Το λάθος γήπεδο

Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2016 στην κατηγορία Πολιτική

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Στη ζωή, αλλά και στην πολιτική, δεν αρκεί να έχεις δίκιο. Χρειάζεται επίσης να το διεκδικείς. Και για να το επιτύχεις αυτό, πρέπει να παίζεις στο σωστό γήπεδο. Εκεί, δηλαδή, που κρίνεται η υπόθεση η οποία σε ενδιαφέρει. Όχι αλλού.

 

Δείτε, για παράδειγμα, πώς εξελίσσεται η υπόθεση «Συνταγματική Αναθεώρηση» που λάνσαρε πριν λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας. Η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, ξεκαθάρισε πως ό,τι έχει να πει, θα το πει στο θεσμικό όργανο το οποίο συζητά τέτοια ζητήματα, δηλαδή στη Βουλή. Σωστό από θεσμική άποψη.

 

Διαβάζω επίσης, στην Καθημερινή της Κυριακής (31/7/16) εμπεριστατωμένα άρθρα των καθηγητών Αλιβιζάτου και Μανιτάκη, μέσω των οποίων αντιτίθενται στην κατάχρηση των δημοψηφισμάτων που προτείνει ο πρωθυπουργός και στον τρόπο που εισηγείται τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κι αυτά σωστά, άλλωστε είναι γραμμένα από ανθρώπους κατεξοχήν ειδήμονες.

 

Ο αγώνας αυτός, όμως, διεξάγεται στο λάθος γήπεδο. Διότι, γράφει ο ένας καθηγητής στο άρθρο του, μια διαδικασία όπως η Αναθεώρηση του Συντάγματος, οφείλει να υπηρετεί τη θεσμική τάξη, κι όχι να οργανώνεται για λόγους αύξησης της πολιτικής επιρροής ενός κόμματος ή μιας παράταξης. Κι αυτό σωστό, ως επιστημονική επισήμανση.

 

Πέραν, όμως, του τι είναι σωστό, υπάρχει και αυτό που είναι πραγματικό. Δηλαδή οι προθέσεις εκείνων που δίνουν τον τόνο σε μια πολιτική πρωτοβουλία, όπως η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Διότι μπορεί να αναφέρει ένας εκ των κυριακάτικων αρθρογράφων ότι η αναθεώρηση συζητείται στη Βουλή κι όχι στις λαϊκές συνελεύσεις, αλλά η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρείται με όχημα τη Συνταγματική αναθεώρηση, κρίνεται στις λαϊκές συνελεύσεις, όχι στη Βουλή.

 

Εάν λοιπόν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τσίπρα επιλέγουν το θεσμικά σωστό τρόπο, δηλαδή την παρουσία του στη Βουλή κι όχι στις λαϊκές συνελεύσεις, τότε απλώς, παίζουν σε λάθος γήπεδο. Σωστή και θεσμικά συνεπής είναι η παρουσία τους στη Βουλή. Αλλά επιβλαβής για την πολιτική τους επιρροή στην κοινωνία είναι η απουσία τους από τις λαϊκές συνελεύσεις. Ακόμα κι αν είναι στημένες με τρόπο μονομερή υπέρ των κυβερνητικών επιδιώξεων, ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο τα όσα ειπωθούν εκεί να φτάσουν και στους πολίτες που δεν θα παραστούν, ακόμα κι αν υπάρχουν 1000 εμπόδια στους πολιτικούς αντιπάλους του Τσίπρα, να διεκδικήσουν εκεί, στο γήπεδο του πρωθυπουργού, την αύξηση της δικής τους πολιτικής επιρροής, οι λαϊκές συνελεύσεις είναι μια μεγάλη πρόκληση για όποιον επιθυμεί να απευθυνθεί στην κοινωνία. Πρόσθετο κίνητρο για τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης αποτελεί η αποτίναξη της ιδιότητας της ελίτ από πάνω τους, την οποία θα τους προσφέρει η συμμετοχή τους στις λαϊκές συνελεύσεις. Άλλωστε σήμερα, με την έκρηξη των social media, είναι πολύ πιο εύκολο από άλλες φορές να προσεγγίσεις πολίτες με χαλαρή πολιτική συνείδηση ή σχέση με τα κόμματα. Αλλά για να το κάνεις, πρέπει να έχεις κάτι να τους πεις. Αυτά που θα πρέπει να πεις και στις λαϊκές συνελεύσεις. Όχι μόνο μια ex cathedra ομιλία στη Βουλή, η οποία επιπροσθέτως, έχει καταβαραθρωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης, με ευθύνη όχι μόνο των σημερινών κυβερνώντων...

 

Κοντολογίς, μια πολιτική δύναμη που επιδιώκει την πραγματική αύξηση της πολιτικής της επιρροής, κι όχι μόνο την είσπραξη της αρνητικής προς την κυβέρνηση ψήφου στις επόμενες εκλογές, δεν μπορεί να απουσιάζει από εκεί που (έστω κουτσά- στραβά) δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μια νέας, πρωτογενούς σχέσης πολίτη- πολιτικής.

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©