Ο σοσιαλισμός εμπνέει τώρα τους συντρόφους...

Δημοσιεύτηκε στις 29/08/2016 στην κατηγορία Κληρονομιά

του Αχιλλέα Σκυριανού

Αν η ύστατη λύση του κου Τσίπρα είναι να μετεξελίξει τον παλαιοκομματικό ΣΥΡΙΖΑ σε «σύγχρονο» ΠΑΣΟΚ, μήπως θα βρεθούμε θεατές σε ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί (και κλάψαμε…);

 

Το ότι η «πρώτη φορά αριστερά» διακυβέρνηση στηρίχθηκε από την αρχή στο παλιό-καλό ΠΑΣΟΚ δεν είναι μυστικό… Στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 33% πρώην βουλευτές, συμβούλους και συνεργάτες του ΠΑΣΟΚ! (12 από τα 40 μέλη!). Αν τους ξεχάσατε, να σας τους θυμίσουμε… (Τα στοιχεία από δημοσιευμένο σε πάμπολλα μπλογκ άρθρο τον Μάρτη του 2015).

 

Νίκος Κοτζιάς: Μέχρι τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και ιδεολογικός καθοδηγητής του ΠΑΣΟΚ.

 

Νίκος Παρασκευόπουλος: Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουβελάκη.

 

Αλέκος Φλαμπουράρης: Με πολλές διασυνδέσεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της συνιστώσας «Σοσιαλιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποτελούν κατά κύριο λόγο στελέχη, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

 

Νίκος Τόσκας: Ο υποστράτηγος τεθωρακισμένων ε.α. Νίκος Τόσκας ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και θεωρείται «ανδρεοπαπανδρεϊκός». Ήταν επικεφαλής του Γραφείου του κ. Πάνου Μπεγλίτη από το 2009 ως τον Ιούλιο του 2011.

 

Παναγιώτης Κουρουμπλής: εκλέχτηκε τρεις φορές βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

 

Γιάννης Πανούσης: βρέθηκε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Από το 1978 έως το 1983 ήμουν ΠΑΣΟΚ, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Η οριστική απομάκρυνση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έγινε το 2001-2002».

 

Γιώργος Κατρούγκαλος: Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Yπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου (1994, 1997-2002).

 

Γιάνης Βαρουφάκης: Σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου ως το 2006 αλλά διαφώνησε και έφυγε. «Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη Πρωθυπουργός πάνω στην κρίση».

 

Δημήτρης Μάρδας: «Εγώ προέρχομαι από το Πασόκ, από το 1982. Το 2002 με κάλεσαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκα.» Πρώην γ.γ. του Υπουργείου Εμπορίου την περίοδο 2000-2002, ο οποίος εντασσόταν στο επιτελείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

 

Γιώργος Σταθάκης: Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας 1989-90 στο πλευρό του ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ και τότε Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γεώργιου Γεννηματά στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.

 

Χρήστος Σπίρτζης: Πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μέλος του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη του οποίου τον Ιούλιο του 2010 εξελέγη σε ηλικία 41 ετών πρόεδρος του ΤΕΕ, την περίοδο, δηλαδή, που ξεκίνησε η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου.

 

Παναγιώτης Σγουρίδης: Το1982, εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης με το ΠΑΣΟΚ και επανεκλέγεται το 1986. Το 1989, εκλέγεται Βουλευτής του Νομού και επανεκλέγεται συνεχώς μέχρι το 2009. Υπεύθυνος του τομέα τουρισμού και μέλος του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Αυτά, τότε… Στην αρχή… Αργότερα, μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ένα δεύτερο κύμα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ είδαν ανοιχτή την πόρτα και μπήκαν… Και βέβαια τους δέχτηκαν με ανοικτές αγκάλες αφού υπήρχε (και υπάρχει) σαφής ένδεια πολιτικού προσωπικού. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο πρωθυπουργός παρίσταται ως παρατηρητής στη σύνοδο των σοσιαλιστών στο Παρίσι. Τι μέλλει γενέσθαι;

 

