Αδιέξοδα παντού για τον Αλέξη Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2019 στην κατηγορία Πολιτική

Του Κώστα Στούπα 

 

H εβδομάδα που πέρασε ενδεχομένως να αποδειχτεί καθοριστική για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις καθώς κατέδειξε και στους πλέον δύσπιστους το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση σε σχέση με τους εκλογικούς της σχεδιασμούς...

 

Η πολυπόθητη μείωση διαφοράς με τη Ν.Δ. που σχεδιάζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση μέσω της σκανδαλολογίας, της αφαίμαξης της Κεντροαριστεράς  και της παροχολογίας  δεν φαίνεται να ευδοκιμεί.

 

Οι δημοσκοπήσεις από αντιπολιτευόμενα αλλά και συμπολιτευόμενα μέσα στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση καταγράφουν σταθεροποίηση της διαφοράς και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και διεύρυνση.

 

Η "χαλαρή" ψήφος που υπολόγιζε η κυβέρνηση πως στις ευρωεκλογές θα έπληττε τη Ν.Δ. και θα εξασφάλιζε μια διαφορά περί το 5% η οποία θα ήταν επικοινωνιακά διαχειρίσιμη ενόψει του σχεδίου για βουλευτικές τον Οκτώβρη, αποδείχτηκε πως πλήττει περισσότερο την ίδια.

 

Στη δημοσκόπηση της Alco για το Open στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές η ΝΔ συγκέντρωσε 26,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19,7% με τη διαφορά να είναι στις 6,9 μονάδες.

 

Στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας για το ίδιο μέσο ενημέρωσης σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές η διαφορά ήταν στις 6,5 μονάδες τον Φεβρουάριο και στις 6,2 μονάδες τον Δεκέμβριο. Στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να ελπίζουν αν η διαφορά για τις ευρωεκλογές είχε πλησιάσει τις 5 μονάδες.

 

Στην ίδια έρευνα στο ερώτημα: "Πιστεύετε πως η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης ή όχι;" διατυπωμένο στην πρόσφατη έρευνα αλλά και σε παλαιότερη του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Το 2019 το 71% απαντούσε "Όχι" έναντι 37%  το 2014. "Ναι" το 2019 απαντούσε το 23% έναντι 71% το 2014. Είναι προφανές πως το αφήγημα της εξόδου από την κρίση και της ανάταξης της οικονομίας δεν περνά στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

 

Στην έρευνα της Pulse για τον Σκάι το 22% της κοινής γνώμης θεωρεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σαν βασικό πρόβλημα που θέλει αντιμετώπιση, το 20% τους φόρους, το 17% τη συμφωνία των Πρεσπών και μόνο το 10% τη διαφθορά που προκρίνει η κυβέρνηση.

 

Σ’ αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές πρώτη έρχεται η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 28%...

 

Την εβδομάδα που πέρασε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μερικές από τις υποψηφιότητες του Ευρωψηφοδελτίου του μετά την τραγελαφική αποπομπή της Μυρσίνης Λοΐζου.

 

Ο αγώνας κατά της διαπλοκής και διαφθοράς του παλιού πολιτικού συστήματος που όντως καταλήστευσε και χρεοκόπησε τη χώρα, από κοινού  με τους πρωταγωνιστές της διαφθοράς και της διαπλοκής του "παλαιού" προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα παρά ενθουσιασμό...

 

Στο Ευρωψηφοδέλτιο που παρουσιάζει μέχρι στιγμής το κυβερνών κόμμα μεγαλύτερη εντύπωση κάνουν τα ονόματα που τους προτάθηκε να συμμετάσχουν και αρνήθηκαν παρά τα ονόματα που δέχθηκαν...

 

Τούτο αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι ακόμη και για όσους αμφισβητούν ή για ευνόητους λόγους παριστάνουν πως αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες της κοινής γνώμης.

 

Τα μαντάτα δεν είναι καλά...

 

Στην  έρευνα της Pulse για τον Σκάι η πρόθεση ψήφου ήταν 32,5% για ΝΔ και 22,5% για ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην έρευνα της Metron  Analysis πριν μια εβδομάδα ήταν 36,8% για ΝΔ και 26% για ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση είναι οι ανοδικές τάσεις που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ το οποίο σε κάποιες έρευνες διεκδικεί την τρίτη θέση.

 

Η επίθεση και αρπαγή στελεχών από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με δέλεαρ θέσεις στην κυβέρνηση φαίνεται πως είχε αντίθετα αποτελέσματα.

Στις περισσότερες από τις παραπάνω έρευνες διαφαίνεται πως η στρατηγική της κυβέρνησης δεν αποδίδει και επιπλέον στηρίζεται σε λάθος εκτιμήσεις.

 

Η πόλωση στην οποία εμμένει η κυβέρνηση φαίνεται πως ευνοεί περισσότερο τη ΝΔ  όπως και η θεωρία της χαλαρής ψήφου στις Ευρωεκλογές.

 

Αν η διαφορά είναι μεγάλη στις Ευρωεκλογές το πιθανότερο είναι να είναι μεγαλύτερη στις βουλευτικές τον Οκτώβριο. Επιπλέον η μεγαλύτερη αποχή φαίνεται να ευνοεί επίσης τη ΝΔ καθώς στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και του "Κανένα" η μερίδα του λέοντος ανήκει σε πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως την κυβέρνηση τη συμφέρει οι βουλευτικές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές που πάνω από τις κάλπες θα βρεθούν περισσότεροι  ψηφοφόροι...

 

Εκτός της διαφοράς σημασία θα έχει και το ποσοστό που θα πάρει το δεύτερο κόμμα προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή και στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει την εξουσία.

 

Αν το 2015 η ΝΔ δεν είχε πάρει 28% αλλά 23% το πιθανότερο είναι πως θα είχε διαλυθεί και στη θέση της θα είχαν δημιουργηθεί άλλοι σχηματισμοί. Τούτο θα συνέβαινε γιατί το 28% μπορεί να γίνει 35% και να διεκδικήσει εξουσία. Το 23% όμως δύσκολα γίνεται 35%.

 

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια τάση όπου η ΝΔ μπορεί να κινηθεί μεταξύ 35-37% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25-27%. Αν ο κ. Τσίπρας ρισκάρει ένα κακό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές το Φθινόπωρο μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις... 

 

Αν βρεθεί κάτω από το 25% και το ΚΙΝΑΛ κοντά στο 10% τα πράγματα θα δυσκολέψουν και για τον ίδιο στην επόμενη μέρα...

capital.gr

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©