Οι λαϊκιστές της Ιταλίας να περιμένουν σκληρή απάντηση από την ΕΕ

Δημοσιεύτηκε στις 08/06/2018 στην κατηγορία Ευρώπη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, είναι πρόθυμος να μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου ελλείμματος, όπως δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται να ανακαλύψει ότι η υπόλοιπη ΕΕ δεν είναι έτοιμη να τον ακούσει.

 

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν την ίδια σκληρή προσέγγιση με τους λαϊκιστές ηγέτες της Ρώμης, όπως έκαναν και με τους διαπραγματευτές του Brexit της Βρετανίας: Οι ισχυρισμοί ότι η χώρα αξίζει κάποιου είδους ειδική μεταχείριση θα "κοπούν” απότομα. Τα αντικαθεστωτικά κόμματα της Ιταλίας θα αντιμετωπίσουν σύντομα τη δυσάρεστη επιλογή να συγκρουστούν με τους επικεφαλής των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών, ή να "ξεχάσουν” τις περισσότερες από τις υποσχέσεις που έδωσαν στους ψηφοφόρους τους.

 

Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν συγκεντρώσει μία εντυπωσιακή λίστα επιθυμιών που έχει κοστολογηθεί έως και στα 125 δισ. ευρώ. Αυτό θα ισοδυναμούσε με σοβαρή παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, που απαιτούν από την Ιταλία να μειώσει τις δαπάνες ή να αυξήσει τους φόρους κατά περίπου 14 δισ. ευρώ κατά το τρέχον και το επόμενο έτος. Όπως και οι υποστηρικτές του Brexit, η νέα κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια γιατί η ΕΕ θα πρέπει να αγνοήσει τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού, για το συμφέρον μιας μόνο χώρας.

 

Οι Ιταλοί πολιτικοί πράγματι αναφέρουν κάποιους ασαφείς λόγους για τους οποίους θα μπορούσαν να τύχουν μίας πιο θετικής μεταχείρισης. Αυτοί κυμαίνονται από την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει τελικά την βαρύτητα της Ιταλίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, μέχρι την ελπίδα ότι άλλα μέλη όπως η Γαλλία γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση για τη δημοσιονομική πολιτική. Υπάρχει επίσης η πιο επιθετική νοοτροπία που λέει ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πάρει το μέρος της Ρώμης, διότι μια ιταλική κρίση χρέους θα είναι αδύνατο να διαχειριστεί.

 

Τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή δεν έχει αποκαλύψει το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει. Ορισμένες αδέξιες πρώιμες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας από τον Γερμανό επίτροπο προϋπολογισμού Γκάνθερ Ετινγκερ, προκάλεσαν μια θυμωμένη απάντηση από τον ηγέτη της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι. Έκτοτε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτίμησαν να δηλώσουν ότι σέβονται τη δημοκρατική επιλογή του ιταλικού λαού - ενώ περιμένουν συγκεκριμένες ενέργειες από τη νέα κυβέρνηση.

 

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας δεν θα πρέπει να εκλάβουν αυτή τη σιωπή ως συγκατάθεση. Το πρώτο μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση Κόντε θα έρθει το φθινόπωρο, όταν η Ιταλία θα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού της. Οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η χώρα θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 0,3% φέτος και κατά 0,6% το επόμενο έτος. Εάν αποτύχει να το κάνει αυτό, η Ιταλία κινδυνεύει να πέσει σε μια διαδικασία που λέγεται "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος", που θα οδηγήσει σε επίπληξη και πιθανό πρόστιμο.

 

Ορισμένοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να "τα βρουν” κάπου στη μέση με τη Ρώμη. Για παράδειγμα, η Επιτροπή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ιταλία δημοσιονομικό έλλειμμα, για παράδειγμα, στο 5% το επόμενο έτος. Κάτι τέτοιο δεν θα συμφωνηθεί ποτέ. Ακόμα και ο πιο επιεικής υπουργός Οικονομικών στην ευρωζώνη θα τρόμαζε από το υπερδιπλάσιο έλλειμμα της Ιταλίας, το οποίο έφθασε στο 2,3% πέρυσι.

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία διευρύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει θεωρητικά να μειώσουν το έλλειμμα και να μην προσθέσουν σε αυτό. Επιπλέον, η Ιταλία ήταν μία από τις χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που παρέχουν ευελιξία στα οικονομικά του δημόσιου τομέα σε αντάλλαγμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Η Ιταλία έχει ήδη λάβει μερικά πολύ μεγάλα καρότα", λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι ο Τζιοβάνι Τρία, ο νέος τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, θα "χαλιναγωγήσει” τους πολιτικούς του κυρίους στη Λέγκα και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Θα κάνει το ντεμπούτο του στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σε δύο εβδομάδες, όπου οι ομόλογοί του θα επιδιώξουν διαβεβαιώσεις για τα σχέδιά του στα φορολογικά και στις δαπάνες.

 

Ο επόμενος θα είναι ο Κόντε, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου, ο οποίος θα πρέπει να δείξει σημάδια για το εάν είναι κάτι περισσότερο από μια μαριονέτα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Ορισμένοι φοβούνται ότι η Ιταλία μπορεί να αποφασίσει να ταράξει τα νερά μόλις η ευρωζώνη αποφασίσει για τα βήματα ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης. Αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά, αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να τα διαπραγματευτούν.

 

Στην πιο αισιόδοξη οπτική, η Ιταλία θα μπορούσε (αν το επέλεγε) να αναλάβει ρόλο στη στήριξη της γαλλικής πρότασης για βαθύτερους δεσμούς στην ευρωζώνη, που κυμαίνονται από ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο μέχρι μια κοινή ασφάλιση τραπεζικών καταθέσεων. Αυτό θα έκανε το μπλοκ πιο ανθεκτικό στις αναταραχές. Στην πιο απαισιόδοξη, εάν η Ρώμη επιμείνει στα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, η φήμη της στην Ευρώπη θα καταστραφεί και οι εκκλήσεις της για μεγαλύτερο καταμερισμό των κινδύνων θα αποβούν μάταιες. Εάν ο Κόντε θέλει να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις του στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να ξεκινήσει επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση.-

Bloomberg View

Γράψτε την άποψή σας

Ροή αναρτήσεων

Ποια είναι τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες τα οποία οριοθετούν τα Ελληνοαλβανικά Σύνορα!

Ολόκληρη η εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (video)

Η ισλαμική ιδεολογία στη Γαλλία

Δεν είναι οι κόκκινοι, οι κιτρινόμαυροι είναι ρεεεεε

Ιδεολογία, προκατάληψη και ανοιχτή σκέψη

Σκέψεις γύρω από τον επιχειρούμενο διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας

«Πώς η αναθεώρηση του Συντάγματος επηρεάζει την Παραγωγική Ανασυγκρότηση»

Μερικές σκέψεις για την άνοδο της εθνικιστικής δεξιάς παντού στον κόσμο (σχεδόν)

Το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. παρεμβαίνει στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Εθνική μας Εορτή μέσα από τα μάτια του Γιώργου Σεφέρη και δημοσιογράφων

Η Εθνική μας Εορτή και η Κυρία Έφη Μπέμπου

Εκλογική, όχι οικονομική η ένταση μεταξύ Ρώμης- Βρυξελλών

Όλο και μεγαλύτερη, όλο και πιο άδικη η φορολογία στην Ελλάδα

Γιατί κάνουν θραύση οι αδίστακτοι καιροσκόποι της πολιτικής

Τι συμβαίνει με τις τράπεζες

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©