Στο παλιό- καλό ΠΑΣΟΚ (νυν Δημοκρατική Συμπαράταξη), έχουν βγάλει σπυράκια… Υποπτεύονται πως οι κινήσεις σοσιαλιστικοποίησης του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ πάνε να προλάβουν το όραμα της περίφημης κεντροαριστεράς που επιχειρούν η Φώφη, ο Σταύρος και οι συνοδοιπόροι τους. Άλλοι υποστηρίζουν πως απλά πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού προς άγρα ψήφων (που τώρα τελευταία λείπουν στο κυβερνητικό κόμμα) και πως τα στελέχη είναι ενημερωμένα πως «μην ανησυχείτε, δεν συμβαίνει τίποτα, κοινωνικές σχέσεις κάνει ο Πρόεδρος…». Γεγονός είναι πως μια ολίσθηση προς το κέντρο των ντεμοντέ θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε πολλά θέματα θυμίζει παλαιοκομμουνιστικό κόμμα του περασμένου αιώνα, ίσως του έλυνε το σοβαρό πρόβλημα της δημοφιλίας του. Προφανώς θα έχανε κάποια στελέχη από αυτά που παραμένουν κολλημένα στις εμμονικές τους ιδεοληψίες, αλλά αυτό –όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία–, ουδέποτε ενόχλησε τον κο Τσίπρα και τον στενό κύκλο των συνεργατών του… Από στελέχη βρίσκουμε αυθημερόν… Από Καρανίκες γεμάτη η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, και από υψηλότερα στελέχη, η δεξαμενή του αθάνατου ΠΑΣΟΚ νάναι καλά…

 

Πάντως και η Φώφη, δεν έχασε την ευκαιρία να «καρφώσει» τον Αλέξη για την παρουσία του στη σύνοδο του Παρισιού… Ο Ολάντ παρόντος του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε εύσημα στο ΠΑΣΟΚ για την μάχη να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και την Ε.Ε. και η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχασε την ευκαιρία να εκδώσει ανακοίνωση:

 

«Για πολλούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φερέφωνά του, προωθούσαν τα σενάρια περί δήθεν “τρόικας εσωτερικού” και αποπειράθηκαν να ταυτίσουν το ΠΑΣΟΚ και την Φώφη Γεννηματά με αυτά. Χθες για μια ακόμη φορά δόθηκα μια αποστομωτική απάντηση από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά την προσύνοδο του PES στις Βρυξέλλες. Η αλήθεια συμπυκνώθηκε στην φράση του κ. Ολάντ: “Είναι εδώ και ο Αλέξης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την προσπάθεια που κάναμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ευρώ”. Ο κ. Τσίπρας, ως προσκεκλημένος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην προσύνοδο,  είδε και άκουσε τον Γάλλο Πρόεδρο... Οφείλει τώρα να έχει το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική του και αυτός και τα φερέφωνά του».

 

Πάντως μια τέτοια μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και εύκολο εγχείρημα. Θα μπορούσε να γίνει αργά, συντεταγμένα, διακριτικά (όσο γίνεται) και σταδιακά μέσα στη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας τουλάχιστον, αλλά το να συμβεί μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία όλοι συμφωνούν πως δεν είναι δυνατόν να αργήσει και πολύ, μάλλον θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα… Όλοι θα πέσουν να φάνε τον Τσίπρα κατηγορώντας τον ως ρίψασπι, για ξεπούλημα «ιδεών και ιδανικών της αριστεράς», και για ότι άλλο φανταστείτε…

 

Οπότε, το πιθανότερο είναι απλά να κλείνει το μάτι σε ευρωπαίους πολιτικούς του συγγενούς χώρου, ευελπιστώντας μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στους κρίσιμους μήνες της δεύτερης αξιολόγησης που πλησιάζουν. Αν τώρα ο κος Τσίπρας ευελπιστεί πως η κυβέρνησή του θα μακροημερεύσει και ξεκινάει από τώρα την …ολίσθηση, προϊδεάζοντας λαό και στελέχη πως «είμαστε κοντά στους ευρωπαίους σοσιαλιστές», δικαίωμά του και ορθώς πράττει… Ας μας επιτρέψει όμως να εμάς να έχουμε την ελπίδα ούτε να μακροημερεύσει ως κυβέρνηση, ούτε να αντικαταστήσει την ήδη συνταγή-αχταρμά της πολιτικής του με μια άλλη, καινούργια, με σοσιαλιστικό λούστρο… Φτάνουν τόσα χρόνια ύφεσης… Υπάρχουν και όρια… Σε λίγο θα τραγουδάμε το «πότε θα κάνει ξαστεριά…»…- 

 

Θέλετε να είστε ενήμεροι για όλες τις αναρτήσεις μας; Γραφτείτε στο newsletter του Politically, για να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα. Πατήστε εδώ, είναι εύκολο και γρήγορο...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αριστερά σημαίνει ισότητα στη φτώχεια

Στις πλάτες των Ελλήνων συνεχίζεται η κοροϊδία της δήθεν «διαπραγμάτευσης»

Αυτή η οικονομία, δεν σώζεται με τίποτα 

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©