Όλο και μεγαλύτερη, όλο και πιο άδικη η φορολογία στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 22/10/2018 στην κατηγορία Οικονομία

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η είδηση ήταν και πάλι αποκαλυπτική: Η Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια κρίσης κι επιτήρησης, μετά από συρρίκνωση του εισοδήματος των πολιτών κατά περίπου το ένα τέταρτο (25%), παραμένει η χώρα με την υψηλότερη έμμεση φορολογία στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, είμαστε η οικονομία με τους περισσότερους φόρους που πλήττουν κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, αφού οι έμμεσοι φόροι επιβάλλονται "οριζόντια", το ίδιο σε έχοντες και μη.

Σύμφωνα με τα προσχέδια του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ελλάδα για το 2019, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) θα αντιστοιχούν στο 17,3% του ΑΕΠ, έναντι 14,8% της φετινής χρονιάς. Σημειώνεται δηλαδή ποσοστιαία αύξηση μέσα σε μόλις ένα χρόνο της τάξεως του 17% (ή 2,5% του ΑΕΠ), την ώρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι πασχίζουν να βρουν διεξόδους μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η σκληρή και άδικη έμμεση φορολογία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη χωρίς παράλληλα να μειώνονται οι άμεσοι φόροι, ώστε κατά ένα μέρος να υπάρξει ελάφρυνση των ελληνικών νοικοκυριών από τις οφειλές στο κράτος.

Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κατάλογο των χωρών της ευρωζώνης ως προς τις συνολικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πολιτών της, με βάση τα προσχέδια προϋπολογισμών του 2019. Στη σχετική λίστα, μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχουν οι πολίτες στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Φινλανδία και την Ιταλία. Πρόκειται δηλαδή για χώρες με ουσιαστικές παροχές, οι οποίες κάνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές καταβολές, πραγματικά ανταποδοτικές. Αντίθετα, οι αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο προβληματικές.

Ένα ακόμα στοιχείο που δημιουργεί σκεπτικισμό είναι το ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας. Συγκεκριμένα η άμεση φορολογία επιβαρύνει τους πολίτες με φόρους που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ, έναντι 17,3% του ΑΕΠ για την έμμεση φορολογία.

Το τελευταίο κύμα οριζόντιων φορολογικών αυξήσεων (έμμεσοι φόροι) ξεκίνησε στα μέσα του 2016, όταν ο ΦΠΑ ανέβηκε για όλα τα προϊόντα στο 24%, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι στη συνδρομητική τηλεόραση, στη μπύρα, στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού και άνω, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή, σε προϊόντα που πλήττουν κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Ακολούθησαν στις αρχές του 2017 οι αυξήσεις εμμέσων φόρων στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ, στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης.

Το υψηλό επίπεδο των εμμέσων φόρων πλήττει την ιδιωτική κατανάλωση και ουσιαστικά αντιστρατεύεται τον στόχο της ανάπτυξης, όπως έχει παραδεχθεί κατά καιρούς και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, παρά το ότι διασώζει τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα στις αρχές του 2018 το ΥΠΟΙΚ είχε προσδιορίσει την αντιστροφή αυτής της πορείας στα τέλη του ίδιου έτους, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώνεται με τα στοιχεία που περιέχουν τα προσχέδια του Προϋπολογισμού του 2019 τα οποία κατέθεσε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

newmoney

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©