Πολιτική υπέρ των αδυνάμων υπόσχεται η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Δημοσιεύτηκε στις 14/07/2016 στην κατηγορία Ευρώπη

Ελπίδα στους αποκλεισμένους της παγκοσμιοποίησης, είτε βρίσκονται στη Βρετανία και ψήφισαν brexit, είτε ενισχύουν σταθερά ακραίες αντισυστημικές πολιτικές δυνάμεις στην άλλη Ευρώπη, δίνει η πρώτη ομιλία της Τερέζα Μέι με την ιδιότητα της Βρετανής πρωθυπουργού. Μιλώντας, παραδοσιακά, έξω από τη νέα της κατοικία, το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η κυρία Μέι έδειξε το δρόμο για μια άλλη πολιτική, που θα αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματά της κι αποτελεί το επιστέγασμα των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους των Βρετανών Συντηρητικών.

 

Ολόκληρη η παρθενική ομιλία της Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργού, είναι η εξής:

*****

 

Επισκέφθηκα πριν λίγο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα μου έδωσε εντολή σχηματισμού νέας κυβερνήσεως, την οποία δέχτηκα.

 

Στον Ντέηβιντ Κάμερον (θέλω να πω ότι) ακολουθώ τα βήματα μιας μεγάλη, σύγχρονης πρωθυπουργίας υπό την ηγεσία του Ντέηβιντ, όταν η κυβέρνηση σταθεροποίησε την οικονομία, μείωσε τα ελλείμματα και βοήθησε να βρει εργασία περισσότερος κόσμος από κάθε άλλη φορά.

 

Ωστόσο, η πραγματική παρακαταθήκη που αφήνει ο Ντέηβιντ δεν είναι στο πεδίο της οικονομίας, αλλά της κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την εισαγωγή του γάμου σε άτομα ιδίου φύλου, μέχρι τη φορολογική απαλλαγή των χαμηλών εισοδημάτων, ο Ντέηβιντ Κάμερον ηγήθηκε της κυβέρνησης για όλο το Έθνος, κι αυτό σκοπεύω να κάνω κι εγώ.

 

Το λέω αυτό επειδή (κι είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν όλοι), ο πλήρης τίτλος του κόμματός μας είναι «Συντηρητικό και Ενωτικό Κόμμα», κι αυτή η λέξη, «Ενωτικό», είναι πολύ σημαντική για μένα. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουμε στην Ένωση (τη Μεγάλη Βρετανία), τον πολύτιμο, πολύτιμο λέω, δεσμό ανάμεσα στην Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και κάτι ακόμα, που είναι εξίσου σημαντικό:

 

Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουμε σε μια Ένωση, όχι μόνο μεταξύ των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και μεταξύ όλων των πολιτών μας, όποιοι κι αν είμαστε, από όπου κι αν είμαστε.

 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον της μεγάλης (φλέγουσας) αδικίας που λέει ότι αν γεννηθείς φτωχός, θα πεθάνεις κατά μέσο όρο εννέα χρόνια νωρίτερα από τους άλλους.

 

Αν είσαι μαύρος, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης θα σε αντιμετωπίσει πιο σκληρά από ό,τι αν είσαι λευκός.

 

Αν είσαι ένα λευκό παιδί εργατών, έχεις τις λιγότερες ευκαιρίες να μπεις στο Πανεπιστήμιο από κάθε άλλον στη Βρετανία.

 

Αν φοιτάς σε ένα δημόσιο σχολείο, είναι πιο δύσκολο να ασκήσεις ένα από τα κορυφαία επαγγέλματα, ενώ είναι ευκολότερο εάν φοιτάς στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Αν είσαι γυναίκα, θα κερδίζεις από τη δουλειά σου λιγότερα από έναν άνδρα (στην ίδια θέση).

 

Εάν πάσχεις από ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, δεν σου παρέχεται επαρκής βοήθεια για να διαχειριστείς το πρόβλημα.

 

Αν είσαι νέος, θα αντιληφθείς πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις δικό σου σπίτι.

