σας αρέσει καλώς, αν όχι φεύγουμε χωρίς συμφωνία». Άλλοι βλέπουν σε αυτή τη στρατηγική, την νατίληψη του “σερίφη”, κι άλλοι το πρόσωπο του Βαρουφάκη...

 

2. Ο «συνοριοφύλακας» Μάικ Γκοβ
Ο Γκοβ προτιμά την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Μέι, αλλά με έμφαση στα σύνορα με την Ιρλανδία, θέμα το οποίο θεωρεί κεφαλαιώδες. Για αυτό τοθέμα μπορεί να ζητήσει καθυστέρηση του brexit “όσο χρειάζεται”, αλλά και να προκηρύξει εκλογές, παρά το ισχυρό ενδεχόμενο αυτές να οδηγήσουν σε επικράτηση των Εργατικών.

 

3. Ο «διπλωμάτης» Τζέρεμι Χαντ

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την επαναδιαπραγμάτευση και τίποτε άλλο. Δεν βλέπει πρόβλημα σε μια πιθανή νέα καθυστέρηση της ημερομηνίας εξόδου (τώρα είναι η 31η Οκτωβρίου) αρκεί να υπάρξει συμφωνία, καθώς επιθυμεί να αποφύγει μια άτακτη έξοδο από την Ευρώπη.

 

4. Ο «Ιρλανδός »Ντομινίκ Ραμπ

Ο Ραμπ χρημάτισε για λίγους μήνες υπουργός αρμόδιος για το brexit, κι έχει σαφή εικόνα για το θέμα. Αποχώρησε από την κυβέρνηση λόγω διαφωνίας του με το σχέδιο που διαπραγματεύτηκε η Μέι, γι αυτό και τώρα θέλει να θέσει το δίλημμα στις Βρυξέλλες: 'Εξοδος με συμφωνία και αποφυγή ενός “σκληρού συνόρου” μεταξύ βόρειας Ιρλανδίας (που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο) και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ή άτακτη έξοδος.

 

5. Ο «θατσερικός» Σατζίντ Νταβίντ

Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών και φανατικός θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, έχει ήδη εκφράσει τις προτιμήσεις του για το brexit: Προτιμά κατά σειρά την έξοδο με συμφωνία, αλλιώς την έξοδο χωρίς συμφωνία, και σε καμία περίπτωση την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Θεωρεί απότατο όριο ολοκλήρωσης του brexit την 31η Οκτωβρίου κι ετοιμάζεται ήδη για άτακτη έξοδο, συντάσσοντας έναν εντελώς νέο προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, μιας χώρας χωρίς καμία σχέση με την Ενωμένη Ευρώπη.

 

6. Ο «ευρωπαϊστής» Ματ Χάνκοκ

Ο νεότερος υποψήφιος διάδοχος της Μέι (40 ετών) θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία, αλλά δηλώνει έτοιμος να εξηγήσει στην κοινή γνώμη της χώρας του ποια οφέλη και ποιες ζημίες προκύπτουν από τους όποιους συμβιβασμούς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Έχει ένα δικό του σχέδιο να βελτιώσει το πρόβλημα στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία, δεν θεωρεί αξιόπιστη λύση την άτακτη έξοδο και ενθαρρύνει τις συνομιλίες των Συντηρητικών με τους Εργατικούς για το θέμα. Ο Χάνκοκ είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

7. Ο «διαπραγματευτής» Μαρκ Χάρπερ

Είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν μετείχε σε καμία από τις κυβερνήσεις της Τερέζα Μέι. Θέλει να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας, ακόμα κι αν χρειαστεί μια μικρή παράταση για την έξοδο, εστιασμένη σε συγκεκριμένα θέματα που αποτελούν “αγκάθια”. Σε διαφορετική περίπτωση, η μόνη λύση, λέει, είναι η άτακτη έξοδος.

 

8. Η «ριζοσπάστρια» Έστερ Μακβέϊ

Ως πρωταγωνίστρια της καμπάνιας υπέρ του brexit, η Μακβέι θεωρεί τη συμφωνία που έκανε η Μέι με την ΕΕ ως “νεκρό γράμμα”, συνεπώς θεωρεί ότι η μόνη λύση για τη Βρετανία είναι η άτακτη έξοδος. Δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει την έξοδο χωρίς συμφωνία, ακόμα κι αν χρειαστεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο!

 

9. Ο «μετριοπαθής» Ρόρι Στιούαρτ

Παρά το ότι θεωρεί εντελώς ξεπερασμένη τη συμφωνία Μέι- ΕΕ, ο Στιούαρτ θεωρεί προτιμότερη την έξοδο με συμφωνία. Απορρίπτει την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, όπως και την άτακτη έξοδο. Φιλοδοξεί να δομήσει μια νέα πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των ευρωβρετανικών σχέσεων και θα ήθελε αυτή τη διακήρυξη να την υπογράψουν και βουλευτές των Εργατικών.


 

10. Η «οπαδός του τρίτου δρόμου» Άντρια Λίντσομ

Η Λίντσομ δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Μέι, κι υποστηρίζει ότι η Βρετανία πρέπει να ετοιμάζεται για μια ειδικού τύπου έξοδο, που την αποκαλεί “διαχειρίσιμη έξοδο χωρίς συμφωνία”. Τι σημαίνει αυτό; Να παραμείβνουν ως έχουν τα σημεία που οι διαφορε΄ς δεν συμβιβάζονται και να υπάρξει μια “μίνι συμφωνία” μόνο στα σημεία όπου οι διαφορές είναι δυνατό να γεφυρωθούν.- 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©