 

Παρ, όλα αυτά, η αποστολή να κάνουμε τη Βρετανία, μια χώρα που λειτουργεί υπέρ όλων, είναι πολύ περισσότερα από την καταπολέμηση αυτών των αδικιών.

 

Εάν ανήκετε σε μια συνηθισμένη εργατική οικογένεια, η ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο πολλοί στο Ουεστμίνστερ αντιλαμβάνονται.

 

Έχετε μια εργασία, αλλά δεν έχετε εργασιακή ασφάλεια. Έχετε δικό σας σπίτι, αλλά ανησυχείτε για τη δυνατότητα πληρωμής της δόσης (του στεγαστικού σας δανείου).

 

Μπορείτε με δυσκολία να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας, κι ανησυχείτε για το κόστος ζωής και (τη δυνατότητα) να πάνε τα παιδιά σας σε ένα καλό σχολείο.

 

Αν είστε από αυτούς που οριακά τα φέρνουν βόλτα, θέλω να σας απευθυνθώ ευθέως: Ξέρω ότι εργάζεστε νύχτα- μέρα, ξέρω ότι δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας και ότι για σας η ζωή είναι ένας αγώνας.

 

Σε σας, λοιπόν, λέω ότι η δική μου κυβέρνηση θα καθοδηγείται από τα δικά σας συμφέροντα, όχι από τα συμφέροντα των λίγων προνομιούχων. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να έχετε τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο πάνω στη ζωή σας.

 

Στις μεγάλες προκλήσεις, δεν θα σκεφτούμε τους ισχυρούς, αλλά εσάς. Όταν περνάμε νέους νόμους δεν θα ακούσουμε τους ισχυρούς, αλλά εσάς. Για τη φορολογία, προτεραιότητά μας δεν θα είναι τα συμφέροντα των πλουσίων, αλλά τα δικά σας.

 

Όταν ανοίξουμε ευκαιρίες, δεν θα εδραιώσουμε τα σημερινά πλεονεκτήματα των λίγων και τυχερών, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να βοηθήσουμε τον καθένα από σας, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό σας, ώστε να πάει όσο πιο μακριά του επιτρέπουν τα ταλέντα του να πάει.

 

Ζούμε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας. Μετά το δημοψήφισμα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης εθνικής αλλαγής, και γνωρίζω ότι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση, γιατί είμαστε η Μεγάλη Βρετανία.

 

Όταν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σφυρηλατήσουμε ένα νέο, τολμηρό, θετικό ρόλο για τον εαυτό μας στον κόσμο, που θα καταστήσει τη Βρετανία μια χώρα, η οποία θα λειτουργεί όχι για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για κάθε έναν από εμάς.

 

Αυτή θα είναι η αποστολή της κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθώ: Να κτίσουμε μια καλύτερη Βρετανία».

Γράψτε την άποψή σας

Politically Newsletter

Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε στο newsletter μας

Δημοφιλέστερα άρθρα

Τι σημαίνει για τον κόσμο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Ούτε μια «συγνώμη» δεν θα ακουστεί για το Βατοπέδι;

Ποιος έφερε και ποιος διατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Η Μεγάλη Ληστεία της Ελλάδας 1981-2011

Πώς ένας φθαρμένος, αυταρχικός πολιτικός επιβίωσε ενός καλά οργανωμένου πραξικοπήματος

Πρέπει να παραδώσουμε τους Τούρκους πραξικοπηματίες, ή όχι;

Η πραγματική επιδίωξη του Τσίπρα από το χθεσινό διάγγελμα

Η Ευρώπη από την αρχή, τώρα!

Τι ακριβώς σημαίνει «τίποτα δεν θα σταματήσει την κυβέρνηση», κυρία Γεροβασίλη;

Με κάλπες θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δυσμενή απόφαση της Δικαιοσύνης για τα κανάλια!

Η εκλογή Τραμπ και η αδυναμία των Ελλήνων πολιτικών να καταλάβουν τι συνέβη...

Όλη η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 σε πέντε ερωτήσεις- απαντήσεις

Γι αυτούς τους πέντε λόγους, η προεδρία Τραμπ θα είναι καταπληκτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ... κι εκεί...

Πάει κι αυτή η ευκαιρία...

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©